Mordet i Mijas ett startskott för samarbetet med spansk polis
Staden Mijas på spanska solkusten är känd för sina vitkalkade hus. De kilometerlånga sandstränderna i kommunen Mijas lockar många turister. Bild: TT
Ett tortyrmord på två svenska män i den spanska staden Mijas blir starten till ett samarbete med spansk polis. Fyra år senare slår nationella insatsstyrkan till mot flera lägenheter i Stockholm.
Mijas, Spanien, augusti 2018
Två svenska män i 30-årsåldern hittas bakbundna och torterade i en bostad i Mijas utanför Malaga. Båda har knivhuggits och skjutits. Den ena mannen har avrättats med flera skott och dött på plats. Den andra mannen lyckas, svårt skadad, fly och larma polis. Han överlever.
Händelsen kommer att bli ingången till samarbetet med spansk polis. För det är inte bara turister som har lockats till södra Spanien utan även svenska kriminella nätverkspersoner. De har etablerat sig i svenskparadiset för att smuggla narkotika från Marocko till Sverige.
– Det är väldigt tongivande kriminella aktörer som har stor inverkan på framför allt skjutvapenvåld kopplat till narkotikamarknaden i Stockholm, säger Stefan Edin, chef för sektionen för aktionsgruppsverksamhet, nationella operativa avdelningen, Noas, utredningsenhet.
En av dem är en strategisk nätverksperson, som sedermera kommer att godkännas som en HVT, high value target, av Europol.
Peter, tidigare utredare på aktionsgrupp Noa, kommenterar:
– Han är sofistikerad och upplevs social och trevlig. Som en affärsman som är duktig på det han gör. Och han rör nog aldrig knarket själv utan omger sig med rätt personer, rätt möjliggörare.
Stefan Edin pratar om löst sammansatta kriminella nätverk.
– Det finns inga tydliga nätverk, snarare jobbar de kriminella på projektbasis. Ett brottsupplägg kan engagera ett visst eller flera nätverk. Vi har i den här operationen sett vilka HVT:n samarbetat med och agerat efter det.
För att komma åt de kriminella svenskarna och stoppa narkotikatillförseln behöver svensk polis Spaniens hjälp. Men innan mordet i Mijas var spansk polis ointresserad. De kriminella svenskarna hade inte utgjort något större besvär och stod – före mordet i Mijas – för en väldigt liten del av narkotikasmugglingen. Men spansk polis kommer nu att ändra uppfattning.
– Det var ett brutalt mord där kriminella svenskar dödade varandra. Det ville inte Spanien ha, förklarar Peter.
Tortyrmordet kommer att följas av flera dåd där svenskar mördar andra svenskar. Michael, utredningsledare, aktionsgrupp Noa:
– Spansk polis var inte van vid det här våldskapitalet, att kriminella tar till grovt våld för i princip ingenting. Det hade de inte sett förut. Vad skulle hända om de svenska gängen tog till samma våld mot gängen i Spanien? Det skulle bli som en atombomb.
High value target, HVT
Person som tillhör Europols högst prioriterade ärenden.
Europol klassificerar en kriminell utifrån ett visst antal parametrar, exempelvis hur våldsam den är, hur stort kontaktnät den har. Uppnår personen ett visst antal poäng godkänns den som HVT.
Hägersten, södra Stockholm, 1 november 2022, kl.13.05
Nationella insatsstyrkan gör sig redo att ta sig in i två lägenheter som ligger intill varandra på en gata i stadsdelen Hägersten.
Snart hörs insatsledarens röst i radion: ”Bingo, bingo, bingo. Bägge gripna”.
Utredarna Peter och Sebbe, som suttit på vänt i ett par timmar intill den aktuella adressen, lämnar bilen och beger sig mot den ena lägenheten. Deras uppgift för dagen: ta hand om en av de gripna männen och föra honom till arresten. Mannen, Janne, är misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. Brottet ska ha begåtts år 2020.
På hallgolvet i linoleum finns en Ica Kvantum-pappkasse med tomma petflaskor. Janne, som är i 50-årsåldern, står intill hatthyllan och sneglar på utredarna, it-forensikerna och insatsstyrkan som trängs i trapphuset.
Peter frågar efter Jannes mobiltelefoner. Janne halar fram en mobil och rabblar också upp koden. Sedan förs han ut med händerna bakom ryggen.
Nationella insatsstyrkan för ut Janne från hans lägenhet. Han ska köras till häktet. I två år har aktionsgrupp Noa kartlagt och haft span på Janne, som är styrman på segelbåten som transporterat kokain över Atlanten, enligt utredningen. Bild: Minna Ridderstolpe
– Vi hoppas kunna hitta något i hans telefon som binder honom till den andra gripna personen, Anders, i porten här intill. Och det vore ju ett drömläge att hitta kontaktuppgifter till Erik och få kontakt med honom, säger Petra entusiastiskt.
Hon är utredare på aktionsgrupp Noa.
Erik är en tredje misstänkt person, som här och nu befinner sig i Spanien. Han återfinns högre upp i den kriminella hierarkin och har, påstår utredarna, samröre med de gripna männen idag.
– Sedan Encrochat och Sky ECC knäcktes (våren 2020, red:s anm) har Janne nog insett att vi kan knacka på när som helst, säger hon.
– Vi har varit i beredskapsläge för det här gripandet i en vecka och bara väntat på att cheferna ska trycka på startknappen. Nu är det så otroligt skönt att vi tagit det här steget.
Petra och kollegor har haft span på dagens gripna i nästan två år.
Husrannsakan görs i Jannes lägenhet. Jenny, analytiker på aktionsgrupp Noa, betar av köket. I frysen, bredvid en påse med pizzabollar och Gorbys, finns några vita frysta pulverbollar. Knark? Med gummihandskar tar hon ut dem och lägger på golvet.
– Lovande. Dessa tar vi till snabbanalys direkt och skickar sedan vidare till nationellt forensiskt centrum, instruerar Petra.
Bild: Minna Ridderstolpe
I en utdragbar låda i ett köksskåp hittar Jenny flera lappar med nedklottrade telefonnummer och en handfull mobiltelefoner modell uråldrig. Allt fotograferas. Intill en noppmaskin och en samlings-cd med julmusik ligger en blå liten bok som fångar Jennys intresse.
– Oj, det här är svinbra, konstaterar hon och bläddrar med gummihandskarna i det som visar sig vara en intygsbok för en båtlivsutbildning.
Den gripna, Janne, är nämligen styrman på segelbåten där Erik – han som befinner sig i Spanien – är kapten. De båda är misstänkta för att med segelbåt ha transporterat cirka 300 kilo kokain från Brasilien till Spanien. Kokainet är högkoncentrerat och motsvarar ett värde av 600 miljoner kronor på gatan i Sverige. Anders, som greps i porten intill Janne, är misstänkt i samma ärende. Han ska vid upprepade tillfällen ha hämtat ut kontanter i en spelbutik i norra Stockholm och sedan sett till att pengarna, genom olika betallösningar, når Erik och Janne. Så att seglarna kunnat köpa mat och vatten under resans gång.
Frankrike, 1 november 2022, eftermiddag
Samma dag som Janne och Anders grips i sina lägenheter i Hägersten skulle Erik ha gripits i Barcelona i en samordnad insats. Erik hade checkat in på ett hotell dagen innan. Efter att spansk polis fått klartecken från tingsrätten i Sverige går de in i rummet i gryningstimmen, men rummet är tomt och sängen orörd.
Erik visar sig ha lämnat Spanien. Men han är internationellt efterlyst och stoppas av fransk polis när han passerar Frankrikes gräns i bil. I bilen påträffas 140 000 euro, åtta telefoner, datorer, hårddiskar, anteckningsböcker, fakturor och kvitton. Han grips.
– Det blir en jätteviktig pusselbit, att han grips. Vi jobbar på att få honom utlämnad, men eftersom han hade så mycket kontanter på sig blev han misstänkt för penningtvättsbrott i Frankrike, säger Rickard, spaningsledare på aktionsgrupp Noa.
Erik kommer en dryg månad senare att dömas i fransk domstol för penningtvättsbrott. Påföljden blir fem års fängelse.
Erik och hans franska advokat överklagar domen till högre instans, motsvarande svenska hovrätten. Den 10 maj 2023 meddelas beskedet: Hovrätten sänker straffet till tre års fängelse.
Planen framåt är att få Erik tillfälligt överlämnad till Sverige, en begäran är skickad till fransk domstol. Nu inväntar Åsa, utredare aktionsgrupp på Noa, och kollegor bara på besked om när en överlämning kan ske, för några juridiska hinder för överlämning finns inte.
– Vi behöver ha honom här medan utredningen pågår, så att vi kan förhöra honom.
Via videolänk har Åsa och kollegan Petra dock kunnat hålla ett initialt förhör med Erik, och då delgivit honom misstanke om brott.
– Han förnekar brott. I övrigt sa han inte mycket, utan lyssnade mest på vad vi hade att säga, säger Åsa.
Bromsten, nordvästra Stockholm, 29 november 2022, kl. 05.58
En man i 35-årsåldern, Akram, ligger och sover i sin enrummare. Om två minuter kommer Akram att vakna av att nationella insatsstyrkan bryter upp lägenhetsdörren. Akram är misstänkt för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.
Det handlar om samma transport av 300 kilo kokain från Brasilien till Europa, i segelbåt.
Akram, iklädd grå mjukisbyxor, förs ut. På bordet i den lilla köksdelen ligger inslagna julklappar. Några popcornkärnor ligger på botten av en skål och vid den jättelika platt-tv:n finns ett gäng tv-spel. Två mobiltelefoner säkras. Vid husrannsakan påträffas också ett kuvert – gömt under ett köksskåp – med 55 000 kronor.
Bild: Minna Ridderstolpe
– Pengar är alltid bra att ta, men han hanterar ju betydligt större summor än så här, om man säger så, kommenterar Peter.
Akram, som nu sitter i en polisbil på väg mot arresten, är ledare, ”Sverigechef”, för ett kriminellt nätverk i Stockholm med internationella kopplingar. Han är också släkt med Volkan, ”internationella chefen,” med bas i Turkiet, som befinner sig ännu högre upp i den kriminella hierarkin.
Åsa:
– Han är en viktig spelare, en möjliggörare, som jobbar på uppdrag av organisatörerna Volkan och hans kollega Milan. Akram vidtar åtgärder som gör att den här transporten över Atlanten går att utföra. Han möjliggör bland annat att seglarna och organisatörerna kan kommunicera med varandra ute på Atlanten.
När Akram är häktad delges han också misstanke som rör andra synnerligen grova narkotikabrott, grovt vapenbrott och grovt penningtvättbrott, som ska ha begåtts år 2020.
Rissne, nordvästra Stockholm, 21 februari 2023, kl. 06.10
Glassplitter från altandörren ligger på vardagsrumsgolvet – spår efter nationella insatsstyrkan. Ravid har precis gripits misstänkt för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott, vapenbrott och grovt penningtvättbrott. Samma brott som Akram delgavs misstanke för i häktet.
På ett skrivbord ligger en midjeväska av ett välkänt designmärke. Polishunden markerar på den. Inget av intresse finns i väskan, men eftersom hunden markerar har troligtvis narkotika förvarats i den.
Den gripna anses ingå i Akrams nätverk. Han är en så kallad utförare som hanterat och sålt narkotika. I häktet delges Ravid också misstanke om synnerligen grovt narkotikabrott. Han anses, precis som Akram, ha varit en möjliggörare. Ravid misstänks ha sett till att det finns kommunikationslösningar med segelbåten, närmare bestämt att han tillsammans med Akram har hanterat en mobiltelefon med vilken de kommunicerat med en satellittelefon på båten.
Anstalten Norrtälje, 30 november 2022
Milan befinner sig bakom lås och bom på anstalten i Norrtälje. Här avtjänar han ett straff i ett våldsärende – efter att ha gripits på Arlanda när han reste från Serbien till Sverige under falskt namn. Milan befinner sig högt upp i den kriminella hierarkin. Han är internationell chef, liksom Volkan, och har som organisatör styrt brottsplaner i Sverige.
Dagens gripande är noggrant planerat och Milan förs nu från anstalten till häktet för en inplanerad häktningsförhandling. Han häktas den 2 december, misstänkt för att ha koordinerat transport av 300 kilo narkotika från Brasilien till Europa.
Två år tidigare: Mariehäll, nordvästra Stockholm, kvällen 13 december 2020
Från en lägenhet, hyrd i andra hand utan fastighetsägarens vetskap, hörs höga och upprörda röster. Grannar befarar bråk och larmar polis. En polispatrull skickas hit.
När patrullen knackar på den aktuella dörren har den ingen aning om att lägenheten fungerar som en knarkcentral, styrd av en svensk högt uppsatt kriminell person – internationella chefen Volkan – som befinner sig i Turkiet.
– Polisen tror att det handlar om ett lägenhetsbråk. Men när man kommer dit, tar sig in i lägenheten och förstår att folk klättrar ner från balkongen som är tio meter från marken, inser man att det här nog är något annat, säger Roger, utredare på aktionsgrupp Noa.
I lägenheten befinner sig två personer med kopplingar till det svenska nätverket med ledaren Akram i spetsen.
Männen i lägenheten flyr inte bara ut genom fönstret, i farten kastar de även ut sedlar som virvlar ner mot marken. Närboende kommer att beskriva det som att det ”regnade tusenlappar”.
Nedanför lägenheten i Mariehäll ligger utkastade buntar av 500-lappar på marken. Totalt hittade polisen omkring en miljon kronor i kontanter vid tillslaget. Bild: Minna Ridderstolpe
En av de misstänkta lyckas fly efter att ha klättrat de tio metrarna ner. Den andra mannen spårar en polishund upp.
– Han grips bokstavligen i strumplästen på flyende fot. Hans skor stod kvar i hallen i lägenheten, vi har dna-träff på dem, säger Roger.
I lägenheten beslagtar polisen 2,5 kilo cannabis, 100 gram kokain, ett skarpladdat vapen – och en miljon kronor i kontanter.
Det kommer att dröja nästan ett år innan ärendet i Mariehäll hamnar hos Roger och Anna på aktionsgrupp Noa. Tack vare att Sky-chattar knäcks uppdagas nu att lägenheten fungerat som central för narkotikahantering.
– Vi förstår nu att det här ärendet hänger ihop med narkotikasmugglingen av 300 kilo kokain över Atlanten, att det är samma killar, samma kriminella organisation, som agerar, säger Roger.
Den internationella chefen Volkan är den viktiga länken: han förhandlar på den internationella narkotikascenen och bestämmer vilka partier som ska tas in till Sverige, medan Sverigechefen Akram och hans nätverk är mottagare och investerar i leveranserna.
– Volkan tar fram narkotikan, ger order till Akram som i sin tur ger order till sina utförare. Man köper narkotika, säljer narkotika och investerar vinsten i nya leveranser, säger Anna, utredare på aktionsgrupp Noa.
– Planen är större och större leveranser av narkotika för att få mer och mer pengar, säger Roger.
De krypterade chattarna har varit helt avgörande för utredningen. I chattmaterialet är det tydligt att det är Volkan som styrt narkotikahandeln från utlandet.
Brottet som Roger och Anna riktat in sig på spänner över sex månader, från sommaren 2020 till vintern 2020. Basen för brottstiden är lägenheten i Mariehäll, hävdar de. Brottsrubriceringen är synnerligen grova narkotikabrott, grovt vapenbrott och grovt penningtvättsbrott.
Men förstås har de här narkotikaaffärerna pågått längre än sex månader och andra lägenheter har med stor sannolikhet också fungerat som narkotikacentraler, säger Anna.
Narkotikaverksamheten har varit intensiv och man har haft en hög ambition att utveckla verksamheten i ett internationellt perspektiv, menar Roger och Anna.
– Det finns chattmaterial som tyder på att nätverket hanterat betydligt mer, men vi får välja ut det vi kan bevisa och då är det fyra narkotikaleveranser, säger Roger.
Den första leveransen gäller 24 kilo cannabis och ska ha inträffat år 2020. I augusti 2020 skaffar det svenska nätverket lägenheten i Mariehäll och då sker tre leveranser i rad: först ett kilo kokain, sedan 60 kilo cannabis och därefter ytterligare ett kilo kokain.
– Brottsserien avslutas med polistillslaget i lägenheten i Mariehäll den 13 december, då vi anträffar rester av narkotikan som levererats under hösten i olika omgångar, menar vi. Plus att vi ju anträffar en miljon kronor och vapen – vilket gör att de nya brottsmisstankarna – grovt vapenbrott och grovt penningtvättsbrott – tillkommer.
Att narkotikarester påträffades i lägenheten den där decemberkvällen har stort bevisvärde.
– Även om det är små mängder så visar det att narkotika faktiskt har hanterats i lägenheten. I chattarna finns ju bara bilder på narkotika.
Roger fortsätter:
– Utan de krypterade chattarna hade vi inte förstått omfattningen och de stora mängderna knark över tid. Då hade händelsen i Mariehäll bara blivit ett lägenhetsbråk med vapen och narkotika.
Anna betonar vilket ”privilegium” det är att få se in i det privata chattarna mellan de misstänkta, där brottsupplägg och planer diskuteras hej vilt.
– De har känt sig så trygga här, emellanåt är meddelandena ganska tydliga. Kommer vi någonsin att få se sådant här material igen?
Chattarna har också gett dem en insyn i våldet som är kopplat till narkotikan; hur de inblandade både utsätts för och utsätter andra för livsfarligt våld. I chattarna framgår att det svenska nätverket har rånats under pistolhot, att tumult uppstått och att man gett sig på rånaren, tagit pistolen och att vapnet avlossats.
– Vi ser i chattarna att våldet är kopplat till konkurrensen på narkotikamarknaden. Konversationerna handlar mycket om vad man ska göra med sina motståndare. Ledarna instruerar exempelvis utförarna hur de kan göra för att tysta en konkurrent: kasta handgranater på balkonger eller misshandla folk rätt och slätt. Helt klart är det mycket fysiskt våld för att hävda sin verksamhetsrätt, säger Roger.
Pistolen, som beslagtogs i lägenheten i Mariehäll, har skjutits med på allmän plats.
– Vi kan konstatera att pistolen använts vid en skjutning i ett garage i Järfälla år 2020. Men det finns ingen för oss känd person skadad. Man har säkrat hylsor på platsen, men vem som hållit i pistolen vid tillfället går inte att se.
Vad är unikt med det här ärendet?
– Nivån på det hela, driftigheten. Hur välorganiserad organisationen är och ambitionerna att bli stora spelare på den internationella narkotikamarknaden. Man pratar med internationella stora nätverk och reser till Marocko för att kolla in narkotikaplantager där, säger Roger.
En annan sak Roger och Anna kommit att slås av under utredningens gång är vinsterna nätverket gör på narkotikan.
– Att vi hittade en miljon i kontanter i lägenheten i Mariehäll visar ju på vilka stora pengar de tjänar. Och den miljonen var troligtvis bara vinsten från de senaste försäljningarna, säger Roger och fortsätter:
– Vi har också fått större förståelse för konkurrensen, att den är knivskarp mellan olika aktörer på narkotikamarknaden.
”Tiden är en förutsättning för att vi ska lyckas”
Aktionsgrupperna är en av Polismyndighetens spjutspetsar mot den organiserade brottsligheten. Varje region har en, liksom nationella operativa avdelningen, Noa. Spaning och utredning är gruppernas ”två ben”. Varje grupp består av cirka 20 till 30 personer – utredare, spanare, analytiker och finansiella utredare.
– Vi jobbar mot strategiska personer och nätverk. Fokus är på samhällshotande brottslighet, terrorism och brott mot staten, säger Stefan Edin, chef för sektionen för aktionsgruppsverksamhet, Noas utredningsenhet.
– Förenklat kan vi säga att i operation Hermano har en strategisk person fått tjäna som en lysboj. Vi har undersökt den personen och de nätverk personen agerar med.
Men aktionsgrupperna jobbar inte ensamma mot den grova organiserade brottsligheten. Sedan 2009 samverkar polisen med elva andra myndigheter: Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.
Tillsammans har man inrättat gemensamma strategiska och operativa råd, underrättelsecenter på regional och nationell nivå.
Den myndighetsgemensamma satsningen leds av Samverkansrådet, verkar genom Operativa rådet, Nationella underrättelsecentret (Nuc) samt dess styrgrupp, sju regionala samverkansråd (RSR) och åtta regionala underrättelsecentra (Ruc). Det är Operativa rådet som ansvarar för helhetsbilden av den operativa verksamheten och som beslutar om nationella myndighetsgemensamma insatser.
Till stöd för arbete i Samverkansrådet och Operativa rådet finns ett sekretariat på Polismyndigheten. Den viktiga kärnan i aktionsgruppernas arbete är det långsiktiga och strategiska perspektivet. Arbetet är inte tidsbundet. Och grupperna är en fredad resurs som inte arbetar med linjeverksamheten.
Petra, utredare på aktionsgrupp Noa:
– Det är lite kul att vi heter ”aktionsgrupp”, för det låter som det skulle vara snabbt och action hela tiden. Men så är det inte, det är långdragna och enormt omfattande ärenden. Tiden är en förutsättning för att vi ska lyckas.
Alla artiklar om operation Hermano
Svensk kapten smugglade 300 kilo kokain över Atlanten
Mordet i Mijas ett startskott för samarbetet med spansk polis
Kaptenens färd för att smuggla kokain över Atlanten
Växlingskontoret var en knarkbank
Knarkpengar tvättades med svarta lägenhetskontrakt
Resultat av operation Hermano: 37 personer har dömts till 198 års fängelse
Unikt samarbete med spansk och internationell polis och elva andra myndigheter
"Chefen för aktionsgrupp Noa: "Vi följer efter de kriminella överallt"