Svensk kapten smugglade 300 kilo kokain över Atlanten

Kaptenen som vi kallar Erik sitter vid rodret på en segelbåt i solskenet. Hans ansikte är blurrat. Foto..

En av de dömda är "Erik", kaptenen på segelbåten Moby Dick, som smugglade 300 kilo kokain från Brasilien till Spanien. Läs mer om kaptenen och knarkseglatsen i artikeln Kaptenens färd över Atlanten. Bild: Polisens förundersökning

En segelbåt lastad med 300 kilo kokain värt 600 miljoner kronor på gatan. Det är en del av operation Hermano, som har kartlagt hur ett svenskt nätverk haft direktkontakt med en av de största knarkkartellerna i Sydamerika.

Bromma, västra Stockholm, 24 augusti 2023

Ett privatchartrat jetplan från Lyon Saint Exupéry-flygplatsen i västra Frankrike går in för landning på Bromma flygplats.

Ombord finns en svensk man som inte varit i Sverige på flera år. Mannen har varit på en lång seglats: från Marmaris i Turkiet till Gibraltar sund och vidare till Las Palmas på Gran Canaria. Därefter har han korsat Atlanten med destination Ilhabela i Brasilien.

Men mannen har inte varit på någon nöjeskryssning. Och skaran med människor, som väntar nedanför flygplanstrappan, är inte heller någon vanlig mottagningskommitté av släkt och vänner.

Istället möts mannen – iförd midjefängsel med personal från Kriminalvården på var sida – av personal från insatsstyrkan Stockholm.

Mannen, tidigare dömd till 16 års fängelse för grovt narkotikabrott, är häktad för synnerligen grovt narkotikabrott. Att mannen för ett antal år sedan fritogs av maskerade gärningsmän med automatvapen vid en häktningsförhandling bidrar till det stora säkerhetspådraget.

Sensommarsolen börjar dala när mannen körs till säkerhetsavdelningen på häktet i polishuset Kronoberg på Kungsholmen. Redan samma kväll börjar utredare från aktionsgruppen Noa, nationella operativa avdelningen, att förhöra honom.

Under hösten 2023 kommer mannen och åtta andra personer att åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott.

Åtalet består av två delar. En internationell del som rör transport av cirka 300 kilo högkoncentrerat kokain – värt cirka 600 miljoner kronor på gatan i Sverige – med segelbåt från Brasilien till Europa. Åtalets andra del handlar om hantering av narkotika och vapen i Sverige.

Detta är bara en del av operation Hermano, en av de största operationerna som svensk polis har bedrivit. Totalt har 37 personer dömts till 198 fängelseår. Men händelserna bakom börjar redan i Spanien 2018.

Några av huvudaktörerna i operation Hermano (pdf, 5 MB)