"Jag gillar hur vi jobbar"

Man som står vid strandkant

Lars Lindeberg är nöjd med att vara tillbaka hos polisen. – Det är en stor och trygg arbetsgivare där det händer mycket.

– Polisen är en stor och trygg arbetsgivare där det händer mycket, säger Lars Lindberg, som kom tillbaka i juni 2020 efter att ha provat en tjänst utanför myndigheten i två år.

Efter att ha avslutat polisutbildningen 2005 började Lars Lindeberg som polis i Gävle där han är född och uppvuxen. Han har arbetat som yttre befäl i Bollnäs och därefter som gruppchef på BF/IGV. Efter 13 år bestämde han sig för att prova något nytt och sade upp sig 2018.

Varför då?

– Det handlade om att bryta mönster och att utvecklas som person. Mentalt handlade det nog också om att bryta normer – att gå från att vara gruppchef inom polisen till en ny befattning med lägre lön hos en ny arbetsgivare. För mig är karriär en fråga om hur jag utvecklas som person, inte bara om vilken lön eller position jag har.

Vad har du jobbat med?

– Jag fick en tjänst som handläggare i krisberedskapsfrågor på Länsstyrelsen i Gävleborgs län. Det är frågor jag haft intresse för sedan tidigare så det kändes helt rätt.

Varför kom du tillbaka?

– Även om jag verkligen fastnade för att jobba med krisberedskapsfrågor blev det inte som jag hade tänkt mig. Jag fick kontakt med polisen igen och det visade sig att det fanns en möjlighet att söka en tjänst som påminde om den jag redan hade. Med de nya kunskaperna från Länsstyrelsen fick jag förmånen att komma tillbaka i juni 2020. Nu jobbar jag som handläggare på den operativa enheten med samordning för beredskapsplanering i några utvalda specifika ämnesområden i region Mitt.

Vad är det bästa med att arbeta hos polisen?

– Det är en stor och trygg arbetsgivare där det händer mycket. Jag upplever att det finns möjlighet att prova på saker och att påverka verksamheten till det bättre.

Vad tar du med dig från tiden på Länsstyrelsen?

– Det har varit värdefullt att få se hur de olika världarna fungerar och arbetar med dessa frågor. Jag kommer tillbaka, trygg och inspirerad med helt nya förutsättningar och kunskaper. Jag ångrar inte att jag tog steget eftersom det har utvecklat mig som person. Sedan blir det inte alltid som man har tänkt sig men då har man i alla fall provat.  

Lars Lindeberg

Ålder: 48
Jobbar som: Handläggare på den operativa enheten med samordning för beredskapsplanering i region Mitt
Totalt antal år inom polisen: 15
Dold talang: Practical jokes (det ska jag nog inte avslöja)

Möt fyra personer som valde att återvända till polisen efter att ha provat andra yrken.

Sofia Karlsson, region Öst

Lars Lindeberg, region Mitt

Magnus Forsgren, region Nord

Johan Petersson, region Syd