Vi kom tillbaka till polisen

Kvinna i polisuniform bredvid en bild med cyklister

Efter fem år kom Sofia Karlsson i Linköping tillbaka till polisen. Här står hon bredvid en bild av sig själv från tiden när hon arbetade i yttre tjänst. Bild: Susanne Karlsson

Sofia Karlsson som kom tillbaka till polisen efter ett avhopp på fem år: – Jag kände mig hemma väldigt snabbt.

Det var med ett nervöst pirr i kroppen som hon höjde vapnet, siktade och fyrade av.

– Min första arbetsdag var på en fredag. Jag hade hämtat ut uniform och vapen och skulle skjuta upp i skjuthallen på lunchen. Jag minns att jag tänkte: Hur ska det här gå?

Sofia Karlsson, kommissarie och gruppchef på regionkansliet i region Öst berättar om när hon efter fem år kom tillbaka till polisen, det obligatoriska skjuttestet och känslan när hon tog på sig uniformen igen.
– Jag kände mig hemma väldigt snabbt.

Sofia Karlsson har jobbat totalt 15 år inom myndigheten. Hon var 25 år när hon gick ut polisskolan och började jobba som IGV-polis, ”som alla andra”.
– Jag jobbade inom ingripandeverksamheten och sökte sedan ett jobb inom närpolisen med arbete riktat mot ungdomar. Där var jag en längre tid i olika roller, bland annat som yttre arbetsledare. 

Sofia Karlsson arbetade som yttre arbetsledare på ungdomssektionen när hon såg en utannonserad tjänst som säkerhetssamordnare med funktionsansvar för kris- och trygghetsfrågor på Linköpings kommun. 

– Jag hade inte alls tänkt söka men fick ett infall sista ansökningsdagen och slängde in en ansökan.

Det blev en lång och utdragen process. 

– Det gick en hel sommar och jag tänkte inte ens på att jag hade sökt jobbet. När kommunen sedan ringde och erbjöd mig tjänsten blev jag tagen på sängen trots att jag faktiskt hade sökt. 

Sofia Karlsson beskriver beslutet som ”extremt ångestladdat”. Hon trivdes bra på sin arbetsplats och med sina kollegor och sitt uppdrag som chef men var samtidigt nyfiken på den nya tjänsten. 

– Jag har alltid varit stolt över mitt jobb och har alltid gått till jobbet med glädje även om polisyrket kan vara jobbigt och att man ibland som chef måste hantera personalfrågor som skaver.

Vid den tiden arbetade Sofia Karlsson även som presstalesperson och medverkade även i lokaltidningens tv-program ”Blåljus” en gång i veckan. Därför var det många som blev överraskade när hon – en riktig polisig polis (som hon beskriver sig själv) – berättade att hon bestämt sig för att sluta.

Under nästan fem år arbetade Sofia Karlsson med säkerhetsfrågor i kommunledningsförvaltningen på Linköpings kommun. 

– En del saker var likadana men det var ändå mycket som var annorlunda. Att jobba i en politisk styrd organisation kan kännas rätt trögt men fördelen är att när besluten väl fattas är de väl förankrade och genomarbetade.

Under åren på kommunen byttes det politiska styret och Sofia Karlsson lärde sig mycket under de två mandatperioderna.

– Att arbeta med kommunala frågor är väldigt allmänbildande och det var värdefullt för min personliga utveckling.
 
När Sofia Karlsson såg att tjänsten som samordnare hos chefen för operativa enheten i polisregion Öst var ledig  kände hon en stark längtan tillbaka till sin förra arbetsplats. Hon sökte, fick jobbet och kom tillbaka till samma myndighet hon hade lämnat men som nu hade helt ny organisation.  

– Allt var annorlunda och det tog lite tid att komma in i matchen. Men jag såg inga hinder och tyckte aldrig att det var svårt. Jag var verkligen motiverad och sugen på att börja jobba. 

Sofia Karlsson ser åren i stadshuset som en stor tillgång i sin nuvarande roll.

– Jag fick en massa viktiga erfarenheter som jag har nytta av och som gagnar Polismyndigheten, speciellt med tanke på att polisen samarbetar tätt med kommuner.

Och skjuttestet, hur gick det?

– Bra! Jag hade en pedagogisk och bra instruktör som hjälpte mig. Jag torrövade först och gjorde sedan kompetensprovet. Det kändes bra, lite som när man en gång lärde sig cykla. Vad hade jag egentligen oroat mig för?   

Sofia Karlsson

Ålder: 44
Jobbar som: gruppchef på regionkansliet i region Öst
Totalt antal år inom polisen: 15
Dold talang: Bakning och helst kakor i alla dess former.

Möt fyra personer som valde att återvända till polisen efter att ha provat andra yrken.

Sofia Karlsson, region Öst

Lars Lindeberg, region Mitt

Magnus Forsgren, region Nord

Johan Petersson, region Syd