”Jag har kommit tillbaka hem”

Man med hund i vintrigt landskap

– Jag har prickat rätt, säger Johan Petersson, som återvände till polisen när en tjänst på områdeskansliet blev ledig. Här med jämthunden Faxe.

Efter en avstickare till SOS Alarm är Johan Petersson tillbaka inom polisen och känner att han har prickat rätt.

När Johan Petersson sa upp sig från polisen var han gruppchef på span i Växjö. Innan dess arbetade han sju år på IGV i Göteborg och Växjö.

Varför slutade du?

– När jag blickade framåt saknade jag en tydlig målbild. Jag frågade mig var jag skulle befinna mig om tio år och i min framtidsspaning såg jag inget som lockade. Där föddes tankarna om att se mig om efter något nytt.

Vad gjorde du då?

–Jag blev gruppchef för operatörer på SOS Alarm. Det var väldigt roligt och utvecklande och jag fick många nya perspektiv och idéer inom allt från chefskap till kulturarbete. Däremot lade jag allt mitt krut på jobbet och blev till slut sjukskriven för utmattning och depression.

Vad hände?

– Jag identifierade chefskapet som boven i dramat och började se över min arbetssituation på allvar. Jag visste att jag ville fortsätta arbeta med verksamhetsutveckling av strategisk karaktär och när jag blev kontaktad av chefen på områdeskansliet i Kalmar, Kronoberg, såg jag en möjlighet att lösa min situation och samtidigt dela med mig av allt jag lärt mig. Efter många långa samtal blev jag erbjuden jobb på områdeskansliet med uppdraget att titta på verksamheten med nya ögon.

Hur ser din arbetssituation ut idag?

– Fantastiskt bra. Jag har prickat rätt. Det gjorde naturligtvis ont att ta beslutet att lämna chefspositionen. Det blev ett slag mot självbilden – men nu kan jag göra allt det som var mina styrkor i mitt chefskap och det jag var uppskattad för. Jag får påverka både i stort och smått, jobba med utvecklingsfrågor, ställa knepiga frågor och skapa reflektion.

Vad är det bästa med att vara tillbaka hos polisen?

– Jag hade på känn att något bra var på väg efter omorganisationen. Det finns möjlighet att påverka och utvecklas. För min egen del hamnade jag i en arbetsgrupp på kansliet där hälften var mina gamla chefer och kollegor. Vi har väldigt roligt. Det finns en kraft i att jobba tillsammans och att få vara en kugge i maskineriet istället för att vara ett lok. Uppdraget på SOS Alarm var spännande och viktigt och jag hade inte kunnat göra det jag gör idag utan den erfarenheten, både personligt och yrkesmässigt.

– Men i hjärtat brinner jag för polisverksamhetens komplexa uppdrag. Jag har kommit tillbaka hem.  

 

Johan Petersson

Ålder: 43 år
Jobbar som: Handläggare på polisområdeskansliet i Kalmar Kronoberg
Totalt antal år inom polisen: 16
Dold talang: Kan många latinska namn på fiskar

Möt fyra personer som valde att återvända till polisen efter att ha provat andra yrken.

Sofia Karlsson, region Öst

Lars Lindeberg, region Mitt

Magnus Forsgren, region Nord

Johan Petersson, region Syd