"Groomarens webbkamera är alltid ur funktion"
”Du är så fin, har du ingen att prata med, prata med mig.” Så kan förövarens första kontakt med offret på internet låta.
Under sommaren och hösten 2013 kom det in nya anmälningar till olika polismyndigheter i Sverige. Flickor i åldrarna 12 till 18 år hade, efter kontakter med en person på det digitala ungdomsforumet Kamrat, blivit utsatta för övergrepp. Flickorna uppgav att de övertalats att posera nakna eller halvnakna framför en webbkamera. I flera fall hade flickorna också tvingats utföra grova sexuella handlingar på sig själva, vilka dokumenterats av gärningsmannen.
– Han var väldig förslagen och använde profilbilder på unga män för att flickorna skulle tro att de hade inlett en kontakt med en attraktiv kille i deras egen ålder. Från lockelser gick han snabbt över till hot om att han skulle sprida bilder och filmer till deras vänner och släktningar, säger Lena Larsson, chef för gruppen som utreder internetrelaterade sexuella övergrepp.
Polisen kunde identifiera 68 flickor som mannen hade kontakt med runt om i Sverige. Han dömdes 2015 i tingsrätten till sju års fängelse för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn. Hovrätten höjde straffet med 9 månader. I dag hade han sannolikt dömts för våldtäkt.
2016 dömdes en svensk man till tio års fängelse efter att ha chattat med unga flickor i USA och hotat dem att bland annat döda deras familjer om de inte utförde sexuella handlingar på sig själva, sina syskon och husdjur.
Gärningarna bedömdes jämförliga med påtvingat samlag med hänsyn till kränkningens allvar och den misstänkte dömdes för bland annat grov våldtäkt mot barn, trots att han inte varit närvarande och själv utfört övergreppen. Domen är den första i sitt slag i Sverige och därmed prejudicerande.
De allra flesta ungdomar anmäler inte när de utsatts för den här typen av brott och de vill inte berätta för sina föräldrar. Men när det går över styr är det alltid någon som inte orkar längre och berättar för någon, men inte alla.
– En flicka i Örebro hoppade framför tåget. Det var en idrottstränare som gromade henne, han hotade henne med att sprida bilderna. Till slut var hon så förtvivlad att hon inte orkade leva, säger Lena Larsson.
Gärningsmännen är oftast runt 30, vet hur de ska uttrycka sig och kan internet. De är betydligt äldre än sina offer.
– De lägger ner mycket tid på att kartlägga sina offer för att samla på sig information som de sedan kan använda som utpressning. "Om du inte gör som jag vill skickar jag bilderna till alla dina vänner eller till skolan", säger Lena Larsson.
Männen bygger ofta upp en relation med flera flickor samtidigt, men varje flicka tror att det är just hon som är tillsammans med mannen.
"Vi har varit ihop i två år, men har aldrig träffats".
– Gromarens webbkamera är alltid "ur funktion", så flickorna får aldrig se mannen på andra sidan. I stället skickar han bilder på andra killar som han har laddat ner på nätet, säger Lena Larsson.
Mörkertalet över de som drabbas är stort. Lena Larsson tycker att ungdomar börjar bli alltmer upplysta. Men förövarna är duktiga på att leta upp de ungdomar som är mer sårbara av olika anledningar.
– De suger åt sig när någon säger, "Du är så fin, har du ingen att prata med, prata med mig". Det kan börja med att man visar sig i bh och sluta med att man penetrerar sig med shampoflaskor och borstar, säger Lena Larsson.
Vad krävs för att lösa dessa typer av brott?
– Tålamod. När vi gör tillslag bli det väldigt stora informationsmängder. Är det 100 målsägande gäller det att tömma alla deras datorer och telefoner som är spridda över landet. Det är enormt mycket digital bevisning vi ska koppla ihop för att se mönster. Då måste utredarna sitta nära it-forensiker och analytiker.
Även om polisen hittar chattar, bilder och filmer och därmed anar vad som har hänt så är det viktigt att målsäganden berättar så fritt och opåverkat som möjligt i förhör.
– Offren berättar mycket mindre än vad vi kan läsa oss till, de försöker tona ner situationen. Nästan alla säger; själva övergreppet kan man lära sig att leva med men man kommer aldrig att lära sig leva med att bilderna finns på nätet.