"Vi får åka på allt"
Kvällens Borlängepatrull Marcus Tengvall och Torbjörn Eliasson är på passets andra handräckning, fem mil bort. Bild: Lars Hedelin
Torsdagskväll i Borlänge. Två poliser ska täcka en stad med över 50 000 invånare – plus det prioriterade området Tjärna ängar. Hur kommer det att gå?
Mannen i baksätet spyr gång på gång. Polisen Marcus Tengvall kör snabbt på slingriga vägar förbi byar med faluröda hus och genom skogarna mellan Leksand och Falun. En man med svåra alkoholproblem ska köras till missbruks- och beroendeenheten vid Falu lasarett, eftersom han inte vill söka hjälp frivilligt.
Vi åker med Borlängepolisens enda patrull den här torsdagskvällen. Bara den fanns tillgänglig, så vi fick åka fem mil enkel väg till Leksand för att ta den här handräckningen. Nu ska vi hinna till sjukhuset innan avdelningen stänger klockan 19.
– Du måste kräkas i påsen, säger polisen Torbjörn Eliasson som sitter bak.
För Marcus Tengvall är det tredje kvällspasset i rad. Både tisdagen och onsdagen gick i ett, och en del avrapportering spillde över till idag. Torbjörn Eliasson jobbar egentligen i Falun men är utlånad till Borlänge den här kvällen. Borlänge hade en polis för lite för att få ihop en patrull så Falun, som hade tre poliser, får nu klara sig med två.
Marcus Tengvall hämtade upp Torbjörn Eliasson efter utsättningen, och det tog en timme innan patrullen var redo.
Kommer den ensamma patrullen att räcka till ikväll? Än så länge är det lugnt. Det är passets andra handräckning. Tidigare var de i miljonprogramsområdet Tjärna ängar för att skjutsa en psykiskt sjuk kvinna tillbaka till psykvården i Säter, men hon fanns inte i lägenheten.
Den här gången väckte polisernas besök inte mer intresse än att några barn samlades runt patrullens och yttre befälets bilar och ställde nyfikna frågor.
Några veckor tidigare var det annorlunda. Då larmades polis ut flera gånger på bilbränder och oroligheter, och möttes av ungdomar som kastade sten. Problemen har eskalerat de senaste åren och Tjärna ängar är med på polisens lista över riskområden med hög kriminalitet, men som ännu inte nått nivån för särskilt prioriterade områden.
– Det är svårt när vi kör in som ensam patrull och möts av 30-40 ungdomar. Även om det inte haglar stenar och brandbomber är vi i underläge och kan inte göra mer än att observera. Har de luvor ser vi inte ser vilka de är, och det är svårt att lagföra, säger Marcus Tengvall.
Tillsammans har Borlänge och Falun en befolkning på 100 000 invånare av Dalarnas totalt 270 000. För att få ihop pusslet med knappa resurser får lokalpolisområdena hjälpas åt. Trafiken går varm på den två mil långa motorvägen mellan de båda städerna – och mellan de andra tätorterna som ligger utspridda i länet. Poliserna i yttre tjänst får vara beredda på att åka dit de behövs, både för att förstärka och för att täcka upp när ordinarie patrull är upplåst på något som inte går att avbryta.
I Borlänge är det normalt en, och ibland två bilar igång kvällstid. På helgnätter finns en förstärkningspatrull, om den inte dragits in för att någon är sjuk eller vabbar. Annars finns närmaste förstärkning i Falun, sedan Ludvika fyra mil bort och Avesta sex mil bort.
Vissa gånger blir det extra kännbart. Veckan innan åkte Marcus Tengvall och en kollega på ett larm om en man som huggit två personer och sedan sig själv med skruvmejsel. De var först på plats och tog hand om den skadade misstänkte, så småningom kom ett yttre befäl och en patrull från Falun.
– Det var mycket att göra med gripande och husrannsakan. Vi skötte det med fem personer plus en hundpatrull som spårade efter vapnet. Det hade varit bra att vara fler, säger Marcus Tengvall.
Griper de någon finns ingen jour som tar över direkt utan poliserna kan hålla förhör, ordna med åklagarkontakt och annat tidskrävande som låser upp dem så det är en bil mindre ute. Samtidigt, säger Marcus Tengvall, får de ta hand om det mesta och blir bra på mycket. Poliserna slipper bli stående vid avspärrningar som storstadskolleger kan vittna om.
Torbjörn Eliasson har jobbat som polis i Falun i sju år och märker skillnad på antal poliser i yttre tjänst från när han började. Då var det nästan alltid två Falubilar på kvällspassen, nu är det en. Få poliser i tjänst kan leda till övertid för de som jobbar, tidsförskjutning för att få in tillräcklig vila inför nästa pass och ännu mer pussel med patruller.
– Det går i ett med ärenden och vi får åka på allt. Det behövs verkligen två bilar, säger han.
Nu väntar sommaren, med tillströmmande turister och en rad stora evenemang, och ännu glesare bemanning. Ifjol skapade resursbristen i Dalarna rubriker och ledde till Lisa-anmälningar. I år ska ledningen för hela regionen planera gemensamt för att utnyttja resurserna mellan länen på bästa sätt. Men varken Marcus Tengvall eller Torbjörn Eliasson säger att de är oroliga. Torbjörn ska vara föräldraledigt, och Marcus säger att problemet ligger över hans huvud.
– Jag kan inte lösa det, utan bara försöka göra mitt jobb. Skulle jag hamna i något farligt får vi lösa det efter bästa förmåga. Men visst skulle man vilja stävja brottsligheten också under sommaren, säger Marcus Tengvall.
Vi är framme vid lasarettet, och hinner precis lämna över mannen till sjukvårdspersonalen innan stängning. Den bruna spypåsen åker i soporna.
– En del kollegor tycker det är otrevligt med sådana här ärenden, men jag gillar den delen av yrket och känner att jag gör nytta då. Detta är människor som lever i misär, men de är också människor, säger Marcus Tengvall.
Marcus Tengvall gjorde verklighet av sin dröm om att bli polis och började utbildningen vid 35 års ålder. Han gick från ett jobb som gruppchef på Anticimex och är inne på sitt tredje år som polis.
– Det som har förvånat mig mest är nog alla människor vi möter som mår psykiskt dåligt, särskilt den här tiden på året. Det är frusterande att se att de inte får någon långsiktig hjälp, säger han.
Vi skyndar tillbaka till Borlänge, klockan är efter sju och snart kan ärendena börja rassla in, tror Marcus och Torbjörn. De har rätt. Knappt har de ätit sin mat och börjat avrapportera förrän det kommer ett prio ett-larm om brand i Tjärna ängar. När vi kommer fram är räddningstjänst och ambulans på plats, men det är falskt alarm. En granne kände röklukt men hade missuppfattat situationen. Utanför har ett gäng äldre ungdomar samlats runt uppståndelsen.
På väg därifrån kommer nästa larm, ett ovanligare. En kvinna med två barn och resväskor står på trappen till ett hus och vägrar gå därifrån, de har rest hit från ett annat land. Mannen som bor i huset har bjudit hem dem trots att han har en sambo, men sedan ångrat sig. Det accepterar inte kvinnan på trappen, och har rivit sönder sina flygbiljetter. Poliserna får skjutsa dem till tågstationen. Det börjar bli sent och det yngsta barnet är inte mer än fem år.
– Det känns inte bra, men vi kan inte göra något annat, säger Marcus Tengvall.
Precis när vi är framme vid tågstationen larmar ledningscentralen att patrullen måste omprioritera. Familj och resväskor lastas ut i all hast, och vi kör mot ett misstänkt pågående bilinbrott strax utanför centrum. Ett hundekipage från Falun är redan framme och har gripit mannen som är kraftigt påverkad av narkotika. När mannen ska lastas in börjar han göra våldsamt motstånd, får handfängsel men fortsätter försöka slita sig hela färden till stationen så att Torbjörn Eliasson får kämpa med honom i baksätet.
Mannen fortsätter sin vildsinta kamp under ömsom skrik, ömsom gråt när han ska avvisiteras i arresten. Patrullen behöver hjälp av två arrestvakter, stationsbefälet och ytterligare en kollega för att lyckas klä av honom.
– Det blir ständig bevakning på honom, säger stationsbefäl Björn Mattsson när de fått igen dörren till cellen.
Snart kommer ambulanssjukvårdare för att göra en första medicinsk bedömning: mannen behöver köras till akuten i Falun. Det är en timme kvar på passet och Torbjörn Eliasson som ändå bor i Falun följer med.
Marcus Tengvall går för att avrapportera. Trots den bråkiga avslutningen summerar han kvällen som lugnare än vanligt. De räckte till, och han hinner troligen få sin vila utan att börja passet nästa dag senare än tänkt.
Vad som väntar i helgen vet de inte ännu, men den visar sig bli stökig. På lördagen hittas två personer livlösa i Borlänge, en man knivskärs i Avesta, och ytterligare en man hittas svårt medtagen av en anhörig i Falun.