Matchfixning, ett fenomen som ökar
Matchfixning förekommer i många av de större sporterna, basket, fotboll, hockey och tennis. Bild: Mostphotos.com
När stormatchen mellan fotbollslagen IFK Göteborg och AIK ställdes in den 18 maj 2017 fick det stor uppmärksamhet. Misstänkt matchfixning låg bakom beslutet. Ett fenomen som ökar bland flera sporter i Sverige.
Sedan 2012 har polisen mer och mer uppmärksammat fenomenet matchfixning som förekommer inom flera sporter förutom fotboll, till exempel i basket, ishockey, innebandy och tennis.
– Playstationvärlden och e-gaming är en ny arena. Ett e-sportevent kan fylla Globen med publik och prissummorna är höga, säger Lennart Östberg, som jobbar med underrättelser om korruption.
Han berättar att det finns minst 2 500 illegala webbsidor i Asien där du till exempel kan spela på allt från e-sport till olika idrotter.
Just nu pågår den första utredningen på nationella antikorruptionsgruppen som rör svenska tennisspelare. Till skillnad från fotboll och andra lagsporter är det i tennisen bara en eller två spelare som behöver övertalas. Tennis är därför en stor matchfixningssport internationellt.
Ofta går det till så att en spelare, ett antal nyckelspelare i ett lag eller till och med domaren får en summa pengar för att påverka händelser och resultat i matchen. De inblandade spelar om stora summor både före under och efter matchen.
Polisen har även sett att information om uppgjorda matcher är en handelsvara.
– Informationen kan säljas vidare i flera led. De som är direkt inblandade i manipulationen gör sina insatser först. Sedan säljer de informationen vidare till nästa som kan göra insatser men till något lägre odds och så vidare, säger Lennart Östberg.
Det finns en koppling till organiserad brottslighet i Sverige, även om den inte är lika stark som i till exempel Italien eller Balkan. Möjligheten att spela på matcher, inte bara resultat utan alla möjliga händelser så som antal hörnor, gula kort eller dubbelfel, lockar kriminella att tjäna pengar eller tvätta knarkpengar genom spel. Enligt Lennart Östberg omsatte spelmarknaden 44, 9 miljarder kronor år 2014. Enbart spel på Superettan kan omsätta 20 miljoner kronor på ett år.
– Det är några få personer som gör stora ekonomiska vinster och de som lider skada är många: idrottare, funktionärer, spelbolag, spelbolagens kunder och hela idrottsrörelsen, säger Lennart Östberg.
Matchfixning utreds på den nationella antikorruptionsgruppen eftersom det rör sig om givande och tagande av muta. Spelfusk däremot utreds sedan första januari 2019 i respektive polisregion, till exempel fall där några spelare eller ett helt lag manipulerar en match och de själva eller via ombud spelar på matchen hos ett spelbolag.
Matchfixningsbrotten upptäcks ofta genom att spelbolag uppmärksammar någon form av onormalt spelmönster eller märkliga oddssättningar. Bettingmarknaden har utvecklats och polisen får in fler och fler rapporter. Sedan gäller det för polisens utredare att följa pengarna för att bevisa om det förekommit mutor eller inte.
Många utredningar läggs dock ned på grund av svårigheten att bevisa själva mutbrottet. Det finns hittills bara två fällande domar i Sverige om matchfixning, båda rör fotbollsmatcher. Avgörande i det ena fallet var att en av de mutade spelarna till sist trädde fram, erkände och vittnade.
Efter friande domar i tingsrätten dömdes de båda huvudåtalade i hovrätten till fängelse i ett år respektive ett år och två månader för givande av muta. Fyra spelare dömdes för tagande av muta till villkorliga domar. Även i det andra fallet blev det friande dom i tingsrätten men i hovrätten dömdes en man för medhjälp till givande av muta till villkorlig dom och dagsböter.
I fallet med fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och AIK friade tingsrätten de båda anklagade och skriver i domen:
”Det som får anses utrett är sammanfattningsvis att de båda åtalade har gjort ett närmande mot målvakten om matchfixning, vilket sedan har följts av någon form av gradvis reträtt. Tingsrätten finner alltså inte klarlagt att samtalet fick ett sådant konkret innehåll att det som framfördes på restaurangen har innefattat ett straffbart erbjudande. Åtalet för grovt givande av muta, alternativt medhjälp därtill, ska alltså ogillas.”
Polisens utredare Dan Filbey delar inte bedömningen som tingsrätten gjort. Det gör inte heller åklagaren, som därför har valt att överklaga domen. Fallet ska tas upp i hovrätten under våren 2019.
Hela mötet mellan de misstänkta och den utsatta målvakten i AIK finns inspelat på övervakningskamera, dock utan ljud. På den kan man se när det blir en förändring i atmosfären. En utredningsidé var att likt en amerikansk film försöka läsa på mötesdeltagarnas läppar för att kunna avgöra vad som sades.
– Det är möjligt att man kan läsa på läpparna och se vad som sägs, men det är inget som är juridiskt hållbart. Inte ens i USA, säger Dan Filbey som ändå tror på fallet.
– Vi har byggt upp en stark indiciekedja som ger stöd åt målvaktens historia kring det aktuella mötet, säger han.
Läs även: "Ingen vill ha ett korrupt samhälle" och "Vapenlicenser i orätta händer"
Den nya spelfusklagen
Spellagen SFS 2018:1138 gäller från första januari 2019:
”Den som otillbörligen vidtar en åtgärd som är ägnad att påverka utgången av ett spel som omfattas av licenskrav enligt denna lag ska dömas för spelfusk till fängelse i högst två år. Om brottet är grovt, ska dömas till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen ingått i en brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning eller annars varit av särskilt farlig art.”