Vapenlicenser i orätta händer

Ung man med vapen.

Jägarbevis har sålts för mellan tre- till fyratusen kronor. Bild: Mostphotos.com

För mellan tre- till fyratusen kronor har personer kunnat köpa sig jägarbevis. Utan att de har testats för nödvändiga kunskaper har de med hjälp av de falska bevisen också kunnat skaffa vapenlicens.

– Varje år sker ungefär 500 olyckor per år i samband med jakt, tio av dem är med vapen, till exempel vådaskott. Det är viktigt att veta hur man hanterar vapen säkert för att minimera risken för sådana olyckor, säger Per Thörnqvist, utredare.

– Det som gör brottet allvarligt är att vapen har hamnat i händerna på människor som inte har de rätta kunskaperna och färdigheterna.

Polisen har under utredningen omhändertagit de misstänktas vapen.

När Per Thörnqvist på antikorruptionsgruppen började nysta i detta, efter att ärendet inletts i region Mitt, misstänkte han att det rörde sig om flera hundra personer som betalat för falska bevis. De befann sig på orter hundratals mil från provledarna, vilket är ett tecken på att det inte gått rätt till eftersom den sökande måste genomföra både teoretiska och praktiska prov som ska godkännas av en provledare.

Två provledare och en medhjälpare åtalas nu för att ha tagit emot mutor.
I förundersökningen har ett 40-tal givare förhörts. En mindre mängd av dem har efter erkännande fått ett strafföreläggande.

Det hela har gått till så att de misstänkta givarna har skickat pengar i ett kuvert tillsammans med sina personuppgifter och ett foto. Några veckor senare har de fått sitt falska jägarbevis med posten. Kontanthanteringen gjorde det svårt för utredningen att förstå hur det gick till.

– Hur fick de betalt? Vi gjorde kontoanalyser men såg inga transaktioner eller något mönster. säger Per Thörnqvist.

Ibland har man inte alla svar innan ett tillslag. En plan gjordes tillsammans med åklagaren om var de skulle leta efter spår, vilka de ville förhöra och i vilken ordning de skulle förhöras.

– Vi ville plocka in de två huvudmisstänkta provledarna samtidigt och vi visste vad vi skulle leta efter vid husrannsakan, säger Per Thörnqvist.

Tillslag gjordes på flera platser samtidigt tillsammans med lokal polis.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete med polisen i både region Mitt och Nord under hela utredningen, säger Per Thörnqvist.

Inte förrän efter förhör med de gripna fick polisen klart för sig hur det hade gått till. Det tillsammans med bevis i telefoner, datorer och surfplattor som togs i beslag vid husrannsakningarna gör att de nu tycker sig kunna bevisa vad som skett.

– Tillvägagångssättet tyder på att de inblandade känner till varandra och litar på varandra. Man skickar inte 4 000 kronor i ett kuvert till en helt okänd person och hoppas på det bästa, säger Per Thörnqvist.

De huvudmisstänkta är enligt Per införstådda i att de gjort fel.

– De har gjort det för att vara snälla och sett en chans till en sidoinkomst. Nu riskerar de fängelsestraff. Och möjligheten för dem att utöva sitt stora intresse för jakt kommer att begränsas, säger Per Thörnqvist.

Direkt när utredningen startade drogs deras provledarlicens in.

Läs även: "Ingen vill ha ett korrupt samhälle" och "Matchfixning, ett fenom som ökar"