"Vi är ett naturligt inslag i området"
Både Anna Sandberg Ställ och Marie Edlund jobbade i Borlängepolisens ungdomsgrupp innan de blev områdespoliser. Bild: Ulf Palm
Fler poliser till det utsatta området Tjärna ängar önskade Borlängeborna. Nu finns två egna områdespoliser.
Närmare 12 000 invånare, i ett område från början byggt för 3 000 personer. Redan på 80-talet hade stadsdelen Tjärna ängar problem med social utsatthet, men de senaste åren har segregationen ökat och problemen eskalerat med både bilbränder och stenkastning.
När polisen listade prioriterade områden hamnade Tjärna ängar på sjuttonde plats, ett riskområde som kräver insatser.
– Problem med språket, jobb och utbildning leder till en dålig spiral och många här känner inte att de är en del av Borlänge. Det begås fler brott i andra områden, som vid köpcentrumen, men den sociala utsattheten är stor, säger Marie Edlund.
Sedan januari förra året har hon och kollegan Anna Sandberg Ställ fasta tjänster som områdespoliser i Tjärna ängar, Jakobsgårdarna och Bullermyren. Det är resultatet av ett medborgarlöfte om ökad polisiär närvaro i västra Borlänge.
Deras uppgift är att skapa relationer och bidra till trygghet. De fotpatrullerar och pratar med folk, har möten med bostadsbolag, föreningar och butiksinnehavare, och håller koll på adresser och personer som är intressanta.
I löftet ingår att vara på plats på tisdagar, men områdespoliserna planerar in så mycket tid i området som möjligt, dagpass varvat med kvällspass. Ibland får de ta ingripandejobb om det är i deras områden eller om övriga resurser är upptagna med annat.
Deras närvaro i uniform fungerar brottsförebyggande och de lägger mycket tid på att berätta om polisens arbete och hur rättsväsendet fungerar. De besöker medborgarkontoret och skolor regelbundet.
– Vi har blivit ett naturligt inslag i området. Den stora majoriteten som sköter sig har tagit emot oss med öppna armar och uppskattar att vi finns nära. Vissa har inte en naturlig trygghet i polisen, och vi vill visa att vi finns för dem, säger Marie Edlund.
Områdespoliserna stör och rapporterar den lilla klick som inte sköter sig, men har ändå en schysst kontakt med de flesta.
Många boende uttrycker frustration över de kriminella i området som stör tryggheten och ger området ett dåligt rykte. Vissa diskussioner handlar om trafikproblem, bilar och mopeder som kör otillåtet mellan husen vilket upplevs otryggt. I våras hade också lokaltrafiken problem med personer som störde på bussarna.
Stenkastningen mot poliser har skett på kvällar och nätter och framför allt drabbat kollegerna på utryckningen. Områdespoliserna har kommit dit dagen efter och pratat med oroliga boende.
– Jag önskar att vi kunde täcka en större del av dygnet, men det är ändå en stor vinning i att vi kan komma ut och förklara vad polisen har gjort och dementera eller bekräfta rykten. Då lägger sig oron ofta, säger Marie Edlund. I sommar ska de täcka upp på ingripandeverksamheten.
– Det känns lite kluvet, skolan är stängd och då om någonsin är det viktigt att vara på plats.
Områdespoliserna upplever att det blivit lugnare i Tjärna ängar, men än finns inga siffror på det. Forskning visar att det tar tid för brottsförebyggande och tillitskapande satsningar att ge effekt, mellan 5 och 10 år innan man ser skillnad.
– Så vi måste visa uthållighet och finnas kvar oavsett. Det finns mycket kvar att göra, säger Marie Edlund.