Så kan barn och unga identifieras – och få rätt hjälp
Risktrappan består av fyra steg och utgår från varje enskilt barns sociala sammanhang och beteende. Bild: Erik Nylund
Polisens risktrappa är ett sätt att identifiera barn och unga som är eller riskerar att hamna i gängkriminalitet. Trappan ger också exempel på olika insatser, både polisiära och i samverkan med andra.
Trappan utgår från varje enskilt barns sociala sammanhang och beteende och består av fyra steg.
– Indelningen utgår från ett barn eller en ung människas sociala beteende och sociala sammanhang, det vill säga sådant som polisanställda kan se. Beroende på vilken nivå barnet befinner sig kan vi anpassa och matcha polisiära åtgärder och lämplig form av samverkan.
Det säger Lotta Bäcklund Pettersson vid UB, enheten för utveckling av brottsbekämpning i region Mitt, Noa.
– I nuläget har polisen, liksom övriga samhället, stort fokus på de orange och framförallt de röda barnen. Samtidigt behöver vi se barnen på gul och blå nivå för att komma in med brottsförebyggande insatser tidigare och tajtare.
Enligt Lotta Bäcklund Pettersson kan det gå mycket snabbt för ett barn att involveras i grov kriminalitet.
– Barnet kan gå från blå nivå till orange eller röd nivå på bara några dagar. Lokalt behövs därför upparbetade samverkansformer för barn på alla nivåer.
– Det finns många bra lokala initiativ. Det viktigaste är inte vad man kallar dem utan att man sluter upp kring barnet och gör allt man kan. Och att man inte glömmer att stämma av: funkar det här eller behöver vi göra något annat?