I huvudet på Petra och Stefan
Rikspolischef Petra Lundh och biträdande rikspolischef Stefan Hector. Bild: Minna Ridderstolpe
Här är tre saker som rikspolischef Petra Lundh och biträdande rikspolischef Stefan Hector tänker på just nu.
Tillväxt – Vi har nått målet ...
... om 10 000 fler polisanställda. Uppdraget från regeringen var att vi skulle vara 10 000 fler polisanställda vid utgången av 2024. Det målet nådde vi redan i våras. Det faktum att vi blev fler tidigare än planerat, tillsammans med ökade pensionskostnader och en historiskt låg personalrörlighet, har medfört att vi har ett ekonomiskt underskott.
Vi behöver minska våra kostnader, men det får inte ske på bekostnad av den rent brottsbekämpande verksamheten. Besparingar ska huvudsakligen göras genom att se över rekryteringar eftersom personalkostnader är den stora utgiftsposten för myndigheten.
Poliser, och civilanställda med spetskompetens inom utredning och lagföring, berörs inte av detta. Antalet platser på polisutbildningen ska tvärtom öka för att säkerställa att vi blir fler poliser.
Arbetsmiljö – Alla åsikter är välkomna!
Nu är den organisatoriska och sociala skyddsronden (OSA) klar och redovisad. Det är glädjande att se att resultaten är positiva, inte minst när det gäller frågan ”Det är okej att lyfta problem och brister som påverkar arbetet och arbetsplatsen”. Där svarade 80 procent av alla medarbetare grönt (det vill säga att det är okej) medan fyra procent svarade rött (det är inte okej). De fyra procenten är givetvis fyra procent för mycket, men om man tänker på de diskussioner om tystnadskultur och lågt i tak som har förekommit, kan vi ändå konstatera att de flesta tycker att det är helt okej att framföra sina åsikter och påtala problem på ett konstruktivt sätt.
Den senaste mätningen av attraktiv arbetsgivar-index (AAI) redovisades i juni och även där hade resultaten stigit i samtliga regioner och avdelningar jämfört med föregående år. Fler skulle rekommendera polisen som arbetsgivare och fler svarar att de har för avsikt att stanna i myndigheten de kommande två åren.
Utredning – Vi ska klara båda delarna
Det känns bra att vi ökar uppklaringen av de grova brotten, men också att vi tar steg framåt i att lösa mängdbrotten. När det gäller de klustrade grova våldsbrotten, som sprängningar och skjutningar, klarar vi i dag upp omkring 70–80 procent i flera regioner. Det är riktigt bra och det visar att vårt outtröttliga arbete mot gängkriminaliteten ger resultat.
Vi har fått ny lagstiftning till vår hjälp, inte minst preventiv avlyssning, vistelseförbud och säkerhetszoner. Snart kommer även en ny förverkandelagstiftning som gör det lättare att återta brottsvinster. Den ser vi verkligen fram emot!
Vi ska också klara av de brott som drabbar många i vardagen. Snabbare lagföring har gett goda resultat och kan framöver komma att omfatta fler brottskategorier. Vi har ökat vår uppklaring med fem procent av mängdbrotten, eller det så kallade mellanskiktet. Det är positivt, men här måste vi bli ännu bättre. Vi tar nu ett samlat grepp om mängdbrottshanteringen för att se hur arbetet ska ledas på bästa sätt och hur det kan bli ännu mer attraktivt att arbeta med dessa viktiga frågor.