”Här finns inga vanliga dagar”

Camilla Fogelhamre, kommunikatör i region Väst. Foto.

Camilla Fogelhamre, kommunikatör i region Väst. Foto. Bild: Frontex

I höst byter Camilla Fogelhamre för andra gången sitt kommunikatörsjobb i region Väst mot liknande arbete på Sicilien för Frontex, EU:s gränskontrollmyndighet. Varför vill du åka dit igen?

– Det är vansinnigt intressant att arbeta i en internationell miljö med kollegor från olika länder.

Vad ska du göra?

– Jag ska arbeta som pressofficer och vara en förlängd arm till Frontex kommunikationsavdelning i Warszawa.

– I praktiken är det som att vara en frilansande reporter som fotar, filmar och skriver om arbetet i operationen. Materialet publiceras i Frontex olika kanaler – på webbplatser och i sociala medier. Jag ska också bevaka vad italienska medier publicerar om Frontex och hantera mediefrågor och medieträning.

Vad gör Operation Themis som du arbetar i?

– Bistår Italien med gränsbevakning och att bekämpa brottslighet på Medelhavet. I praktiken handlar det främst om att hjälpa Italien att hantera det stora flödet av illegal migration från norra Afrika. Frontex gränspatrullerar med båt och flyg, hjälper till med registrering och dokumentation av migranter och larmar när människor i sjönöd upptäcks.

Hur brukar en vanlig dag på jobbet se ut där?

– Där finns inga vanliga dagar. Jag utgår från kontoret där jag skriver och redigerar. Sedan handlar det om att hitta mina egna uppdrag genom att vara med på möten, besöka hotspots och prata med människor.

Hur bor och arbetar du?

– Jag bor i en lägenhet i centrala Catania. Min arbetsplats är på ett samordningskontor som vi delar med Europol och andra EU-organ.