”Vi är som narkotikahundar”

Cornelia Magnås, laborant  i pulvergruppen på nationellt  forensiskt centrum, NFC. Foto.

Utöver droganalyser utbildar Cornelia Magnås bland annat kriminaltekniker, assistentåklagare och fiskaler. Bild: Minna Ridderstolpe

Cornelia Magnås, du är laborant i pulvergruppen på nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping. Vad gör du?

– I min grupp specialiserar vi oss främst på stora pulverbeslag av kokain, amfetamin och heroin, mdma (ecstacy) och cmc (kristall). Vår uppgift är att väga, mäta och räkna ut den korrekta halten i beslaget. Det kan vara utspätt med andra substanser som inte är narkotikaklassade. Sedan skickas ämnet på analys för att substansen ska bekräftas.

Händer det att ni har fel?

– Vi är lite som narkotikahundar och har väldigt bra koll på substanserna. Är vi osäkra gör vi fler analyser eller stickprov. Det kommer hela tiden nya droger. Under 2023 fick vi in totalt 26 nya substanser för analys.

Vilket är ditt största ärende?

– Jag vet inte om det är mitt största, men nyligen hade jag ett ärende med 45 kilo amfetamin, 5 000 ecstasytabletter och 30 kilo hasch. Då hjälptes vi åt för att analyserna skulle gå fortare. Men de flesta beslagen, 50–60 procent, gäller växtmaterial som cannabis och haschkakor.

Vad är det konstigaste du fått in?

– Det är nog saker som inte är narkotika, till exempel fick vi in en burk med avklippta tånaglar. ”Misstänkt drog” stod det på den, men det var det inte. Annars är olika smugglingsmetoder spännande, som dolda gömmor i konservburkar eller armband där delar av pärlorna bytts ut mot haschbitar.