Falska poliser lurade äldre – fick fängelse

En gammal kvinna med käpp står vid en öppnad dörr där en kvinna håller fram id-bricka. Ovanför i bild ses en man med ryggen till prata i telefon. Illustration.

Samverkan mellan tre regioner gav fällande dom. Bild: Jörgen Knutsson

Bedragarna utgav sig för att vara poliser när de lurade äldre på både pengar och smycken till ett värde på över två miljoner kronor. Men tack vare samarbete mellan tre regioner åtalades 13 personer.

En oktoberghelg 2022 befinner sig ligan på olika hotell runt om i Stockholm. Utrustade med kontantkortstelefoner går de in på upplysningstjänster  på internet och söker på vanligt förekommande namn hos äldre kvinnor, till exempel ”Siv”, ”Helga” och ”Gun”.

Tillvägagångssättet är därefter detsamma. En person ringer upp den äldre och presenterar sig som polis. Personen förklarar att något skett, till exempel att det varit inbrott i trapphuset eller att en granne blivit utsatt för rån eller misshandel. Den äldre uppmanas sedan att plocka fram såväl bankkort som värdesaker och smycken för att allt ska dokumenteras. Snart knackar en person på hemma hos den uppringda personen. ”Polisen” i telefonen intygar att det är en poliskollega.

Detta kan dock inte göras på plats utan måste ske i polisbilen eller någon annanstans, så den äldre uppmanas att lämna ifrån sig kort och smycken och uppge koden till kortet. ”Poliskollegan” går därefter iväg till närmsta bankomat och plockar ut maximalt med pengar.

Söndag kväll. Oktober 2022. Magnus Brandfors är utredare på lokalpolisområde Södermalm och gör ett extrapass i yttre tjänst. Samtidigt som han står på en stationär platsbevakning hör han om flera händelser på radion som liknar varandra.

På en adress har några gärningsmän varit inne hos en kvinna och stulit smycken. På en annan adress i närheten har gärningspersoner varit inne hos en 92-årig man, sängliggande och synskadad, och slagit honom i ansiktet och därefter stulit värdesaker. Eftersom händelserna har liknande tillvägagångssätt bestämmer sig Magnus för att göra efterforskningar i sin ordinarie tjänst som utredare.

Han och en kollega begär ut samtalslistor från brottsoffren och identifierar två telefonnummer som varit aktuella under helgen. Det är oregistrerade kontantkort, men genom att spåra upp värdekuponger som använts för att fylla på kontantkorten kan ett köp lokaliseras till en bensinmack i norra Stockholm. På en övervakningsfilm därifrån syns två kvinnor.

Utredarna från Södermalm tar därefter kontakt med polisens Circa-grupp i region Väst. De är specialiserade på att utreda brott mot äldre och hade redan kännedom om kvinnorna, och dessutom deras partners, vilket snart ledde till att även dessa kunde identifieras.

De fyra personerna skulle visa sig vara huvudmännen i en omfattande bedrägerihärva där de planerat och organiserat dåden. Men tack vare samarbete mellan regionerna kunde de avslöjas.

– Det här ärendet har visat att vi har en väldigt bra förmåga att samverka mellan regionerna. Då målsägarna är utspridda över ett stort geografiskt område har vi till exempel kunnat hjälpa varandra med kompletterande videoförhör, säger Fredrik Larsson, som var utredningsledare på Circagruppen.

Vid denna tidpunkt får utredarna på Södermalm reda på att ligan, det vill säga de två kvinnorna och männen, också förekommer i ett ärende som hanteras av bedrägerisektionen i region Syd. De har en pågående spaningsinsats mot ligan som är bosatt i Malmö.

De senaste tio månaderna har det gjorts 600 anmälningar med liknande tillvägagångssätt inklusive försöksbrott. Brott som med stor sannolikhet kan kopplas till ligan. Ungefär hälften av anmälningarna var koncentrerade till region Syd.

– Vi hade nyligen arbetat upp en skälig misstanke mot en av huvudmännen som sedan tidigare var känd för samma typ av brottslighet, berättar Ulf Hansson, utredningsledare vid bedrägerisektionen i region Syd.

När det senare på eftermiddagen står klart att mannen är i Stockholm tillsammans med de andra tre kontaktas utredarna på LPO Södermalm. Tillsammans med bedrägerisektionen från region Stockholm startas en spaningsinsats mot ligan som rör sig på olika hotell. Men de lämnar aldrig hotellen. Vad som istället syns under spaningsinsatsen är de påstådda ”poliskollegorna”. De så kallade utförarna som utför brotten fysiskt på plats medan huvudmännen är ”hjärnan” bakom brotten.

– Insatsen blev trots avsaknad av frihetsberövanden en framgång, då vi kunde konstatera att huvudmännen hade medhjälpare som var ute på plats hos målsägarna vilket inte var känt för utredningen innan, säger Magnus Brandfors.

Efter brottsturnén i Stockholm åker ligan tillbaka till Malmö samtidigt som en omfattande utredning pågår mellan polisens bedrägerisektioner i Syd och Stockholm, lokalpolisområde Södermalm samt Circa-gruppen i region Väst som alla drev parallella utredningar.

Charlotte Emanuelsson Finnsson är utredningsledare från lokalpolisområde Södermalm.

– Det är klart att det är en utmaning att hålla en jämn fart och samordna när man utreder på fyra olika platser i Sverige. Vi har hjälpts åt och haft kontinuerliga möten för att dela lägesbilder berättar hon.

Till slut kan polisen slå till mot huvudmännen i Malmö samtidigt som några av utförarna frihetsberövas i Stockholm. Brottsvinsten vid de cirka 50 ärendena är runt två miljoner kronor och totalt åtalades 13 personer för olika roller i verksamheten. Två av huvudmännen fick flera års fängelse.

Enligt domen har de misstänkta agerat på ett mycket förslaget sätt där de hänsynslöst utnyttjat målsägarnas skyddslösa ställning och svårigheter att värja sig. Brottsligheten har medvetet varit riktad mot äldre personer, framför allt kvinnor i 90-årsåldern.

Lena Körner, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, lyfter vikten av att spela in målsägandeförhör. Då behöver inte brottsoffren, som ofta mår otroligt dåligt och tar på sig skulden för det som hänt, komma till domstolen när berättelsen redan är lämnad vid ett videoförhör.

– Detta är ett exempel på ett ärende där man bör dokumentera redan på plats för att underlätta för brottsoffren och för att vi ska nå framgång. Det är viktigt att alla poliser förstår det värdet, säger hon.