Vår vardag

Bild 1/12
Två poliser går genom ett träsk med högt brunt gräs. Foto.
Piteå, 11 oktober 2022. Efter att ha åkt 110 kilometer, enkel väg, är patrullen framme i Glommersträsk. I ett jakttorn sitter en man som hotar att ta sitt liv. Patrullen måste gå genom ett träsk för att nå honom och en av poliserna sjunker igenom upp till midjan. – Att vi har den typen av geografiska avstånd kan vara svindlande för dem som arbetar i Europas mångmiljonstäder, säger Minna Ridderstolpe.
Bild 1/12
En polisbil står på snöig liten gata och en polis ses kliva ur bilen i snöstormen. Foto.
Södertälje, 21 november 2022. En kraftig snöstorm drar fram genom region Stockholm och skapar kaos. Men det polisiära arbetet fortsätter outtröttligt. Denna kväll genomför patruller från Farsta trapphussökningar i jakt på vapen och narkotika i ett område som är hårt drabbat av gängkriminalitet.
Bild 1/12
En polis i förgrunden och en i bakgrunden i insatsuniform ses utanför en polisbuss. Foto.
Insats på Lidingö, 28 juni 2021. En polis gör sig redo för att ingripa mot en hotfull man med vapen som befinner sig i en lägenhet.
Bild 1/12
En polisbuss täckt av blommor och ytterligare blombuketter ligger runtom. Foto.
Stockholm 10 april 2017. Folkets kärlek till polisen efter terrordådet på Drottninggatan.
Bild 1/12
Siluetten av en polis när hen ska gå in i ett hus som står svart mot den mörka himlen. Foto.
Östersund 3 november 2021. En patrull letar efter en efterlyst person i ett övergivet hus. Det norrländska eftermiddagsljuset färgar himlen mörkblå.
Bild 1/12
En medarbetare på nationellt forensiskt centrum. Foto.
Linköping, 15 mars 2022. 2022 hade Polismyndigheten 34 928 anställda. Av dessa var 21 981 polisutbildade och 12 947 civilanställda. På nationellt forensiskt centrum (NFC) styrs och samordnas polisens forensiska och it-forensiska arbete.
Bild 1/12
En polisryttare står mellan två polishästar. Foto.
Polisrytteriet i Stockholm, 20 oktober 2020.
Bild 1/12
Rikspolischefen håller presskonferens framför reportrar med kameror. Foto.
Stockholm, 18 mars 2022. Intresset är stort för rikspolischefens presskonferens efter de våldsamma påskupploppen.
Bild 1/12
En polisdykare gör sig redo att gå ner under isen. Foto.
Gävle 20 januari 2021. I Sveriges behöver polisen ha förmåga att dyka under is. Här använder sjöpolisen sina egna dykare för att leta efter ett föremål som ska ha kastats i en kanal – innan isen la sig. Dykaren, som kommer att vara under ytan i nästan 50 minuter, måste ha med sig en 60 meter lång luftslang för att få syre. Minst fem personer måste jobba tillsammans vid dykningar under is, säkerheten är högsta prioritet. Kommentaren "my worst nightmare" hördes flera gånger under vernissagen.
Bild 1/12
En lastbilschaufför blåser i polisens blåsinstrument för att kolla alkoholpromillehalt. Foto.
Nykvarn, 9 februari 2022. Nykterhetskontroll på E20. – I bildtexten tog vi tillfälle att berätta om de olika inriktningarna på polisens nationella trafikveckor, säger Minna Ridderstolpe.
Bild 1/12
En älg dras bort från vägen medan en polis står framför på den mörka vägen. Foto.
Katrineholm, 24 augusti 2022. På väg mot ett jobb på ett rättspsykiatriskt sjukhus krockar en patrull med en älg. Bilen skadas och älgen dör. Patrullen klarar sig utan allvarligare skador. Viltvårdare kommer till platsen och fraktar bort älgen, som tursamt nog inte var fullvuxen utan bara vägde omkring 200 kilo.
Bild 1/12
Polisens fotograf Minna Ridderstolpe. Foto.
Alla bilder är tagna av polisens fotograf Minna Ridderstolpe på kommunikationsavdelningen, som har arbetat inom polisen sedan 2006.

Polisens vardag med allvar, glädje, sorg och humor. Det är vad polisens fotograf Minna Ridderstolpe fångar med sin kamera. Under våren visades 18 av bilderna på Europols högkvarter i Haag.

I våras visades Polismyndighetens egen fotograf Minna Ridderstolpes bilder på Europols högkvarter i Haag. Det är tradition att det land som är ordförande i EU har en utställning på Europol. Den 21 mars invigdes utställningen av Håkan Wall, enhetschef på internationella enheten på Noa, Europols högsta chef Catherine De Bolle och Sveriges ambassadör i Nederländerna Johannes Oljelund.

Vad är ditt uppdrag som fotograf inom polisen, Minna Ridderstolpe?

– Att dokumentera den polisiära verksamheten ur ett kommunikativt perspektiv. Jag ser till att vår egen bildbank är uppdaterad med aktuella bilder från vår verksamhet. Jag fotar även reportage till Svensk Polis.

Hur används bilderna?

– Bilderna ska kunna användas som genrebilder av polisiär verksamhet. Det är bara vi inom polisen som får använda bilderna i vår kommunikation. Användningsområdena är många och behovet av bild inom myndigheten är stort.

Har du varit i alla polisområden?

– Jag har varit i alla regioner men absolut inte i alla polisområden – än. Jag har haft den här tjänsten sedan slutet av 2019 så när jag klev på var det pandemi och reseförbud. Sakta men säkert jobbar jag mig genom Sverige.

Vilka fotouppdrag gillar du mest?

–  Jag gillar den speciella nerven att åka med IGV, ingripandeverksamheten. Eftersom varken jag eller patrullen vet vad som kommer att hända under passet måste jag hela tiden vara på tå. Men jag får dåligt samvete när jag måste välja ut ett favorituppdrag. Ärligt talat tycker jag som fotograf att vår verksamhet är helt oslagbar. Variationen på fotouppdragen är oändlig och det utmanar mig hela tiden. Det gillar jag.

Vilka bilder är svårast att ta?

– Jag tycker att det är svårt att ta arrangerade gruppbilder på människor som inte vill vara med på bild.

Varför är det viktigt att visa polisens arbete på bild?

– Om vi ska kunna växa och bli starkare måste vi kunna visa hur det är och hur det känns att arbeta inom polisen, både som polis och som civilanställd. Bild är viktigt när vi berättar om Polismyndig-
hetens komplexa uppdrag, både internt och externt.

Vad kännetecknar dina bilder?

– Jag dras till att fotografera det vardagliga livet inom polisen. Det är verkligen inte bara action och full rulle hela tiden. Ibland måste en patrull sitta och vakta ett rum på akuten eller samtala genom ett brevinkast med en person med psykisk ohälsa. Den typen av arbetsuppgifter kan också bli bild. Även när jag arbetar tillsammans med till exempel regionala insatsstyrkan vill jag fortfarande visa den mänskliga och jordnäran sidan av arbetet. Det finns en vardag hos alla.

– Jag gillar även det som inte är direkt jobbrelaterat, som humorn i att behöva äta sin matlåda med enbart en kniv eftersom alla bestick har försvunnit. Så det är väl vardagslivet som kännetecknar mina
bilder, förhoppningsvis med en humoristisk och varm tvist.

Fotar du bara i den operativa verksamheten?

– Nej, jag fotograferar även de som arbetar i stödverksamheten och på de nationella avdelningarna. Det är inte de bilderna som får mest uppmärksamhet, men de behövs för att göra bilden av
polisen komplett.

Hur gjorde ni urvalet till utställningen?

– Jag gjorde urvalet tillsammans med Maj Gustafsson på internationella enheten på Noa. Vi bestämde att vi skulle fokusera på vardagsbilder.

– Min erfarenhet av polisiär verksamhet på bild är att man gärna vill visa sina spetskompetenser, de som gör de allra farligaste jobben. Det kan ibland bli ganska stereotypt med "män med automatvapen som kastar sig ur en helikopter". Vi ville visa en mer varierad bild av polisverksamheten.

– Mitt syfte med urvalet var inte att visa de allra bästa bilderna, utan visa bilder som berättar om svensk polisverksamhet och under vilka förutsättningar vi jobbar. Det är inte alla länder i Europa som behöver ha kunskap om hur man dyker under is.

Anders Sjöberg är chef för det svenska sambandskontoret på Europol.

Vad har ni på Europol fått för respons på utställningen?

– Vi har fått väldigt bra respons. Flera har kommenterat att utställningen visar en annorlunda och lite mänskligare bild av polisarbetet än de fotoutställningar som normalt hänger i byggnaden. Många förbipasserande på väg till möten eller till cafeterian har stannat till lite extra för att titta på utställningen. Framförallt är det att bilderna visar en sida av polisarbetet som man sällan ser dokumenterad, men också att varje bild på ett så bra sätt fångar en känsla.


Här i Svensk Polis visar vi några av de arton bilder som var med i utställningen. Även Tullverket hade ett urval av bilder från sin verksamhet. Som tillägg visades ett bildspel med cirka 60 bilder intill utställningen.  

Presentation av utställningen:

Swedish law enforcement: 24/7 365 days a year

These photos offer a glimpse into the daily life of law enforcement in Sweden.

We work everywhere. In urban and rural areas. In the air, on the ground and at sea. Including under the ice.

We experience all kinds of situations. All kinds of emotions.

We celebrate victories together.

During hard times, we share our grief.

The variation is both the charm and the challenge.

This is our everyday reality.