”Här gör vi nytta som nyfikna poliser”
Gruppchef David har arbetat i Järva sedan 2015 när nätverkskonflikterna startade. Poliserna Stina och Amanda är på plats från lokalpolisområde Hisingen. Bild: Minna Ridderstolpe
Skjutningar, sprängningar och utredningar på hög. Sedan ifjol har kollegor från hela landet stöttat Stockholm. Polisen i Järva har tagit emot tvåtusen personer – och sett läget ljusna.
På en trottoar går två unga män i svarta täckjackor med en kamphund i koppel.
En polisbuss åker på vägen bakom. I den sitter områdespoliserna Anton och Petter och deras gruppchef David som nyss gått på sitt kvällspass i lokalpolisområde Järva. När de kör förbi ser de den ena mannen slänga ifrån sig en fimp.
Marijuana? De stannar polisbussen för att kontrollera männen.
Den här torsdagen i mars är resursen med poliser som arbetar brottsförebyggande god. Järvapoliserna har hjälp av åtta poliser från tre lokalpolisområden i polisområde Storgöteborg genom den nationella förstärkningsorganisationen, NFO. De åker i egna bilar på andra håll i området.
På utsättningen inför passet några timmar tidigare är det fullt i rummet. Gruppchef David berättar om sprängningen av ett radhus i det angränsande området Hässelby natten innan. Strax efter sköt någon mot ett fönster i ett flerfamiljshus i Järva.
– Det är en av adresserna vi ska ha oregelbunden tillsyn på under passet, säger han.
Fokus för kvällen är trygghetsskapande arbete, synlighet och att agera mot nätverkskriminella man träffar på. David påminner om att det går bra att lämna bilen obevakad som i vilket lokalpolisområde som helst.
– Vi har inte problem med stenkastning och vandalism som för några år sedan.
Poliserna från Göteborg har varit i Järva sedan i måndags. Nu väntar det fjärde av fyra kvällspass. David frågar varvet runt hur var och en mår. Flera är taggade för en sista insats innan hemfärd. Någon längtar efter att snart få träffa sambo och hund.
Biträdande chefen för lokalpolisområdet, Anders Djurestad, ansluter för att tacka gästerna för bra arbete.
– Vi är inne i ett lugnt skede med skjutningar. Med er hjälp kan vi lägga tryck i rätt miljöer och förhindra nya våldsdåd. Ni har bidragit med viktig närvaro och synlighet, säger han till de förstärkande poliserna.
Från att polisledningen beslutade om den stora resursförstärkningen till region Stockholm i början av förra året har nästan 2 000 medarbetare från andra regioner skickats till Järva för att hjälpa till. Då är inte de tusentals medarbetare som stöttat hos övriga lokalpolisområden i Stockholm medräknade. Vissa har ryckt in några dagar, andra stannat längre perioder. Kraftsamlingen har inneburit uppoffringar för flera skickande regioner som tampas med egen brottslighet och knappa resurser.
För de mottagande poliserna i Järva har det varit speciellt att under lång tid ta emot så många kollegor varje vecka. I början åkte lokala poliser och gästande poliser i blandade patruller. Snart kom de fram till att det mest hållbara för att inte slita på den egna personalen var att åka var för sig.
– Vi är tacksamma för den hjälp vi får och vill få alla att känna sig välkomna. Men det kräver energi att arbeta med nya kollegor varje vecka. Hittills har det gått bra att åka i separata bilar. De som kommer är poliser och klarar grundarbetet på egen hand. Ibland åker vi första passet ihop och vi finns till hands när det behövs, säger David.
På trottoaren där David och kollegorna har stoppat de unga männen med kamphunden ligger mycket riktigt en joint. Poliserna kontrollerar männens id och slår i registren. Männen tillhör ett kriminellt nätverk, blir kroppsvisiterade och får lämna ifrån sig en bilnyckel. Anton går i förväg till bilen och letar noggrant efter narkotika och vapen. Det enda som finns i bagageutrymmet är ett par gympaskor.
En kastad joint hittas på marken några meter bakom männen. Troligtvis kastade de den ifrån sig när de såg polisbilen. Bild: Minna Ridderstolpe
Patrullen åker vidare till flerfamiljshuset där någon sköt mot ett fönster under natten. Skottet gick igenom ett av två lager glas i fönsterrutan och ingen blev skadad. Utanför entrén står flera boende med väskor och barnvagnar. David, Anton och Petter parkerar bussen. En kvinna undrar om de är där på grund av skotten. Hon pekar mot grannarna och säger att de inte vågar bo kvar. De har packat det viktigaste för att flytta någon annanstans ett tag. Vet polisen vem som sköt?
David förklarar att andra kollegor jobbar med att ta reda på det. De är bara här för att titta till. Sedan går de in i trapphuset och letar narkotika i skrymslen vid hissen och under takplattor.
– Det är svårt att veta hur mycket grovt våld vi har förhindrat tack vare förstärkningen. Men jag är säker på att det ger effekt, säger David.
Under kvällens matuppehåll åker alla till matsalen i polishuset i Rinkeby. Vid ett av borden sitter poliserna Marcus, John och Jesper från lokalpolisområde Göteborg city och Storgöteborg nordost. Vid bröstfickan avslöjar deras låne-Rakel att de kommer utifrån: den har gul front istället för svart. De har valt att komma frivilligt till Järva. Dels för att tjäna extra pengar, dels av solidaritet.
– Vi hjälper dem nu. En annan gång behöver vi hjälp, säger John.
De berättar att som ingripandepoliser på hemmaplan brukar de ha mer uppstyrda arbetsuppgifter, ett schema med vad de ska göra och var någonstans om det blir tid över något pass. Här har de som områdespoliser haft friare ramar, vilket varit ovant. Veckan har varit lugn och de har inte hittat någon narkotika eller vapen. Utifrån egna förväntningar kan det nog vara frustrerande för en del, tror Marcus.
– Man vill prestera. Men vi bidrar till att polisen syns i området och det är roligt att prova något annat, säger han.
Göteborgspoliserna runt bordet säger att rutinerna har fungerat bra och att de blivit väl mottagna. Men ur ett större perspektiv är det problematiskt att Stockholmspolisen måste lösa bemanningen med inlånad personal under så lång tid, tycker de.
– Huvudstaden har inte lyckats växa med tillräckligt många poliser de senaste åren. Det är en komplex fråga som kräver en långsiktig lösning, säger Marcus som själv tidigare jobbade i lokalpolisområde Järfälla.
En stund senare åker poliserna Stina och Amanda från lokalpolisområde Hisingen till Tensta centrum. De parkerar sin polisbil på torget, pratar en stund med en kille som passerar och kroppsvisiterar honom. Han har inget olagligt på sig.
Männen på Tensta torg är lika nyfikna på patrullen från Göteborg som patrullen är på dem. Bild: Minna Ridderstolpe
Amanda är normalt ingripandepolis och Stina, som tog polisexamen förra sommaren, roterar på olika avdelningar sitt första år. För tillfället arbetar hon som utredare hemma.
– Det är rolig omväxling att få vara ute och åka några dagar, säger Stina.
Inför ankomsten till Järva fick de flera mejl med praktisk information och dokument om förstärkningen. De åkte gemensamt hit med bil i söndags, checkade in på boendet och fick sin låneutrustning första passet.
Svårast hittills har varit att hitta i området och att inte veta vem man ska ringa i olika ärenden. Det har också varit klurigt att förstå när Järvakollegorna använt förkortningar på ställen och adresser. Annars är arbetet i sig väldigt lika.
– Vi kommer också från en stor stad och vet vad vi ska titta efter när vi kontrollerar fordon och personer. Vi känner igen gängkriminella, säger Amanda.
”Vi hittade ett vapen i en sådan här grushög i Göteborg en gång” säger Amanda medan hon gräver runt med foten. Inget fynd denna gång. Bild: Minna Ridderstolpe
En skillnad är att Järvapolisen verkar agera mer offensivt från början i mötet med nätverkspersonerna, medan kollegorna hemma arbetar mer relationsskapande och gränssättande.
– Det kan ju bero på att de kriminella är mer envisa här och att man direkt måste sätta ner foten, säger Stina.
Efter att de kollat läget i en spelbutik kör de vidare och spanar efter intressanta personer och bilar. De kör på smala vägar mellan flerfamiljshus och stannar vid en trappingång. Jo, en av blipparna i nyckelknippan de fått med fungerar.
I källarvåningen finns ett cykelförråd. Där ligger drivor med fimpar och en tom redline-påse. En barnvagn är full med cigaretter som är tömda på tobak. Någon har rullat jointar. Stina och Amanda öppnar en dörr som leder till ett stort inomhusgarage. Metodiskt letar de runt ventilationsrör, vid sopkorgar och dolda utrymmen.
I en barnvagn i ett källarförråd hittas spår av rullade jointar. Eftersom adressen inte var känd sedan tidigare skriver patrullen ett uppslag till underrättelseenheten. Bild: Minna Ridderstolpe
– Här kan vi göra nytta. Man behöver inte personkännedom för att söka igenom en källare, det räcker att vara nyfiken polis, säger Amanda.
Det kan till och med vara en fördel att komma utifrån tycker Stina:
– Vi är inte låsta till vart man brukar åka, utan kan tänka annorlunda.
Tillbaka på stationen bär Amanda och Stina sina stora väskor med utrustning till ett förråd. Nästa dag ska de tillbaka. De har anmält sig att jobba några nattpass med ingripandeverksamheten innan de åker hem.
Några våningsplan upp samlar gruppchef David hela kvällsgänget innan de skiljs åt. Han frågar hur de tycker att veckan varit och vad som går att skruva på. Önskemål om att ha en förutbestämd slinga att åka när det är lugnt har kommit upp tidigare. Annars är de förstärkande poliserna nöjda.
Järvapolisen Anton ger dem beröm för bra energi. Själv står han för kvällens bästa narkotikafynd. Ovanpå en ventilationstrumma i en källare låg en brun inplastad haschklump, stor som en näve.
Haschklumpen som hittades ovanpå en ventilationstrumma i en källare. Bild: Minna Ridderstolpe
Fem dagar efter att region Stockholm börjat ta emot resurser från den nationella förstärkningen förra året frågade en nätverksperson i Rinkeby:
– Hur länge kommer det här att pågå?
Så snabbt märkte de kriminella av närvaron av fler poliser i Järva, berättar
lokalpolisområdeschef Maria Sundström. Drygt ett år senare ser hon och biträdande lokalpolisområdeschef Anders Djurestad att skjutningarna i området har minskat påtagligt.
– Den extra resursen har gett oss ny fart. Framgångsfaktorn är att vi har förstärkt vårt linjearbete. Vi har kunnat arbeta på det sätt vi vill, inte behövt välja antingen Rinkeby eller Tensta utan hålla flera täter igång, säger Anders Djurestad.
Nätverkskonflikterna i Järva började 2015 och eskalerade under 2021 med 21 skjutningar och nio döda. Under 2022 sjönk det till nio skjutningar varav två med dödlig utgång. Efter det uppmärksammade mordet i Rinkeby på juldagen har de första månaderna 2023 börjat lugnare med två skjutningar och en skadad fram till april. På senare tid har angränsande lokalpolisområden och södra Stockholm varit hårdare drabbat.
– Arbetet går att följa upp med antal beslagtagna vapen och kilo narkotika, men det viktiga är att vi ser effekt i området. De som bor och vistas här ska slippa bli vittnen till skjutningar. Stockholms stads senaste trygghetsmätning visar att fler känner sig tryggare, säger Maria Sundström.
NFO-förstärkningen till Järva började med extra personal en kortare period hösten 2021, har fortsatt genom den stora regionala förstärkningen och sedan inom ramen för den särskilda händelsen Frank. Från början kom både utredare, spanare och ingripandepoliser. Den senaste tiden har det varit yttre personal. Rutinerna har satt sig efter hand.
– I början lade vi rälsen medan vi körde loket, det var många utmaningar och hårdare tryck med skjutningar. Men vi såg stora fördelar med lokal ledning och ville ta chansen när vi fick den. Lokal kunskap är a och o för att lyckas både i utredningar och snabbt kunna gå på rätt individer, säger Anders Djurestad.
Tack vare hjälpen utifrån har polisen i Järva klarat av att fortsätta sitt enträgna brottsförebyggande arbete i området, inte bara hantera inflödet av nya ärenden och akuta trygghetsinsatser efter våldsdåd. Stort fokus har legat på synlighet och samverkan med andra samhällsaktörer och lokalsamhället.
De har ökat sin egen förmåga, till exempel med ett operationscenter, och testat nya arbetssätt. Under två månader hade de ett försök med strukturerad fotpatrullering i Husby och de har tagit fram rutiner för att mer effektivt skriva orosanmälningar för att tillfälligt placera och få bort unga personer i riskzonen.
Lokalpolisområdet har även haft utrymme att fördjupa sin upparbetade samverkan med stadsdelarna och Kriminalvården i den egna modellen ”Trefas”. Det innebär att aktörerna har möten tillsammans var fjortonde dag för att gå igenom vilka individer som riskerar att skjuta eller skjutas, och kan rikta sitt arbete rätt.
– Vi är väldigt tacksamma för all inkommande personal men också stolta över våra egna medarbetare, allt från planerare, servicepersonal, utredare och personal i yttre tjänst, som tagit stort ansvar för att få alla att känna sig välkomna, säger Maria Sundström.
Att få dela erfarenheter med kollegorna på besök har lett till värdefullt lärande åt båda håll.
– Vi har utmanats och utvecklats enormt mycket den här tiden, säger Maria Sundström.
En utmaning som hela polisområde Stockholm nord har nu är att hantera alla utredningar i spåren av våldsvågen. I andra områden kan yttre personal behöva plockas in på bekostnad av det brottsförebyggande arbetet ute. Framåt är lokalpolisområdescheferna ödmjuka inför att förstärkningen kan behövas på annat håll.
– Vi försöker landa i vad som är vårt nya normala. Tidigare har vi jobbat mycket reaktivt, nu kan vi lägga mer tid på att arbeta brottsförebyggande och med andra delar av vår problembild, säger Maria Sundström.
Nationell förstärkningsorganisation, NFO
Genom den nationella förstärkningsorganisationen kan polisen nyttja medarbetare och chefer med olika kompetens för att leda och arbeta i stora operationer över hela landet. Det kan vara vid särskilt påfrestande situationer, omfattande gränskontroller eller insatser med folksamlingar där risken för ordningsstörningar är stor.
Lokalt operationscenter
Ett forum med olika lokala funktioner där operationsledare i samverkan med regionen träffas för att lägga upp operativa arbetet kring individer och områden/platser. Genom centret kan lokala polisen arbeta med uppkomna våldsdåd förutsägbart och proaktivt i linjeverksamheten.