Anders Thornberg möter...

Rikspolischef Anders Thornberg i samtal med  utredaren Thomas Hertzberg. Foto.

— Jag får ofta rollen som förhörsledare och det passar mig bra eftersom jag är bra på att lyssna och hygglig på att analysera information, berättar utredare Thomas Hertzberg. Bild: Lars Hedelin

...Thomas Hertzberg i ett samtal om utredning.

Anders: Thomas, du arbetar som utredare, berätta lite om hur det är.

Thomas: Sedan fem år är jag utredare i LPO Torsby och det är ett jobb jag trivs med.

Anders: Är det något särskilt du skulle vilja ändra på eller förbättra?

Thomas: Det ställs allt högre krav och då måste vi kunna förkovra oss. Här ligger vi långt efter. Vi är en liten grupp utredare, vilket gör det svårt att släppa iväg någon till annat. Vi skulle vilja att utbildningar ligger fast, men att man inte behöver vara borta för länge. De flesta utbildningar borde gå att ha på distans med dagens teknik.

Anders: Jag håller med och det är mycket på gång. Vi har ställt om 100 av 400 utbildningar till digitalt, men behöver göra mycket mer. Vi måste tänka nytt. Det fungerar inte att ha medarbetare borta i månader.

Anders: Även om du inte är formellt utbildad grovabrottsutredare, kanske till och med självlärd, så har du varit med om en hel del när du anslutit till förstärkningar i andra regioner.

Thomas: Jag har jobbat i fyra– fem månader i olika team. Först i Rimfrost i Malmö, sedan i Norrköping och i Örebro, båda med grova brott, för att nämna några. Det har handlat om grova vapenbrott, rån, mord och synnerligen grova narkotikabrott.

Anders: Hur kom du in på spåret grova brott, du som i grunden är mängdbrottsutredare?

Thomas: Förfrågan om hjälp kom till polisområdet och jag gillar att lära nytt.

Anders: Ja, vi är ju EN svensk polis och alla behöver hjälpa till.

Thomas: Helt rätt. Vi är ju EN polis och förstärkningsrörelser ser jag som något bra och viktigt.

Anders: Vilken är den vanligaste rollen du får när du ansluter till ett team?

Thomas: Jag får ofta rollen som förhörsledare och det passar mig bra eftersom jag är bra på att lyssna och hygglig på att analysera information. I de grövre ärenden jag utrett är tystnaden en ingrediens: ”inga kommentarer ” och ” det kan jag inte svara på ”.  Det hör till spelreglerna idag.

Anders: Du har ju även utrett grova brott på hemmaplan. Är det någon skillnad?