Mordet har fångats på film
Södertälje, tidig kväll: man skjuten i bil. Utredarna i Stockholmspolisens Kic-team har beredskap och rycker ut för att sätta fart på utredningen – de första viktiga timmarna.
Snön täcker marken på en parkering i Ronna, Södertälje. Klockan är 17.21, en tisdagskväll i februari. På vägen intill strömmar trafik, folk går förbi på trottoaren. Då hörs skottlossning.
Vittnen larmar 112. Minuter senare är första patrull på plats. Hittar skotthål i sidorutan på en bil och en livlös ung man i förarsätet.
En stor insats drar igång. Än finns bara knapphändig information, men inom kort kommer polisen få fram ledtrådar som ger en klarare bild av händelseförloppet.
Senare, under sommaren och hösten, kommer en våg av skjutningar att äga rum i södra Stockholm och polisen i hela landet kraftsamla för att stötta i området. Dit återstår fortfarande några månader.
Mordet sker i februari utanför kontorstid och många medarbetare har gått för dagen. På regionledningscentralen tar vakthavande befäl beslut om att aktivera en rad funktioner med beredskap vid skjutningar och andra grova brott, däribland regional insatsledare, kriminaltekniker, underrättelseenheten – och kriminalinsatschef, Kic. Så kallas utredningsberedskapen hos polisen i region Stockholm. På dagtid hade polisområdets grova brottsutredare tagit ärendet.
Kriminalinsatschef denna kväll är Christer Axling från regionala utredningsenheten. Inom en timme har han och ett team på fem grova brottsutredare tagit sig till Södertälje polishus där ett stabsrum blir kvällens ledningsplats.
På plats finns medarbetare från underrättelseenheten, insatsstyrkan och lokalpolisområdet. Polisområdets joursektion kopplas in, med jourförundersökningsledare, stationsbefäl och jourutredare.
För att nå framgång i en mordutredning krävs snabbhet. Tidigare pratade man om de avgörande första 24 timmarna, nu är tidsspannet snävare.
– Det handlar om de första sex till åtta timmarna där polisen måste engagera sig i väldigt stor utsträckning. Spåren är färska och gärningsmannen kan ha gjort misstag som vi eventuellt kan säkra på olika sätt. Vi har förmåga att kraftsamla med olika professioner under en kort tidsperiod. Arbeta brett och håva in olika typer av information som kan bli bevis i slutändan, säger Christer Axling.
Konferensborden är placerade i en rektangel, ena väggen täckt av whiteboardtavlor. Härifrån ska det enorma lagarbetet i jakten på gärningsmannen ledas. Vid huvudändan sitter regional insatsledare, i rollen som polisinsatschef med ansvar för insatsen och det yttre polisarbetet.
Bredvid sitter Christer Axling vars uppgift tillsammans med kollegorna i Kic-teamet är att få fart på utredningsarbetet. Säkra nödvändiga utredningsåtgärder, som förhör, husrannsakningar och tekniska undersökningar. Vara ett nav och fånga upp information så att inget missas i det inledande skedet. Så småningom lämna över till ordinarie, lokala grova brottsutredare som tar utredningen vidare nästa dag.
Vid 18.50 håller polisinsatschefen ett första lägesuppdateringsmöte, Lum, för kollegor runt bordet och på länk: Offret har kopplingar till ett kriminellt nätverk.
Patruller har spärrat av brottsplatsen och bevakar sjukhuset där många personer samlats. Husrannsakan ska göras hos målsägare. Kriminaltekniker letar spår i snön. Hundpatruller och helikopter är ute. Dödsbud har lämnats till mamman. Ett vittne som befann sig nära ska hämtas in till förhör, likaså en person som uppträtt misstänkt på en bensinstation.
Mannen som sköts var i tjugoårsåldern. När familjen fått dödsbudet bekräftar polisen till media att han inte överlevde. Bild: Minna Ridderstolpe
Med många inblandade krävs struktur. Utredarna i Kic-teamet delar upp ansvarsområden mellan sig och sköter kontakten med medarbetare på olika funktioner, för att avlasta kriminalinsatschef och polisinsatschef.
Två av utredarna, Matts och Alexander, förhör mannen som hämtats på bensinstationen. Utredaren Daniel ser till att offrets mobiltelefon körs från sjukhuset till polisstationen så att it-forensiker som är på väg kan göra en första undersökning. Vilka appar var de sista målsägaren använde och vem ringde han?
På whiteboarden har Linda Borgsved, teamets biträdande kriminalinsatschef, ritat upp en fyrfältare för att visualisera arbetsprocessen. Hon fyller på efter hand i de olika kolumnerna – vad polisen vet, tror, vill och gör.
– Det är för att ha koll på läget och blir tydligt för alla, säger hon.
För att ha koll på läget fyller Linda Borgsved i fyrfältaren på whiteboarden efterhand. Rutorna synliggör vad polisen vet, tror, vill och gör. Bild: Minna Ridderstolpe
Hos polisen i Stockholm turas polisområdena och regionala utredningsenheten om att bemanna Kic-beredskapen med erfarna utredare en vecka åt gången.
Christer Axling och hans team startade sin beredskapsvecka fem dagar tidigare. Mordet är deras andra uppdrag. Natten till fredag blev de inringda efter att en bil sprängts i Södertälje och arbetade några timmar från polisområdets huvudstation i Södertörn.
Att Kic-teamet sitter ännu mer lokalt, på lokalpolisområdet där händelsen ägt rum, är en fördel när det går. Närheten underlättar samarbetet med lokal polis, som har resten av utredningen framför sig.
– Lokal kunskap om vem som är offer och vad mordet kan bero på är oftast helt avgörande. Den kopplar vi till oss dels genom ingripandepoliser, dels ingripandespanare som är väl förtrogna med området och konflikthärdarna, säger Christer Axling.
Klockan 19.20 stannar alla upp vid den stora skärmen i stabsrummet. Insatsledningen har fått in viktig bevisning: Mordet har fångats på film. Bilder från en övervakningskamera visar händelseförloppet på håll. En person går över parkeringen till offrets bil, skjuter genom rutan, springer till en väntande bil och hoppar in i passagerarsätet.
Kameran satt på ett garage och en patrull har agerat föredömligt, filmat av dataskärmen och snabbt skickat till insatsledningen. Nu vet polisen vilken riktning gärningsmännen flydde och hur bilen såg ut. Utredaren Daniel slår i registren efter stulna bilar av det troliga märket. Filmen ger även en uppfattning om skyttens kroppsbyggnad och längd. Utredarna tar hjälp av lokala kollegor med personkännedom för att jämföra med möjliga gärningsmän.
Utredaren Fredrik Ståhl går till förhörsrummen i en annan del av polishuset, knackar på och får detaljer av en polis som har pratat med ett ögonvittne. Jo, vittnet har lämnat uppgifter som stämmer med filmen. Tillbaka i stabsrummet resonerar Kic-teamet om vad de fått fram hittills.
Fredrik Ståhl, utredare i beredskap, letar efter förhörsrummet där lokala kollegor förhör ett vittne. Bild: Minna Ridderstolpe
Christer Axling lämnar stabsrummet för att i ett mindre forum diskutera med bland andra spaningsledare hur de ska göra med ett ingripande.
– Det är ett oerhört högt engagemang från alla inblandade, en stor vilja att hjälpa till, att bidra med det man är bra på, säger han.
Vid halv tio kommer medarbetare från Bildex som har hämtat in den riktiga filmfilen från övervakningskameran.
Både bild och ljud är skarpare, skottsalvan ekar när sekvensen rullar en gång till.
I rummet intill undersöker it-forensikerna offrets telefon. Mobilen har skador från skottlossningen och går inte att tömma enkelt.
It-forensiker på plats undersöker den skjutna mannens mobil. Bild: Minna Ridderstolpe
En ny polisinsatschef har klivit på sitt skift och kallar till uppdateringsmöte. Alla runt bordet berättar vad de har fått fram. Med på länk är morgondagens utpekade utredningsledare från grova brottsektionen. I rummet finns även Max Åkerwall, vid tiden LPO Södertäljes chef och lokal beslutsfattare i insatsen.
– Det är mycket vunnet att vi är med från början, vi tappar inte tempo som vi ofta gjorde tidigare. Vår utredningsledare är redan insatt och sätter sin Pug-organisation (polisens metodstöd för utredning av grova brott) imorgon. Förutsättningarna att lyckas blir mycket mer gynnsamma, säger han.
Under sena kvällen förbereder Kic-teamet sina rapporter till överlämningen. Christer Axling tycker att utredningen har fått bra fart.
– Vi har säkrat bra bevisning, information som måste bearbetas. Om det räcker hela vägen till fällande dom får utredning och huvudförhandling utvisa.
Utredningsberedskapen fyller en viktig funktion, tycker utredningsledare Bo Hansén på grova brott i polisområde Stockholm syd som nu tar över.
– Vi får ett bra grundmaterial. Den här gången hade vi resurser och kunde jacka i bra samma kväll. Sedan återstår ett omfattande arbete med utredningen från vår sida. Vi får ibland en annan lägesbild redan nästa dag.
Två dagar senare grips två män misstänkta för inblandning i mordet. Polisen hittar också det misstänkta mordvapnet. Fyra dagar senare häktas männen på sannolika skäl misstänkta för mord respektive grovt vapenbrott.