Viktiga möten i kampen mot bedrägerier
Känn ingen skam ifall du har blivit lurad. Det är ett av budskapen som poliserna i Falkenberg och Hylte försöker förmedla till pensionärer under sina föreläsningar. Responsen från de äldre är mycket positiv. Bild: Minna Ridderstolpe
Mer än 20 föreläsningar och flera hundra personliga möten med seniorer. Så arbetar polisen mot bedrägerier i Falkenberg och Hylte.
Var inte artig! Lägg på luren! Den tydliga uppmaningen till äldre kommer från polisen i Falkenberg och Hylte. Det är också kontentan i Operation Capax, ett projekt som startade i början av 2022 och som fram till i somras har resulterat i nästan 600 personliga möten med seniorer i Falkenbergs och Hyltes kommuner.
Capax betyder ”kapabel” på latin och syftar på att göra äldre personer kapabla att stå emot bedrägeriförsök.
– Den generation vi riktar oss mot är den mest artiga och väluppfostrade vi har. Det är ju i grunden något fint, men bedragarna har lärt sig att utnyttja det. En sak vi försöker förmedla under våra föreläsningar är att det är okej att lägga på luren om något inte känns bra. Man behöver inte alltid vara artig, säger Anders Persson, tf gruppchef stöd/service i LPO Falkenberg.
Bakgrunden till den speciella insatsen är att antalet bedrägerier mot äldre i Halland har ökat de senaste åren och framförallt under våren 2022.
– Vi kunde konstatera att trots att den nationella kampanjen har pågått ganska länge visar statistiken att brottsvinsterna ökar. Vi kände att vi ville göra något mer och bestämde oss för att försöka träffa så många äldre som möjligt genom personliga möten, säger Anneli Svensson, kommunpolis i Falkenberg.
Anneli Svensson och kommunpoliskollegan Pontus Remdahl i Hylte började med att kartlägga alla pensionärsföreningar och andra mötesplatser för seniorer i Falkenberg och Hylte.
– Sedan kontaktade vi dem och erbjöd oss att komma och föreläsa om bedrägerier med fokus på vishing – det vill säga telefonbedrägerier – där vi ser att problemet är störst. I samband med föreläsningarna delar vi också ut tryckt informationsmaterial som vi beställt från polisens tryckeri och försöker uppmuntra till fortsatt dialog i egna studiecirklar med hjälp av materialet ”Försök inte lura mig”, säger Anneli Svensson.
Pensionärer är en oerhört trevlig grupp att samarbeta med, menar Anders Persson och Anneli Svensson som föreläser för medlemmar i PRO, Pensionärernas Riksorganisation och SPF Seniorerna.
I mötet med seniorerna utgår poliserna från det nationella informationsmaterial som finns på polisen.se, men de har även med egenanpassat material.
– Bland annat använder vi en film från Ica på Skrea strand här i Falkenberg, som visar ett exempel på så kallad ”shouldersurfing”. Budskapet når fram bättre när vi kan visa att den här typen av brottslighet också sker i vår lilla kommun och inte bara i storstäderna. Vi pratar även mycket om stigmat och skammen många känner efter att ha låtit sig luras, och att man inte behöver känna så, säger Anders Persson.
De tre poliserna beskriver responsen från de äldre som otroligt positiv.
– Det är alltid någon som berättar att ”jag har varit utsatt för detta och detta”. Ämnet känns verkligen högaktuellt.
Vi möter en oerhörd tacksamhet och det känns givande att kunna stärka de här personerna i deras egna förmågor att stå emot den här typen av brott, säger Anders Persson.
Polisen har även fått positivt gehör från lokalsamhället. I april berättade en lokal bank att mellan 10 och 15 kunder, alla 80-plussare, hade utsatts för bedrägeriförsök men att samtliga hade sagt ”nej” till bedragarna.
– Vi vill tro att den informationskampanj vi bedriver nu har en del i det, säger Anneli Svensson.
Polisen planerar att fortsätta sina föreläsningar under hösten. Målet är att nå ut till så många äldre som möjligt som i sin tur kan sprida kunskapen vidare till vänner och bekanta.
Anneli Svensson beskriver det brottsförebyggande arbetet som roligt och mycket tacksamt.
– Pensionärerna är en oerhört trevlig grupp att samarbeta med.