Lagarbetet fick våldtäktsmannen dömd

Bild 1/4
När mannens mobil tömdes upptäcktes bilder från tre tidigare våldtäkter – trots att bilderna hade raderats.
När mannens mobil tömdes upptäcktes bilder från tre tidigare våldtäkter – trots att bilderna hade raderats. Bild: MostPhotos
Bild 1/4
Fredrik Christensson och Mattias Forsgren. Foto.
Fredrik Christensson och Mattias Forsgren.
Bild 1/4
Petra Viden, utredare. Foto.
Petra Viden, utredare.
Bild 1/4
Annelie Roos, it-forensiker. Foto.
Annelie Roos, it-forensiker vid region Västs it-brottscentrum RC3.

En man våldtar och fotograferar en sovande kvinna. Tack vare snabba åtgärder, bra bemötande, rätt beslut och ett professionellt lagarbete kunde mannen dömas till fyra års fängelse.

En kvinna ringer polisen en tidig morgon. Hon är uppriven och känslomässigt ur balans och har just kommit hem från en man som hon besökt kvällen innan. Kvinnan vet inte vad som har hänt men berättar att hon samma morgon vaknat upp hemma hos mannen – utan underkläder och med en känsla av att ha haft sex.

På väg hem till kvinnan ringer poliserna Fredrik Christensson och Mattias Forsgren för att säga att de snart är framme. 

Samtidigt uppmanar de henne att, om möjligt, undvika att duscha.

På plats i kvinnans bostad finns även hennes föräldrar. Kvinnan berättar vad som hänt och är mycket uppskakad.

Fredrik Christensson och Mattias Forsgren beslutar att hålla ett videoförhör.

– Hon mindes inte så mycket av kvällen, men hon grät mycket och vi tyckte att det var viktigt att få med sinnesstämningen, säger Mattias Forsgren. 

De båda poliserna får henne att prata och de lyckas även övertala henne att följa med till sjukhus. Den här natten har det skett ytterligare ett par våldtäkter, det är kö på Norra Älvsborgs Länssjukhus, i Trollhättan, och kvinnan är på väg att gå därifrån men hon övertalas att stanna kvar.

Fredrik Christensson och Mattias Forsgren hämtar därefter mannen till förhör och spärrar också av brottsplatsen.

Mattias Forsgren förklarar att bevisningen kan vara svår i den här typen av ärenden.

– Man undrar ibland om ord kommer att stå mot ord. Det är viktigt att försöka se vad som finns i berättelsen som kan styrka det som sägs, till exempel om det finns skador eller om det finns föremål som är nervälta, säger Mattias Forsgren.     

Han och kollegan Fredrik Christensson kallar in forensiker, som hittar ett glas som kvinnan druckit ur. Glaset skickas till nationellt forensiskt centrum, NFC, som kan utesluta att kvinnan blivit drogad.

– Det är bra att kunna få svar på den typen av frågor.

I det här fallet var det framför allt alkoholberusning som gjorde att kvinnan somnade och inte vaknade under våldtäkten, säger utredare Petra Vidén.

Poliserna tar också mannens telefon i beslag innan han hinner radera innehållet.

När Annelie Roos, it-forensiker vid region Västs it-brottscentrum RC3 i Vänersborg, gör en första telefontömning upptäcker hon samlagsbilder. Hon har löpande kontakt med Petra Vidén och uppgifter som kommer fram i förhören leder till att telefonen skickas it-forensiska avdelningen för utökad undersökning. Nu upptäcker man bilder från tre tidigare våldtäkter – trots att bilderna hade raderats.

– Kommunikationen med utredarna är viktig. Ju mer vi vet om vad vi ska leta efter, desto mer kan vi göra, säger Annelie Roos.

Efteråt berättar kvinnan att det var polisernas goda bemötande som fick henne orka fortsätta.

– Jag tror att bemötandet lade grunden till att hon orkade fortsätta. Det var väldigt jobbiga förhör jag höll med henne senare. Hon visste inte att hon blivit fotograferad och att våldtäkterna skett vid totalt fyra tillfällen, jag var tvungen att visa bilderna för henne, säger Petra Vidén.

I rättegången döms mannen till fyra års fängelse för att vid fyra tillfällen ha våldtagit kvinnan. Han döms också för kränkande fotografering, då han tagit bilder av övergreppen.

Petra Vidén tycker ärendet är ett bevis på att polisens arbete kring särskilt utsatta brottsoffer har gått framåt de senaste åren.

Framgångsfaktorer och lärdomar

  • Ett respektfullt bemötande är en självklarhet i möten med brottsoffer, men här blir den första kontakten extra viktig för att brottsoffret ska känna förtroende och våga berätta om integritetskränkande handlingar. Här blev det första förhöret tillräckligt uttömmande för att man skulle kunna ta beslut om tvångsåtgärder.
  • Filmning av det första förhöret.
  • Snabba förundersökningsbeslut, exempelvis beslag av mobiltelefon, avspärrning av brottsplats och hämtning till förhör, gjorde att bevis inte hann förstöras.
  • Ett nära och välfungerande samarbete mellan utredare och forensiker/it-forensiker.
  • Beslag och tömning av mobiler kan ge värdefull bevisning som kan påverka beslut om tvångsmedel, till exempel ett anhållande.