Dosan avslöjade en tjuvgömma

Spårsändare sänder ut signaler. Illustration.

Bild: Jörgen Knutsson

Det var över på några sekunder, närapå riskfritt och dessutom spårlöst. Tjuven trodde att han kommit på det perfekta brottet. Men en uppmärksam polis gjorde en makalös upptäckt.

Gucci, Prada, Louis Vuitton – exklusiva handväskor, solglasögon, bälten, pennor – allt från stans flottaste butiker. Mängder av datorer varav några med en prislapp på 40 000 kronor. Sammanlagt värde? Nästan en miljon kronor.

När polisen upptäckte stöldgömman hittade man runt 400 föremål som antogs vara stöldgods. Av de drygt 50 datorer som fanns i lägenheten hade bara 37 anmälts stulna, eftersom ägarna inte visste hur och när datorerna hade försvunnit – en man trodde att han hade blivit bestulen ombord på en Finlandsfärja.

En del visste inte ens att de hade blivit av med sina datorer förrän polisen ringde och berättade att man hade hittat den.

Det är inte så konstigt som det låter. Gemensamt för flera av målsägarna, som blivit av med sina saker, var att de hade parkerat sina bilar på Östermalm i Stockholm. Ägarna hade låst och lämnat bilen för ett kort ärende. Inte förrän långt senare upptäckte de att dator eller andra saker var försvunna. För på bilen fanns inte minsta skråma som kunde ha gjort att man fattat minsta misstanke om brott.

Den bakvända historien började en vårdag 2021. En man i 40-årsåldern kontrollerades i en inre utlänningskontroll. Poliser vid gränspolisen i Stockholm upptäckte en svart liten dosa i mannens ficka – en störsändare. Då fattas beslut om en husrannsakan hos mannen. I köket, undangömda i lådor, hittas mängder med datorer inpackade i aluminiumfolie för att bryta eventuella spårsignaler som kan leda ägaren till sin dator. I sovrum och hall hittas ännu fler datorer, telefoner, märkeskläder, dyrbara pennor och väskor.

– Var man än tittade fanns det gods. Vi upptäckte en ren stöldcentral, berättar Ronny Andreassen, utredare vid gränspolisenheten, Stockholm City.

På plats i mannens bostad öppnar utredarna en del av dem och kan med hjälp av inloggningsnamnen hitta ägarna till ett 30-tal datorer. För att hitta övriga målsägare vänder de sig till amerikanska butiker som sålt Apple-datorer där serienummer med tillhörande namn finns. Uppgifter i en telefon avslöjar att det kan finnas fler datorer, men som troligen redan hade sålts. Eftersom många datorer inte anmälts som stulna börjar man nu kontakta de registrerade ägarna.

Många blev glatt överraskade när de blev uppringda av en utredare som kunde meddela att deras dator eller andra ägodelar fanns hos polisen.

– I vissa fall har vi fått hjälpa dem att minnas, eftersom de inte förstått hur brotten begåtts, säger Ronny Andreassen.

Förmodligen har ännu fler datorer stulits än de som fanns i mannens lägenhet. Utredarna hittade nämligen uppgifter i den misstänkte mannens telefon som tydde på att några redan hade sålts och skickats utomlands.

Genom ett dokument i lägenheten kunde polisen även spåra ytterligare en man i 30-årsåldern. Efter att ha lagt ett stort pussel stod det så småningom klart att de båda männen, i samförstånd med varandra, under ett halvårs tid hade gått in i parkerade bilar via störsändare. Bilarna har uteslutande varit parkerade på några få gator på Östermalm.

– Det är ingen slump. Man vet vad man har hållit på med och i de finare delarna av stan är chansen större att komma över dyrbara föremål, säger Kerstin Sundmark, utredare på gruppen för internationella brottsnätverk.

Mannen i 40-årsåldern dömdes vid Södertörns tingsrätt till ett år och sex månaders fängelse för grov stöld och grovt häleri. Den yngre mannen dömdes till ett års fängelse för grov stöld och utvisning i fem år.

Den vanligaste gången är att polisen får in en stöldanmälan och sedan ska försöka hitta såväl stöldgods och gärningsman.

– Här började vi i stället i andra änden med en gärningsman och en massa stöldgods som vi skulle hitta ägarna till, säger Kerstin Sundmark.

Utredarna är nöjda med utgången. Enligt Kerstin Sundmark känns det extra bra att männen också dömdes för stöld, inte bara häleri.

– Det innebär att tingsrätten ansett att stölderna var bevisade, fast vi krasst sett bara haft indicier. Den här typen av stölder är svåra att bevisa, då man i princip måste ta en person med en störsändare på bar gärning. Stöld ger dessutom målsägande en större möjlighet att få ersättning.

Det mest av det återfunna stöldgodset har kunnat återges till sina ägare.

Störsändare – förbjudna i Sverige

  • En störsändare är en sändare som slår ut signalen från till exempel en elektronisk bilnyckel. Föraren tror att hen låst bilen, men den förblir alltså olåst. Störsändare kan även användas för trådlösa larm.
  • Användning av störsändare kan orsaka mycket stora skador på kommunikationssystem som är nödvändiga för samhället, till exempel mobiltelefoni eller räddningstjänstens radiokommunikation.
  • Den som innehar en störsändare kan dömas till böter eller fängelse.

(Källa: Polisen och pts.se.)