De stänger salonger
De har spanat i månader. Plockat upp kondomer ur offentliga papperskorgar och kartlagt vem som gör vad på thaimassagesalongen på Gärdet i Stockholm. Flödet av manliga besökare har varit stort. Idag är det dags för tillslag.
Som en ny värld. Kristoffer beskriver sitt första pass ute i rollen som ny gruppchef vid människohandelssektionen hos polisen i region Stockholm. Tidigare har han jobbat många år som spanare i polisområde Stockholm city.
I dag är han platschef för det sedan länge planerade tillslaget:
– Människohandel är nytt för mig. Jag har jobbat mot narkotika och skjutvapenvåld så detta är en ny värld.
Dagens tillslag går inte helt som planerat. Helt plötsligt lämnar kvinnorna salongen, låser dörren och går i väg. Regionala insatsstyrkan, som är på plats för att gå in först, får vänta. Detsamma gäller övrig personal på plats från människohandelssektionen och lokalpolisområde Norrmalm.
Insatsledare Daniel Löfgren, som sitter på ledningsplats på annat håll, med bland andra åklagaren som är förundersökningsledare, får göra ett snabbt omtag och kontrollera vilka medarbetare som har möjlighet att förlänga arbetstiden eller om det är det någon som ska hämta på förskolan eller behöver gå hem tidigt av andra skäl. Det löser sig och de flesta kan stanna.
– Först blev jag orolig att de hade fått information om vårt tillslag men vi följde efter kvinnorna och fick även kontroll på vad huvudmannen gjorde. Sedan var det bara att vänta, säger Daniel Löfgren.
Det visar sig att kvinnorna har åkt till ett köpcentrum norr om Stockholm för att handla. Tre timmar senare är de tillbaka på salongen och när såväl huvudman som ett par kunder är på plats, är det dags. Klockan 17 ger insatsledaren klartecken och det är dags att gå in.
– Vi går in snabbt och med en ganska stor styrka för att frysa läget och kunna gå in i alla rum samtidigt. Det handlar om att få en överraskningseffekt samt säkra spår, säger Kristoffer.
För att minimera oron bland kvinnorna har de med sig informationslappar på thailändska om vad de gör och varför.
Innan tillslaget gör en av utredarna iordning papper som de ska ge till kvinnorna på salongen. Där står det översatt till svenska och thailändska vad som kommer att ske. Bild: Minna Ridderstolpe
Kristoffers roll under tillslaget innebär att samla information från de som går in i salongen och föra den vidare till insatsledaren Daniel Löfgren på ledningsplats.
Huvudmannen grips
Massagesalongen är i två våningar. Besökare möts av en reception på bottenplanet och bakom den ligger ett gemensamhetsutrymme med kök och soffor. Det ligger en del papperstussar och våtservetter på golvet och det luktar övermogna bananer och kryddor från lunchlådorna på bänken i köket. På källarvåningen finns det fem massagerum med enkla madrasser på golven.
– Det är en minst sagt omysig miljö, precis som i de flesta salonger där vi gör tillslag. De polishundar vi tar till salongerna för att säkra spår och söka efter sperma markerar i stort sätt på allt. Det är väldigt långt ifrån vad vi traditionellt väntar oss när vi går till ett ställe för att få massage, säger Kristoffer.
Spermahunden markerar på en av massagebäddarna. Bild: Minna Ridderstolpe
Polis går in i alla rum och i ett av massagerummen ligger en man på en madrass på golvet. Han ligger naken på mage och har en handduk över baken. Han tittar förvånat upp på poliserna som kliver in i rummet. I ett annat rum är det en annan man med kläderna fortfarande på men som är lika förvånad. De båda männen förhörs och identifieras innan de får lämna salongen.
Huvudmannen som driver salongen sitter i soffan intill köket och hinner inte resa sig. Han grips under lugna former.
Samtliga fem kvinnor i lokalen tas med till en annan plats där de får träffa personal från socialtjänsten och förhörs initialt med tolk. De kommer i ett senare skede också hämtas till förhör i den fortsatta utredningen. Kvinnorna blir antingen målsäganden eller vittnen.
Plötsligt knackar det på dörren till den avspärrade salongen. En man vill komma in, han berättar att han har bokat tid. Hans beslutsamhet är stor trots den uppenbara polisiära närvaron i lokalen.
– Det är slående vilket tunnelseende både de män som knackar på dörren och de vi sett utanför salongen har, säger Kristoffer, något förvånad.
När kvinnorna har körts till annan plats, huvudmannen har gripits och kunderna förhörts byts låset till salongen. Den tekniska undersökningen, som inte hanns med under dagen på grund av förseningen, kommer ske imorgon. Dagens arbetsinsats är klar och passet blev längre än vad som ursprungligen var planen.
Använda kondomer i frysen
Dagen efter görs den tekniska undersökningen av lokalen och både kriminaltekniker och hund är på plats. I ett skåp som tillhör en av kvinnorna hittas en större mängd kontanter. Dessutom hittas använda och oanvända kondomer och en del använda våtservetter. De använda kondomerna hittas i frysen bland matlådor och fryst broccoli.
Under husrannsakan söks frysen igenom på jakt efter använda infrysta kondomer. De hittas. Bild: Minna Ridderstolpe
– Vi vet tack vare att vi har spanat att de använda kondomerna vid dagens slut tas med och slängs en bit bort från salongen i en allmän papperskorg. Troligen lades de använda kondomerna i frysen i avvaktan på att de skulle slängas vid ett senare tillfälle, säger Kristoffer.
Uppgifterna om misstänkt olaglig verksamhet på salongen kommer från en tidigare förundersökning om grovt koppleri på en annan thaimassagesalong i en annan del av Stockholm.
– Vi fick uppgifter om att upp till 40 kunder om dagen bröt mot lagen och köpte sexuella tjänster här. Utifrån de uppgifterna bedömde vi att en insats på just den här salongen skulle göra störst nytta, säger Daniel Löfgren.
Men salongen på Gärdet är inte den första thaimassagesalongen i Sverige som polisen gör tillslag mot. Det har varit ett antal liknande ärenden de senaste åren och ett tillslag mot en salong ger ofta underlag och uppslag i det fortsatta arbetet. Personerna som driver salonger och kvinnorna som befinner sig i prostitution på salongerna tillhör oftast sammanhang där man känner varandra eller känner till varandra.
I Stockholms län finns idag över 300 thaimassagesalonger och på en stor andel av dessa misstänks det förekomma prostitution. Det jobbar i genomsnitt tre kvinnor per salong och lågt räknat är det fem kunder per dag och kvinna.
– Räknar man ihop det förstår man omfattningen av problemet och kanske förstår man också hur verksamheten bidrar till otrygghet i de kvarter eller områden där de finns, säger Daniel Löfgren.
Polisens befarar att prostitution på thaimassagesalongerna har ökat under pandemin och i region Stockholm får polisen in många tips från allmänheten.
Tipsen kan komma från personer som varit och fått massage och reagerat på vad de hört och sett i övriga delar av salongen.
Dessutom hör boende i närheten ibland av sig eftersom de har reagerat på att det funnits ett stort antal män runt salongerna, vilket gjort att de känt sig otrygga.
– Männen som går till massagesalongerna är i alla åldrar, av alla nationaliteter och med väldigt olika bakgrund. Jag tror att de ser det som en tryggare miljö med mindre risk att bli ertappad än att gå till en lägenhetsbordell eller gatan, säger Daniel Löfgren.
Ökade insatser mot salonger 2022
Chef för människohandelssektionen är Linda Törngren och hon jobbar hårt för att få fler än den egna sektionen att arbeta mot prostitution. Under 2022 kommer de att öka insatserna mot thaimassage salonger.
Sektionen består av ett 40-tal medarbetare. En del är ingripande spanare, andra arbetar mer traditionellt i det dolda. Sektionen arbetar för att involvera lokalpolisområdena för att få mer kraft i arbetet.
I nuläget finns det en kontaktperson i varje polisområde, som har kunskaper i ämnet och är en kontaktpunkt, och en ambassadör som stöttar och visar lokalpolisområdena hur de kan arbeta mot de här brotten. För att kunna jobba brett samarbetar polisen även med Stockholms stad.
Inför dagens tillslag har sektionen arbetat med spaning mot salongen under ett par månader för att kartlägga hur verksamheten bedrivs och få en bild av vem som gör vad och vilket engagemang olika personer har.
Dagens insats slutar med att en person grips för grovt koppleri men fler personer kan komma att gripas.
– Under spaningen innan har vi också tittat på om det finns andra personer som kan ha olika roller, vilket gör att de också kan bli misstänkta för koppleri eller främjande av verksamheten, säger Daniel Löfgren.
Att bli misstänkt för främjande av verksamheten kan till exempel innebära att en person hjälpt till med att skjutsa personer, hålla i bokföringen, hyra lokal, sätta in eller svara på annonser.
Kvinnorna som arbetar på salongerna har ofta arbetat med endast massage i andra länder i Europa. De har sedan kommit till Sverige där det krävs arbetstillstånd för att arbeta. De har inte sällan anhöriga de försörjer i hemlandet men kan också ha blivit satta i skuld.
Enligt Linda Törngren, Daniel Löfgren och Kristoffer mår de flesta dåligt. De vill inte prostituera sig men ser inte att de har något annat val.
– Vi går på från många olika håll för att komma åt problemet. Vi kommer att fortsätta jobba mot pengarna, kunderna, personerna bakom och den spelverksamhet som bland annat bedrivs i verksamheten. Vi går helt enkelt på strategiskt viktiga verksamheter och strategiska personer, säger Linda Törngren.
”Pengarna går rakt in i brottslig verksamhet”
Utredningsarbetet i koppleriärenden av detta slag tar tid. En anledning är att målsägandeförhören nästan alltid hålls med tolkar och de är inte alltid lätta att få tag på.
Parallellt med förundersökningen av det grova koppleriet pågår arbetet med att identifiera dem som köpt sexuella tjänster på salongen. Namn och kontaktuppgifter har hittats i beslagtagna telefoner och datorer och genom telefonavlyssning.
– Det är viktigt att jobba med det också. Det handlar om att visa att det är olagligt att köpa sexuella tjänster. Vi dokumenterar alla och arbetar utifrån att de ska lagföras för köp av sexuell tjänst i förundersökningen, berättar Kristoffer.
Före tillslaget, som gjordes i januari 2022, hade människohandelssektionen under tre månader identifierat tusentals kunder som besökt just den här salongen.
Den finansiella analytikern Torun vid människohandelssektionen har granskat ekonomin och brottsvinsterna i verksamheten.
– Vi har räknat lågt och det handlar om drygt 850 000 kronor under tre månader i brottsvinster. Det är stora belopp svarta pengar som går rakt in i brottslig verksamhet. Vi kan också konstatera att kvinnorna utnyttjas grovt och att de fått väldigt lite betalt om de inte sålt sexuella tjänster.
Pengar gömda i burkar och necessärer räknas. Bild: Minna Ridderstolpe
Fotnot: Den 27 april i år dömdes huvudmannen till två år och tre månades fängelse för grovt koppleri i detta ärende.
Människohandelssektionen
Sektionen i region Stockholm har cirka 40 medarbetare som är indelade i två utredningsgrupper, en NIGS-grupp (spanare som också arbetar ingripande) och två NPS-grupper (traditionella spanare).
Människohandelssektionens uppdrag är, förutom att arbeta mot köp av sexuell tjänst och koppleri av normalgraden, att arbeta mot människohandel, människoexploatering, grovt koppleri och köp av sexuell handling av barn.