Anders Thornberg möter...

Anders Thornberg sitter och pratar med Linnea Blomqvist. Foto.

Anders Thornberg passade på att prata med Linnea Blomqvist vid ett verksamhetsbesök i lokalpolisområde Järva i region Stockholm. Linnea Blomqvist vill bli polis. Nu arbetar hon i receptionen i polishuset och har fått rycka in på passexpeditionen.

…Linnea Blomqvist i ett samtal om passverksamheten.

Anders: Passverksamheten är ett av våra kärnuppdrag och vi måste ta det på lika stort allvar som allting annat. Det har varit en otroligt allvarlig situation och vi har behövt flytta personal till passverksamheten för att klara av uppdraget. Du, Linnea, har själv behövt byta arbetsuppgifter – från reception till passexpedition – och andra har då fått stötta i receptionen. 

Linnea: Mycket av tryggheten i ett område sitter i att polisen är synlig. Hur tänker du kring att poliser idag bemannar receptionen, istället för att synas i samhället?

Anders: För det första är vi för få inom svensk polis. Vi måste bli ännu fler som är synliga ute i samhället. Sen kanske inte alla håller med mig, men jag tycker det även är polistjänstgöring att bemanna en reception. Det är där vi träffar allmänheten.

Linnea: Ja, vi i receptionen talar ofta om hur viktigt det här mötet är eftersom det är där medborgarna kommer till oss, till skillnad från andra verksamheter inom polisen.

Anders: Polisen behövs såklart i lokalsamhället, men vi ska också ha en levande reception. Många träffar aldrig polisen förutom när de förnyar sitt pass eller gör en förlustanmälan. Då är ni ansiktet utåt. Jag tjänstgjorde själv i receptionen på 80-talet och lärde mig massor.

Linnea: Just nu slutar tyvärr många för att de behöver göra andra arbetsuppgifter än dem de anställdes för. Hur ser du på det?

Anders: Vi vill ju såklart att alla ska få göra det de är anställda för. Men när vi inte har tillräckliga resurser, måste vi prioritera våra uppdrag hela tiden. Nu måste vi lära oss av det som hänt, lyssna på er som jobbar med pass och som vet hur det fungerar och ha en planering framåt.

Linnea: Att bli polis har alltid varit en dröm för mig, men jag har ingen möjlighet att arbeta skift. Är det något ni tittar på?

Anders: Jag förstår att det kan vara svårt att arbeta skift om du till exempel har små barn. Vi vill vara en modern och attraktiv arbetsgivare, och det finns många andra verksamheter inom myndigheten där du kan arbeta kontorstid som polis. Vad gör du om fem år?

Linnea: Jag ska i alla fall jobba kvar inom Polismyndigheten. Jag trivs jättebra här. Om jag inte jobbar kvar i receptionen, vill jag gärna jobba med något där jag känner att jag gör skillnad.