Ny blick ledde till fängelse

Två poliser står i ett trapphus utanför en öppen lägenhetsdörr. Foto.

Som första patrull på plats är det viktigt att dokumentera även om det saknas tydliga spår. Bild: Polisen

En 37-årig man dömdes nyligen till sex månaders fängelse för misshandel av en kvinna han haft en relation med. Dokumentationen var avgörande.

Mannen döms för att ha misshandlat kvinnan i hennes bostad. Han döms även för barnfridsbrott eftersom de gemensamma barnen bevittnade misshandeln. Barnfridsbrott är ett nytt brott, 1 juli i fjol tillkom lagen för att stärka det straffrättsliga skyddet för barn som bevittnar brott mellan närstående.

Av domen framgår att 37-åringen nekar till att ha tagit strypgrepp på kvinnan. Men hennes utsaga stärks av rättsintyg, bilddokumentation och vittnesmål.

– Att det blev en fällande dom har mycket att göra med hur den första polispatrullen på plats agerade, säger Tony Möörk, gruppchef för kriminalteknikerna i polisområde Örebro.

– Förutom föredömlig foto- och videodokumentation av bostaden och brottsoffren så har de skrivit väldigt bra och uttömmande PM. Åklagaren trodde på ärendet och kunde ta det vidare till åtal och få en fällande dom.

Den första polispatrullen på brottsplatsen visste, tack vare nyvunnen kunskap från en föreläsning i forensisk med- vetenhet, hur viktig dokumentationen är – även när det saknas blod eller sönderslagna möbler på en brottsplats.

– Att säkra spår som inte syns är kriminalteknikerns specialitet, men patrullen först på plats kan göra mycket av detta arbete och sedan konsultera oss. Det gjorde poliserna i det här fallet, säger Tony Möörk.

Den nu dömde 37-åringen har tidigare blivit anmäld för misshandel av den före detta sambon. Men då valde kvinnan att avbryta sin medverkan.

Polispatrullen på plats vet att chansen att orka fortsätta delta i en utredning ökar om man tar kontakt igen. De lämnar inte bara sitt telefonnummer till kvinnan på själva brottsplatsen, utan ringer också upp henne dagen efter. 

– Ett sådant samtal ingår inte direkt i den forensiska medvetenheten, men det är en pusselbit i själva attityden. Att ringa upp målsägare och fråga hur det är och höra om vi kan hjälpa till med något, säger Tony Möörk.