Fantombilder kan lösa fler brott

Bild 1/2
En civilperson och en fantombild gjord på honom bredvid. Foto.
Ruggigt likt? Bilderna är från ett avsnitt av programmet Efterlyst, där Susanne Pilenbåge medverkade och gjorde en fantombild av en civilperson för att visa tv-tittarna hur det kan gå till.
Bild 1/2
Susanne Pilenbåge sitter i sin kontorsstol. Foto.
"Vi hjälper gärna till i de regioner där kompetensen att göra fantombilder ännu inte finns", säger Susanne Pilenbåge, vid grova brott i region Stockholm. Bild: Anci Rosén

På senare år har fantombilder bidragit till att lösa mord och andra grova brott. Men tekniken kan även få fart på utredningar av mindre allvarliga brott.

– Många utredare tror att vi som gör fantombilder bara är behjälpliga vid mord och våldtäkter, men det stämmer inte, säger Susanne Pilenbåge, en av nio polisanställda i landet, som gör fantombilder vid förfrågan.

Det kan lika väl röra sig om åldringsbrott eller personrån.

– Det som krävs är att någon kan beskriva en gärningsperson framifrån. Vid alla brott där människor möter människor skulle det passa bra att göra fantombilder.

Hon gör fantombilder utöver sitt ordinarie uppdrag på grova brott i region Stockholm. Efterfrågan på bilder varierar. Susanne Pilenbåge gör cirka en till tre bilder i veckan och varje bild tar en till två timmar.

Minnesbilden av en gärningsperson försvinner snabbt eller blir förändrad. Det är viktigt att bilden görs snarast möjligt. Ansiktsformen mejslas först fram av datorprogrammet Efit, därefter finns tusentals frisyrer att välja mellan. Och skägg. 

– Hår och skägg tenderar vi att minnas. Prinsessan Dianas frisyr minns de flesta, men att återge hennes mun är svårare.

Sakta växer ett ansikte fram.

– Det går aldrig att få en bild som den vittnet har på sin näthinna. Men på en bedömningsskala från 1 till 10, där 10 är ett fotografi, så hamnar vi ofta kring 7 till 8. Det händer att vittnet tycker det är väldigt jobbigt när fantombilden växer fram.

En fantombild får inte användas som bevis.

– Men den fungerar som ett verktyg. Du kan exempelvis gå ut med den internt, när du knackar dörr eller medialt för att få tips från allmänheten.

Bilden behöver heller inte bli exponerad bara för att den finns.

– Den kan användas i ett senare skede, till exempel för att jämföra med utredningens resultat.

Minns du någon särskild fantombild du gjort där en gärningsperson gripits och där bilden stämt bra överens med verkligheten?

– Ja, ett dubbelmord i Kista 2017, ärendet kallas Granny. Gärningsmannen satt i baksätet på en bil och sköt föraren och passagerare, som båda dog. Ett vittne såg gärningsmannen gåendes från bilen några sekunder efter skjutningen. Han dömdes sedan till livstids fängelse.

De fantombilder som blir mindre bra är när ett vittne ger instruktioner som: ”gör honom mer ointelligent” eller ”ännu argare”.

– Datorprogrammet kan inte göra allt. Men ta kontakt även om förutsättningarna inte är de bästa. En fantombild kan skapa en möjlighet att hitta en gärningsperson.

Kan inte användas som bevis

En fantombild är inte ett bevis eller ett indicium.

De som gör fantombilder på Rue och Noa har en veckolång utbildning i programmet Efit (senaste versionen är Efit6).

En begränsning i programmet Efit är att det bara kan bygga upp ansikten framifrån. Det finns inget stöd för att göra en fantombild när någon sett profilen av en gärningsperson.

VisionMetric som byggt programmet Efit håller på att utveckla ett program för en 3D-bild, eventuellt en 4D-bild.