”Jag har världen som kontaktyta”

Verkställaren Andreas står iklädd gul  reflexväst som det står "polis" på ute på en landningsbana med ett flygplan i bakgrunden. Foto.

Bild: Samuel Hedberg

Andreas, gränspolissektion Väst. Du är verkställare av utvisningar. Hur går det till?

– Jag hanterar fall med människor som inte får vara kvar i Sverige och som inte reser hem frivilligt. De kan ha fått avslag på sin asylansökan eller begått brott. Vi ser helt enkelt till att de åker hem – vi verkställer personerna, genom att se till att all nödvändig dokumentation finns för att resan kan genomföras. Vi organiserar resorna i samverkan med Kriminalvården. De ansvarar för bokning och eventuell eskort om personen är stökig eller dömd för exempelvis misshandel.

I ditt arbete ingår att förhandla. Hur då?

– Vissa länder tar endast emot sina medborgare som åker hem frivilligt, då är vi bakbundna. Ett annat problem är om de inte kan få ut resehandlingar från sitt hemland. Då kan vi åka på en förhandlingsresa för att genom intyg och handlingar förmå landet att ta emot dem. Motpart är mottagarlandets gränspolis eller migrationsmyndighet.

Vad är bäst med jobbet?

– Jobbet innebär en hel del detektivarbete och inget ärende är det andra likt! Vi på gränspolisen har hela världen som vår kontaktyta och måste vara både lösningsorienterade och uppfinningsrika. Vi har mycket god kunskap om utlänningslagstiftning och hjälper gärna kollegor.