Årets pedagog undervisar poliser

Stefan Lust står i självskyddshallen framför blå skumgummimattor och håller i en mits vid en polisbil. Foto

Stefan Lust på enheten för polisiärt arbete och polisutbildningen har utsetts till Årets pedagog 2021 av Malmö universitet. Bild: Ulf Petersson

Stefan Lust undervisar på polisutbildningen på Malmö Universitet.

Grattis! Du blev utsedd till årets pedagog 2021 av Malmö Universitet – hur känns det?

– Tack, det känns superroligt. Jag visste inte ens att den här utmärkelsen fanns, så jag blev förvånad när jag fick beskedet från Malmö universitet.

Vad undervisar du i?

– Jag undervisar i fysiska tekniker och metoder, i folkmun kallat självskydd. Det är en viktig del för en polis för att främst undvika skador på sig själv, men även för att kunna ingripa fysiskt på rätt sätt när någon ska frihetsberövas.

Vad är roligast med att undervisa?

– När studenterna får den totala bilden av sitt lärande och ”fattar grejen” och sedan kan fortsätta utvecklas och öka sin kunskap.

Vad är det som driver dig?

– Känslan av att göra skillnad. Det kan vara en taktisk förflyttning eller ett beslut att kliva in i en situation som jag kan ha hjälpt någon att ta, som blir avgörande i en människas liv.

Vad gör dig till en bra lärare?

 – Jag försöker alltid se till att skapa ett undervisningsklimat som alla trivs i. Att hantera en annan människa fysiskt och även bli hanterad är inte lika självklart för alla. Man får lov att känna att något är jobbigt både fysiskt och känslomässigt, och man får möjlighet på individnivå att jobba med detta för att till slut övervinna känslan och klara det. 

Motiveringen från universitetet löd: 

”Stefan Lust är entusiastisk och kompetent inom sitt område och han ser varje individ. Han är mån om studenterna och visar att han verkligen vill att man ska lära sig det man behöver för att klara sig i yrket. Han är väldigt bra på att förklara på ett sätt så att man förstår och kan koppla scenariot till verkligheten, vilket gör att man lär sig både teoretiskt och praktiskt. Genom sitt bemötande skapar han trygghet och tar bort prestationsångest. Stefan ser till att alla mår bra och får studenterna att känna sig hörda, sedda och viktiga!”