Dna-teknik avgörande i sexualbrott

En hand med plasthandske på trycker av dna-prov från en tops på ett dna-provpapper. Foto.

En man åtalades nyligen för en 16 år gammal våldtäkt mot barn. Fallet är ett i raden av åtal och domar tack vare dna-teknik.

I Halland åtalades nyligen en man för en 16 år gammal våldtäkt mot barn. En annan man har dömts till fängelse för våldtäkt mot barn i Salem och för en stor mängd andra sexualbrott mot barn. I båda fallen har dna-teknik varit avgörande.

Den nu åtalade mannen i Halland greps efter att polisen i region Väst utrett ett omfattande ärende med grova sexuella övergrepp mot barn. Mannen, som är i 35-årsåldern, häktades i september 2020. Under utredningen tog polisen ett dna-prov på honom. Provet gav utslag i ett ärende om en våldtäkt i Östergötland 2005, då en nioårig flicka våldtogs under dödshot i ett skogsområde.

I mannens mobiltelefon upptäckte polisen ett avancerat mappsystem med namn på unga flickor som efteråt kunde identifieras. Flickorna var åtta till tolv år gamla. Det blev upprinnelsen till ett omfattande utredningsarbete vilket inkluderade bland annat it-forensiska undersökningar och genomgångar av bilder och filmer där barn utsätts för övergrepp.

En våldtäktsdom mot en 26-årig man är ytterligare ett exempel resultat av dna-teknik.

26-åringen dömdes nyligen till fängelse i sammanlagt fem år och sex månader för en våldtäkt mot barn i Salem i juni i år samt för en stor mängd andra sexualbrott mot barn.

Det var på kvällen den 3 juni som polisen fick larm om en misstänkt våldtäkt utomhus i Salems kommun där brottsoffret var ett barn under 15 år. Gärningsmannen hade stämt träff med brottsoffret via en mobilapplikation. Vid en polisinsats med en stor mängd resurser kunde spår säkras och två dagar efter våldtäkten, och två timmar efter att resultatet av en dna-träff blev klart, kunde polisen gripa en misstänkt gärningsman.

Den 26-åriga mannen döms samtidigt av hovrätten, som fastställer en annan tidigare dom i tingsrätten, för ett fall av våldtäkt mot barn, 15 fall av sexuellt övergrepp mot barn, 17 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, nio fall av sexuellt ofredande och 16 fall av barnpornografibrott. För detta blev påföljden ett år och sex månaders fängelse. Sammanlagt döms mannen alltså till fem år och fem månaders fängelse.