Nya bilen växlar upp tekniken

Bild 1/2
Nya polisbilen Volvo Crossover XC 60 AWD. Foto.
Bild: Minna Ridderstolpe
Bild 1/2
Interiören i nya polisbilen. Foto.
Bild: Minna Ridderstolpe

Nu är den på väg: nya polisbilen.

Under hösten testas de första Volvo Crossover XC 60 AWD och under det närmaste året kommer totalt 1 950 nya Crossover, 1 690 målade och 260 civila, tas i bruk. Bilarna innehåller den senaste it-tekniken.

– Sverige kommer nu att ligga i framkant i världen när det gäller teknik i polisbilar. Det ger oss ett stort kliv framåt i vårt brottsförebyggande arbete, säger Robert Haaga, projektledare på Noa, nationella operativa avdelningen.

– Tillsammans med den förenklade hanteringen av böter i obotappen kommer polisens arbete mot nollvisionen bli mycket mer effektivt.

Frågor och svar om nya polisbilar

Varför ska polisen få nya fordon?

För att vi ska kunna utföra vårt uppdrag som brottsbekämpande och brottsförebyggande myndighet behöver vi också ett arbetsredskap som möter dagens krav på arbetsmiljö och teknik.

När kommer det att finnas polisbilar i just min region?

Under hösten arbetar vi på flera delar som rör bilens utrustning. Ett fåtal bilar testas i liten skala. Det dröjer innan bilarna kan rulla ut i respektive polisregioner. De poliser som ska använda bilarna behöver också genomgå en utbildning. Så fort vi har alla delar på plats kommer vi kunna berätta vilka datum som gäller.

I september inleddes en pilot med tre bilar vid tre orter. Pilotprojektet pågår till runt mitten av oktober, därefter sker en utvärdering. Kamera, videoinspelning och automatisk nummerplåtsavläsare testas inte inom ramen för denna pilot.

Hur många fordon har upphandlats?

Runt 2 200 nya fordon vilka ska levereras under åtta år. I den siffran ingår både målade och civila personbilar. Vi gör köper även in minibussar och specialfordon.

Vad är det för biltillverkare och modeller?

Volvo V90 respektive XC60, Volkswagen Touareg samt Volkswagen Caravelle (bussar).

Varför har polisen inte köpt elbilar?

Polismyndigheten har vissa krav på lastvikt och räckvidd som innebär att elbilar inte blev aktuella i upphandlingen. En av de biltyper som köpts och som är försedda med dieselmotor, kan tankas med HVO, hydrerad vegetabilisk olja, som är ett förnybart drivmedel.

Vilken sorts kameror kommer fordonen vara utrustade med och vilka funktioner har de?

Exakt hur kamera- och inspelningsfunktioner kommer att användas i arbetar vi med just nu. När vi har besked kommer vi att berätta om detta.

Hur ser Polismyndigheten på att den nya tekniken gör det möjligt att samla en stor mängd information om förare och passagerare?

De nya bilarna kommer att vara utrustade med en ny teknikplattform. Det finns polisbilar med kameror redan idag, men den nya teknikplattformen har en betydligt större potential.  Exakt hur teknikplattformen kommer att användas i brottsbekämpningen är något som vi arbetar med för närvarande. Det handlar om hur vi avväger intresset av att bekämpa brott mot den enskildes integritetsskydd som det uttrycks i dataskyddslagstiftning och andra regelverk.

Vad har det kostat att köpa in alla nya fordon?

Det kostar myndigheten ca 250 miljoner kronor per år inklusive serviceavtal.  Den totala prislappen är runt 2 miljarder kronor fördelat på åtta år. Snittpriset på en bil är 750 000 kronor och i avtalen igår service.