Klottrare döms till fängelse

En tonårspojke målar graffitikonst på en vägg. Illustration.

Sex veckor från brott till fängelsestraff för en klottrare. Den unika domen är ett resultat av piloten snabbare lagföring.

I en unik dom har Södertörns tingsrätt dömt en man till fängelse för att ha klottrat på egendom som tillhör Storstockholms Lokaltrafik, SL. Domen är ett resultat av en pilotverksamhet för att hantera klotterärenden inom ramen för snabbare lagföring.

Skadegörelse leder vanligtvis inte till fängelsestraff men den tilltalade förekommer flitigt i belastningsregistret och är tidigare dömd för skadegörelse vid tre tillfällen, till villkorlig dom och dagsböter.

Eftersom det aktuella brottet har begåtts under prövotiden och avser samma typ av brott, menade tingsrätten att påföljden ska bli fängelse i 14 dagar.

– Förfarandet med att hantera skadegörelse och klotter inom snabbare lagföring är unikt och det är extra roligt att vi i detta första ärende ser effekten av den snabba lagföringen genom en påföljd om fängelse, säger Magnus Karlsson, operativt ansvarig, snabbare lagföring, polisområde Stockholm syd. 

– Initialt hanterar vi enbart ärenden där Stockholms Lokaltrafik är målsäganden med anledning av SL:s snabba och effektiva hantering av sina ersättningsanspråk. Vår förhoppning är att i framtiden kunna utveckla konceptet till övrig skadegörelse med andra målsäganden.