"Jag ville visa att vi är offensiva"

Bild 1/2
Linda H Staaf talar inför världspressen om insatsen i Trojan Shield. Foto.
Klockan 10 den 8 juni: Linda H Staaf talar inför världspressen från Europols huvudkontor i Haag. På det följde en rad intervjuer på plats. Sent på eftermiddagen fortsatte ett intensivt arbete i polishuset på Kungsholmen innan dagen avslutades genom medverkan i Aktuellt. Bild: Katarina Friskman
Bild 1/2
Nyckelpersonerna bakom Trojan Shield: Europols chefer, Nederländernas polis, Linda H Staaf och FBI. Foto.
Strax före presskonferensen tas gruppfoto på nyckelpersonerna bakom Trojan Shield: Europols chefer, Nederländernas polis, Linda H Staaf och FBI. Bild: Katarina Friskman

Som chef för underrättelseenheten vid Noa innebär hennes jobb att arbeta i det dolda. Privat ser hon sig som ensamvarg. Men genom operation Trojan Shield blev Linda H Staafs ansikte världskänt.

”Igår, tidigt på morgonen genomförde svensk polis ett av de mest omfattande tillslagen någonsin i en underrättelsebaserad operation mot våldsbrotts- och narkotikanätverk. Nationella operativa enheten och alla våra sju polisregioner har vidtagit åtgärder över hela landet”.

Europols lokaler i Haag, Nederländerna. På scenen, mellan biträdande direktör för FBI och chefskonstapeln för nederländska polisen står Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten, Und, på Noa. Det är den 8 juni 2021. Presskonferensen sänds över stora delar av världen. Anledningen?

I gryningen, bara ett dygn tidigare, gjordes samordnande tillslag världen över. Tillslagen riktades mot individer aktuella inom vålds- och narkotikabrottsligheten. 70 personer greps runtom i Sverige. Ytterligare fem misstänkta med kopplingar till svenska ärenden greps i Spanien under insatsdagen. Vapen, pengar och smycken togs i beslag.

Insatsen är en del av den FBI-ledda operationen Trojan Shield, av svensk polis kallad Alexander. Operationen är en av de största samordnade insatserna mot narkotikanätverk hittills för svensk polis och internationellt. I Sverige leds den av Linda H Staaf.

Dagen före presskonferensen – samma dag som tillslagen görs – flyger Linda H Staaf med medarbetare från kommunikationsavdelningens enhet nationellt mediecenter, NMC, från Arlanda till Schipol. Direkt vid ankomst hålls ett genrep i Europols högkvarter inför mötet med världspressen. Sedan tillbaka till hotellet för att ordna det sista med pressmeddelande och vad som ska sägas på kommande presskonferens.

Följande morgon vaknar Linda H Staaf på hotellet. Någon långfrukost blir det inte. I stället förbereder hon sig tillsammans med NMC in i det sista för att finslipa framförandet.

– Jag ville renskriva det som skulle sägas, men det fanns ingen skrivare tillgänglig. Men till min stora glädje träffade jag en av de amerikanska deltagarna som jag kunde stämma av min engelska med, berättar hon.

Allt går mycket fort och effektivt fram till mötet med media i Europols lokaler.

– Att stå där och att lyfta fram svensk polis och hur skickliga vi är i det vi gör – det gjorde mig oerhört stolt, säger hon på plats i sitt tjänsterum i kvarteret Kronoberg i Stockholm.

I knäet har hon pappersbuntar med noteringar. Hon är väl förberedd inför intervjun och rullar en penna mellan fingrarna.

– Men jag skulle ljuga om jag sa att presskonferensen inte var en ansträngning. Jag kände mig målfokuserad:

”Detta ska göras och det ska göras bra”.

Jag hade väldigt höga krav på mig och kände att det här är Sveriges chans – något jag inte får schabbla bort. Sverige har fått en del negativ publicitet om det omfattande dödliga våldet i kriminella miljöer. Jag ville visa att vi är offensiva, att vi jobbar hårt mot brottsligheten.

”I nio månader har vi tagit emot underrättelser för att kunna bygga upp förundersökningar. Vi har också fått information som har hjälpt oss att avstyra mer än tio mord i Sverige. Utöver de individer som greps igår har vi inom operationen frihetsberövat 80 misstänkta, vilket ger en total på 155 frihetsberövade så här långt. Fler är att vänta”, sa Linda H Staaf på plats i Haag.

För Linda H Staaf är samarbete det enda som möjliggör ett sådant här arbete. Både inom svenska polisen, men också med andra länder när det gäller underrättelsearbete. Och för henne är det extra viktigt att framhålla medarbetarnas insatser.

– De har gjort ett fantastiskt jobb. En stor utmaning har varit att förbereda för att agera på informationen utan att i förväg läcka – det kan inte bara äventyra våra egna ärenden, utan även internationellt.

– Är det något jag är bra på så är det att rekrytera medarbetare, säger Linda H Staaf med ett leende.

– Jag har jättekompetenta kollegor som har varit med och byggt upp underrättelseenheten och vi fortsätter att utveckla oss.

Linda H Staaf blev chef för Und vid polisens omorganisation 2015 när Noa blev en enhet. Men resan inom polisen började redan 2004. När hon var tingsnotarie vid Norrköpings tingsrätt fick hon erbjudandet att jobba som sakkunnig inom polisen med ekonomisk brottslighet, något hon gjorde under flera år.

– Därefter var jag projektledare för ett samverkansprojekt mellan myndigheter mot kriminella mc-klubbar. Det var nästan lite av en pilot, innan Operativa rådet bildades för att bekämpa grov organiserad brottslighet, säger hon.

Hon trivdes bra i båda rollerna men beskriver att det då – och i viss mån sedan dess – har varit svårt att vara kvinna och civilanställd inom organisationen.

– Det fanns tydliga reaktioner. Man kan tycka att jag, som både är jurist och civilekonom, själv kan handlägga ekobrottsärenden. Men den bilden fanns inte riktigt. Så länge jag biträdde de äldre herrarna var allt i sin ordning.

Linda H Staaf betonar att frågor om jämställdhet och lika värde för civilanställda är viktiga för henne som chef. Hon menar att läget som civilanställd är något bättre idag och att det finns en ökad

acceptans mellan civilanställda och polisanställda. Men hon anser att det fortfarande finns en väg kvar att gå för jämställdhet inom polisen och menar att det vore fel mot alla hårt kämpande kvinnor i verksamheten att tona ner det.

– Så fort det hettar till och uppstår akuta och högprioriterade operativa ärenden, då är det nästan alltid en man som tillsätts att leda insatsen, säger hon.

Under en period var Linda H Staaf tjänstledig från polisen och jobbade vid Linköpings tingsrätt. Men hon kom sedan tillbaka till Polismyndigheten i Östergötlands län som ekonomidirektör. Det var ett brett och lärorikt uppdrag och hon fick lära sig mycket om hur en myndighet styrs. 2015 sökte Linda H Staaf sig till kärnverksamheten och fick samma år sitt polisförordnande.

– Mamma är en stor inspiration, även hon var polis, så jag visste vad yrket handlade om. Men jag har aldrig varit särskilt målinriktad av mig och inte haft en tydlig plan. Jag är sakorienterad och drivs av att lösa uppdraget. Jag har aldrig haft en agenda för mitt cv – men det måste hända något, jag behöver komplexa uppdrag att lösa, säger hon.

På hennes tjänsterum trängs pappershögarna på skrivbordet. Men i det som kan verka komplext, har Linda H Staaf koll.

– Det ser kanske rörigt ut, men jag skulle bli stressad om någon flyttade högarna – jag har koll på mina grejer. Jag har det välstädat och fint hemma, men här har jag inte riktigt lyckats med det, säger hon och ler.

Hennes arbete består, som hon själv förklarar det, av ”möten, möten, möten och möten”. Men det är något hon trivs med eftersom det handlar om att träffa medarbetarna.

– Jag strävar efter att vara så utåtriktad som möjligt. Framgångsfaktorn ligger i att jobba tillsammans i stället för att som chef ensam klura på egna lösningar.

Nyligen har hon gjort ett pass i yttre tjänst. Även om hennes roll som chef tar det mesta av hennes tid gör hon radiobilspass då och då.

– Det ger oerhört mycket. Bland annat verklighetsförankring och förståelse för vad kollegorna som alltid jobbar ute behöver från Und. Jag känner att jag tar med mig något från varje pass.

Privat ser hon sig själv som en ensamvarg och förklarar att hon hämtar energi genom att vara för sig själv.

– Det är en kontrast till att jag gör saker hela tiden. Att hämta energi på det sättet är inte alltid detsamma som att ha det socialt roligt, tyvärr. Men det är skönt att komma till insikt om vad man behöver och att man lärt sig förstå sin egen instruktionsbok över hur man fungerar.

Även om schemat är fullbokat blir hon sällan stressad.

– Det måste alltid hända något. Ibland kan det bli lite väl mycket, men då handlar det om att prioritera. Det är både en styrka och svaghet att alltid vilja ha saker att göra.

Linda H Staaf menar att det absolut funnits tillfällen när det har blivit för mycket, men att hon har hittat sina rutiner.

– Självklart har jag haft sömnlösa nätter när jag grubblat över saker. Men jag är lösningsorienterad och behöver ha saker att göra nästan hela tiden. Annars funkar jag inte.

– Många säger att jag ska se upp så jag inte bränner ut mig. Men jag skulle säga att det är en större risk och utmaning för mig att ha för lite att göra. 

Förspaning ett av Und:s uppdrag

Underrättelseenheten är en del av nationella operativa avdelningen, Noa, och har som uppdrag att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet genom att:

  • Genomföra undersökningar av brottslig verksamhet, inklusive leda eller bedriva förspaning.
  • Generera kunskap om nationell och internationell brottslig verksamhet samt brottsaktiva aktörer inklusive deras metoder.
  • Skapa förutsättningar för underrättelsebaserad brottsbekämpande polisverksamhet mot allvarlig och organiserad brottslighet.
  • Identifiera och förvarna om hot eller företeelser som påverkar myndighetens förmåga att utföra sitt brottsbekämpande eller ordningshållande uppdrag
  • Bedriva säkerhetsunderrättelsetjänst mot aktörer eller företeelser som utgör ett hot mot Polismyndighetens skyddsintressen.

Underrättelseenheten arbetar främst mot organiserad brottslighet samt extremism och terrorism. Underrättelserna används i många sammanhang som till exempel särskild händelse, stöd till förundersökning, i samband med ett fordonsstopp eller vid planering av veckoinriktningen (de områdena som polisen jobbar särskilt mot kommande veckan) för ett lokapolisområde.

Linda H staaf om:

Uppväxten

”Jag hade en trygg uppväxt där jag kände mig betydelsefull, älskad och respekterad. Men det fanns också trauman och motgångar, vilket lärt mig att kämpa och inte ge upp. Genom livet har jag lärt mig att begränsa nära relationer till goda människor som vill mig väl och att sätta gränser mot dem som inte visar respekt.”

Skolåren

”Under gymnasiet tyckte jag det var roligare att jobba i en pizzeria och vid ett åkeri än att plugga. Jag lyckades för övrigt få religion och psykologi utbytta på schemat till styrketräning så att jag kunde bli distriktsmästare och sätta distriktsrekord i bänkpress. Nattetid pluggade jag spanska och tentade av ämnet ett år i förväg. Textilslöjden i mellanstadiet gick dock helt åt skogen eftersom jag var jättedålig på att sy.”

Vidareutbildningen

”Jag ville inte plugga efter gymnasiet utan körde lastbil och taxi istället. Det var kul, men efter ett tag steg intresset för att skaffa en utbildning. Först blev det svenska/nordiska språk för att högskolan hade en ledig plats, men sedan fortsatte universitetsstudierna

i ytterligare sex år. Jag har aldrig haft någon långsiktig plan eller siktat högt – snarare har jag tagit de chanser som dykt upp.”

Språken

”Att lära sig ett språk är att vidga sin egen värld och även att förstå andra kulturer.

Engelska har jag från juridikstudier i Washington, franska från internatskola i östra Frankrike och spanska från hemstudier nattetid. Har även läst tyska och arabiska.”

Intressena

”Förr var jag aktiv som instruktör och tävlande i många år vid brukshundsklubben och jag har även haft hästar och katter. Idag är det närstående, simning och att skriva deckare som upptar fritiden. Och så promenerar jag massor, i genomsnitt en mil varje dag.”

Förebilderna

”Poliskollegan Linda från Dalarna – hon är en idealbild för svensk polis – lugn, trygg, stark, skärpt, vänlig, pålitlig och med stor integritet. Justitiekanslern Mari Heidenborg för att hon är en av landets mest kompetenta jurister, men hon är också en sann och föredömlig ledare. Hon kan hantera och förvalta makten.

Min syster Sophia för att hon är äkta, drivs av de stora, långsiktiga frågorna och alltid har gått sin egen väg med hela jordklotet som sitt vardagsrum.”