Så avslöjades illegal jakt på björn
Förra året avslöjade polisen ett antal illegala jaktmetoder, tack vare ett förebyggande koncept utvecklat av region Nord. Nu hoppas man att strategin sprider sig i landet.
En del jägare tummar på etiken. Roger Viklander, samordnare för jakt-och viltfrågor, och poliskollegorna i region Nord började få flera tips om detta för några år sedan.
– Vi såg också när vi gjorde konroller ihop med länsstyrelsen att allt fler björnar sköts i närheten av vägar. Det kunde vara långa sladdspår fram till björnen, trots att jägaren hävdade att han ”sprungit genom skogen”. Men det är en omöjlighet, konstaterar Roger Viklander.
I stället är polisens teori att jägaren använt en olaglig metod.
– Man har släppt hunden på björnen i skogen, pejlat med gps:en och när duon närmat sig en väg har man satt sig i bilen och genomskjutit björnen, trots att det är förbjudet att jaga björn och annat vilt från motordrivet fordon.
Ett annat fenomen som Roger Viklander började få tips om var utmattade – överhettade – björnar. Troligen har jägaren skjutit i luften, rapporterat in att en björn skadeskjutits och sedan släppt sex-sju hundar för att lokalisera djuret. Enligt praxis får dock högst två hundar användas i björnjakt.
– Är björnen skadeskjuten upphör ordinarie jaktbestämmelser och det gäller bara att avliva djuret så snabbt som möjligt. När björnen blir sönderstressad och utmattad av att bli jagad av så många hundar lägger den sig antingen ner och skakar eller klättrar upp i träd. Då är det en enkel match för jägaren att skjuta björnen, men hävda skadeskjutning när länsstyrelsen och polisen kommer till platsen.
Roger Viklander, som själv är jägare, betonar att det är jaktetiskt fel.
Samtidigt understryker han att det endast är ett fåtal jägare som gör på detta sätt.
– Men dessa har satt det i system. De åker runt i björnlänen och tar betalt för att ställa upp med sina hundar.
En tredje metod som är förbjuden och som Roger Viklander började se en ökning av för två år sedan var illegala åtlar. Mat läggs ut som bete för att locka fram djuren, samtidigt som en otillåten åtelkamera används.
Att bevisa jaktbrott är väldigt svårt. Mörkertalet bedöms som stort.
– Bevis i skog och mark är förrädiskt. Väderleksförhållanden kan förstöra spår på några minuter.
Men ett pågående brottsärende finns just nu i Sollefteå.
En man har suttit häktad tre månader misstänkt för grovt jaktbrott. Åtal väntar.
– Han har vanemässigt använt illegala jaktmetoder, bland annat jakt från bil. Vi lyckades säkra foton, filmer och sms-konversationer som bevismaterial. Det är en riktig industriverksamhet han sysslat med, där han sålt vidare kött till restauranger och tjänat storkovan.
Polisen har beslagtagit jägarens jaktvapen medan utredning pågår.
Hur kan man då få stopp på all illegal verksamhet? Roger Viklander och kollegorna
i region Nord insåg att lösningen stavades preventiva insatser. Istället för att vänta på att ett misstänkt jaktbrott anmäls, åker Roger Viklander med team ut i skogarna och hälsar på jaktlagen för att prata etik och jaktmoral.
– Mycket kaffe blir det, skrattar han, och fortsätter:
– Det handlar om att visa upp sig, undersöka hur jägarna sköter sig och att bygga långsiktigt förtroende mellan jägare och polis.
Konceptet har gett resultat.
– Dels får vi in mer tips från jägarna, dels har vi sett att illegala åtlar minskat och att fler misstänkta jaktbrott har avslöjats.
Vad säger jägarna när ni kommer ut?
– Det är inga sura miner, de flesta blir jätteglada. Alla vill ju att jakten ska gå rätt till. Den absoluta majoriteten av jägarna har hög jaktetik och vill vara med och bekämpa de illegala metoderna.
Västernorrland började med det förebyggande konceptet. Sedan två år tillbaka finns ett beslut av regionala operativa ledningsgruppen som innebär att varje polisområde i de fyra nordligaste länen ska arbeta så här.
Roger Viklander hoppas att strategin ska sprida sig i hela landet där björnjakt bedrivs.
– Det är stor tillgång på björn i Gävle, Dalarna och i viss mån Värmland. Dalarna har visat intresse, så nästa år kanske de hakar på konceptet.
I takt med att björnstammen ökar i Sverige blir intresset för björnjakt större. Och nya illegala jaktmetoder riskerar att se dagens ljus, tror Roger Viklander.
– Det är tekniken som möjliggör det här. Förr fanns ju till exempel inte gps-utrustning. Då kunde man inte se när björn närmade sig vägar, utan björnen sköts oftast i skogen med hund.
Han berättar också att det för 15 år sedan sköts björnar långt in på älgjakten. Numera skjuts hela björnkvoten av långt innan jakten på älg börjar.
– Är det tekniken som gjort att jägarna blivit duktigare? Eller har tekniken lett till fler jaktbrott?
Roger Viklander befarar att drönare kan komma att användas i jakt.
– Vi har hittat drönare i några jägares bagageutrymmen. En sådan sak går ju att skicka upp i luften för att pejla av området efter björn. Men det är förbjudet.
Fängelse för jaktbrott
Grovt jaktbrott ger fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Mindre grova jaktbrott ger böter.
Den 5 september lades ett åtal fram om grovt jaktbrott. Ärendet har utretts i artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen på Noa:s utredningssektion sedan våren 2018. Brotten har begåtts i Västmanland med omnejd.
Utöver det misstänkta jaktbrottet i Västmanland väntar åtal av en man som misstänks för grovt jaktbrott i Sollefteå.