Viktigt vinna förtroende

Bild 1/4
En lagerlokal i skymning med en polisbil stående utanför. Foto.
I en tom lokal i Frihamnen i Göteborg hölls 18-åriga Mirela fången under slavliknande förhållanden under fyra månader. Bild: Per Björkman
Bild 1/4
En handikapptoalett med madrass och sängkläder på golvet. Foto.
Mirela tvingades att bo på en handikapptoalett tillsammans med den 37-årige mannen som tvingat med henne till Sverige. Förutom människohandel dömdes även mannen för grov våldtäkt mot henne. Bild: Per Björkman
Bild 1/4
Inuti lokalen där Mirela hölls fången. Foto.
Flera personer bodde i lokalen i Göteborg. Men det var andra personer som arbetade i området som slog larm om en pågående kvinnomisshandel. Därefter rullades fallet upp. Bild: Per Björkman
Bild 1/4
Utsikten genom ett fönster
I Rumänien, i en stad nära gränsen mot Moldavien, mötte Sara Svensson och Per Björkman flera personer som berättade om hur 37-åringen kommit i kontakt med Mirela. Platsen präglas av starka kontraster där moderna bilar och hästkärror samsas på samma gata. Bild: Per Björkman

Polisen Sara Svensson har träffat många kvinnor som fallit offer för människohandlare. Men det här fallet var speciellt: en trasig tonåring från Rumänien hölls fången som en slav av en 37-årig landsman som även utnyttjade henne sexuellt.

Sara svensson minns fortfarande telefonsamtalet i januari 2020 från det skyddade boendet dit 18-åringen förts efter polistillslaget.

– Personalen på boendet sa att kvinnan hade något att berätta. Då visste jag att det var dags att åka dit direkt. 

18-åriga Mirela, som inte är hennes riktiga namn, var svårt traumatiserad och hade svårt att känna tillit till någon i Sverige. Pengar och id-kort hade tagits ifrån henne. Hon kunde inte göra sig förstådd och kände ingen annan än mannen som lurat hit henne. Hon visste inte ens om svensk polis var att lita på.

– För att vinna hennes förtroende var jag tvungen att visa att jag är polis men även att jag är en medmänniska och bryr mig, säger Sara Svensson.

I början var Mirela samlad. När hon fick distans till allt hon varit med om kom händelserna i kapp henne. Sara Svensson bestämde sig för att ge 18-åringen tid, men fortsatte ändå att träffa henne för att bygga upp ett förtroende. 

– Hon var tvungen att få landa. Det brukar dröja innan utsatta personer vågar berätta detaljer som är mycket känsliga för dem själva men helt avgörande för att utredningen ska leda fram till ett åtal.

Övergrepp är så förknippade med skuld att många först inte vill se sig som människohandelsoffer.

– De tycker att det är skamfyllt att ha hamnat i den här situationen.

När Mirela till slut efter flera veckor började berätta kunde hon i detalj beskriva hur hon genom en väninna fått kontakt med den 37-årige mannen som tagit henne till Sverige med hjälp av löften och dödshot. Mirela hade förespeglats ett bättre och rikare liv i Sverige. Hon utlovades körkort och egen telefon.

I själva verket hamnade hon under fyra månader i en hopplös situation i en tom lokal på Hisingen i Göteborg med upprepat våld och förnedring.

När Mirela och den 37-årige mannen anlände till Göteborg i september 2019 sa 37-åringen till andra män att han nu kom med ”ett nytt förvärv”. Han övervakade Mirela och lät henne sova på en madrass på golvet på en toalett. I förhören sa Mirela att hon behandlats som en slav. 37-åringen tvingade henne att äta mat som han slängt på golvet.

Mannen förgrep sig även sexuellt på henne. Övergreppet bedömdes efteråt som grov våldtäkt. Mannen hade visat hänsynslöshet och råhet, skrev tingsrätten i sin dom.

Hon blev hotad och slagen med en träpåk och en elkabel.

Fallet kunde rullas upp efter att personer som arbetade i närheten larmat polisen efter att ha sett 37-åringen dra Mirela i håret.

– Ingripandepolisernas första åtgärder på platsen var helt avgörande, säger Per Björkman vid sektionen mot internationell och grov organiserad brottslighet i region Väst.

– Människohandel är ett otroligt allvarligt brott och det krävs en bred samverkan mellan många aktörer, även inom polisen, för att lyckas stoppa den här typen av brottslingar.

Den första polispatrullen särade på Mirela och 37-åringen och tillkallade snabbt en polis som behärskar rumänska.

– Språkkunskaperna och bemötandet av de första poliserna på plats – de gjorde helt enkelt ett jättebra jobb.

Sara Svensson och Per Björkman kontaktade i sin tur rumänsk polis och reste ned för att hålla förhör med vittnen och släktingar på plats i Mirelas hemstad, nära gränsen till Moldavien.

37-åringen åtalades och dömdes för bland annat människohandel och grov våldtäkt till sex års fängelse. Han överklagade till hovrätten och i somras kom domen. Straffet står fast.

18-åriga Mirela tilldömdes ett skadestånd på 270 000 kronor. Ännu i somras var hon kvar i Sverige och får nu hjälp av International Organization for Migration, som bistår
människohandelsoffer.

Per Björkman och Sara Svensson jobbar vidare med nya fall, men de glömmer inte Mirela. Hon är ett utsatt brottsoffer men också ett levande bevis på att människohandlare inte alltid är ute efter att tjäna pengar genom att sälja sina offer vidare.

– 37-åringen begick brott genom att utnyttja en annan människa för sina egna personliga och sexuella syften, säger Per Björkman.