"Det här blir väl bra tv?"
Blåljus, dramatik och människoöden – dokumentärserier som följer polisens vardag fortsätter att fascinera tv-tittarna. Vi följde sjöpolisen vid inspelningen av "Havets hjältar".
På en otillgänglig liten ö i Mälaren har ett gäng missbrukare slagit upp ett läger. Stora högar med skräp ligger mellan träden ner mot vattnet. Det gäller att kliva rätt för att inte sätta skorna i människobajs. Sjöpolisen Niklas Sjönell letar vid ett skjul gjort av kartonger och brädor, men ingen människa syns till. Ett tv-team med en fotograf, en ljudtekniker och en inslagsproducent följer efter som en svans där han går. Kameran rullar och inslagsproducent Tove Danielsson ber honom berätta varför sjöpolisen har åkt hit. Jo, ön är privat mark och några kolleger var här dagen innan för att avhysa missbrukarna. Nu ska de kontrollera att lägret är tömt.
– Nedskräpningen är ett problem och de tar hit stöldgods, säger Niklas Sjönell.
Nere vid vattnet hittar han en misstänkt stulen moped. Han och kollegan Oskar rullar upp den i skogen och gör ett försök att starta den.
– Det blir väl bra tv att få med? säger Niklas Sjönell, angelägen om att hjälpa tv-teamet.
Det är andra sommaren som produktionsbolaget följer sjöpolisen i Stockholm för tv-serien ”Havets hjältar” på Kanal 5, en i raden av realityserier som skildrar polisens arbete på nära håll. I säsong ett fick tittarna bland annat se sjöpolisen rycka ut när en berusad man kört in i en bergvägg, dyka efter en försvunnen person och ta hand om gammalt sprängmedel på en ö. Serien följer även Sjöräddningssällskapet.
När den första säsongen skulle spelas in hade medarbetarna på sjöpolisen delade uppfattningar om att medverka. Några ville inte synas på bild på grund av deras arbetsuppgifter under vinterhalvåret. Andra kunde tänka sig att vara med på bild men inte intervjuas framför kameran.
Niklas Sjönell var också tveksam till att stå i rampljuset, men bestämde sig för att tacka ja och är nu en av sju-åtta poliser som produktionsbolaget följer. Han tyckte att det kändes viktigt att få visa både tv-tittare och kolleger inom polisen vad sjöpolisen egentligen gör.
– Många tror att vi bara övervakar sjötrafiken, men vi gör mycket mer. Vi är vanliga poliser i yttre tjänst, fast till sjöss. Det finns massor av öar som inte går att nå på annat sätt än med båt, så vi behövs, säger han.
Formatet för ”Havets hjältar” är typiskt för genren med pålagd musik och upprepande berättarröst innan och efter reklampauser. Niklas Sjönell fick bara se ett enda grovklippt avsnitt innan förra säsongen sändes, så resten blev en överraskning hemma i tv-soffan med familjen. Men både han och kollegerna var nöjda med slutresultatet.
– Det är verklighetstroget och skildrar bredden i vårt arbete, säger han.
Han minns särskilt ett avsnitt som handlade om en ung person som tagit sitt liv.
– Det var ett tragiskt ärende men det visade vårt arbete väldigt bra och i slutet av programmet fanns information om vart man kan ringa om man mår dåligt.
Hittills har han bara fått positiva reaktioner på sin medverkan från kolleger och chefer. Och hos allmänheten är sjöpolisen generellt populär, det märker han i jämförelse med sitt ordinarie jobb som yttre befäl i ett lokalpolisområde. Kanske beror populariteten på att många förknippar sjöpolisen med sommar och semester.
Inför årets säsong gick fler medarbetare med på att bli filmade och Niklas Sjönell delar gärna på rollen som frontfigur.
– Inspelningen hindrar inte mitt arbete, men det tar kraft att ha med tv-teamet flera pass i rad, säger han.
En båt ligger förtöjd vid den skräpiga ön. Niklas Sjönell knackar på taket till sovutrymmet med batongen. En nyvaken man sticker ut huvudet. Efter ett kort samtal lovar mannen att ge sig av. Tv-teamet filmar hela skeendet först, sedan stannar inslagsproducenten Tove Danielsson kvar och frågar mannen om han vill synas på bild. Han säger nej. Han mår dåligt och vill inte att hans barn ska se honom.
– Inga problem, vi kan blurra bilden, säger Tove Danielsson.
Safin Taki bär på ljudbommen, en lång justerbar stång med en stor pälsklädd mikrofon. Han får ducka för grenar och sicksacka på stigarna för att fånga allt som sägs. Han får inte sätta mikrofonmygga på poliserna under arbetet, eftersom sekretessbelagda uppgifter kan råka komma med. Men vid en uppställd intervju går det bra att ha mygga på.
– Det är stor skillnad från att arbeta med andra produktioner, säger han.
Tv-teamet har en egen båt och åker efter sjöpolisen så gott det går.
– Det är svårare att följa efter polisen på vatten jämfört med på land. Vi är tvåa på bollen hela tiden, säger Safin Taki.
Innan poliserna lämnar ön ber tv-teamet om en kort intervju för att knyta ihop historien. Niklas passar på att lyfta hur viktigt det är att märka sina grejer för att öka chansen att få tillbaka dem om de stjäls.
Sedan ber produktionsbolaget att få regissera poliserna lite när mopeden ska ombord på polisbåten. Det handlar bara om att underlätta en kameravinkel, så poliserna samarbetar villigt.
Polisen Samuel Sjöö styr polisbåten mot en vik där en gammal båt med piratflagga ligger ankrad. Tv-teamet glider intill med sin båt, låter kameran rulla och sträcker över ljudbommen. Tre män och en kvinna har sovit på båten och får identifiera sig. Polisens slagningar visar att kvinnan har en delgivning som väntar. Hon uppmanas att bege sig till närmaste polisstation. På båten ligger en elsparkcykel som ingen säger sig äga, så poliserna plockar med den. Ändå har de filmade personerna inga problem med att synas på tv.
– Vi håller inte på med stulna grejer, så det är lugnt, säger de.
Enligt Samuel Sjöö är tv-teamet sällan i vägen. Men han minns när han och kollegerna stoppade en båt med en man som inte var samarbetsvillig. När en stor luddig mikrofon kom smygande i luften ville han inte prata överhuvudtaget.
– Blir filmteamet för närgångna ber vi dem backa, då gör de det, säger han.
Snart får poliserna larm om några mopedtjuvar som flytt ut i Bällstaviken.
Eftersom den polisbåt som Niklas Sjönell är på har för mycket lastat gods ombord får en annan polisbåt i närheten rycka ut. Tv-teamet ser blåljusen. De gör ett försök att hinna ikapp men ger upp.
Produktionsbolaget har flera team som går i skift för att täcka både några dagpass, kvällspass och helgpass per vecka. Förra året åkte de bara med dagtid, men missade flera bra ärenden eftersom det brukar hända mer på kvällar.
– Förhoppningsvis får de med mera stök nu, säger Niklas Sjönell.
När poliserna styr mot Slagsta holme med tv-teamet i följe anar de inte att de snart kommer att få dubbelt napp. De ska kontrollera en gammal fraktbåt och personer som håller till på den. Temperaturen har stigit till trettio grader och poliserna torkar svetten ur pannorna. Ombord ser fraktbåten ut som en stökig festplats, med bardisk, tomflaskor, stereoanläggning och nedklottrade väggar. Poliserna söker igenom alla utrymmen. Fotografen och ljudteknikern krånglar sig efter.
Stranden utanför är full med bråte och någon har byggt upp en grillplats. En sovsäck hänger på tork intill en halvtrasig gasolkamin. Fotografen filmar röran när en man med bar överkropp kommer gående. Han säger att han äger båten. Poliserna uppmanar honom att köra iväg den och städa upp på stranden. Sedan pekar Niklas Sjönell på den trasiga kaminen. Är det också hans, och hur kom den hit? Den flöt iland igår, påstår mannen. Precis efter att han och kompisarna hade önskat sig en sådan.
– Okej, ni önskade er en kamin och då flöt en i land, säger Niklas Sjönell och låter både skeptisk och road.
Längre upp på ön finns en förfallen dansbana, där en man ligger och sover bredvid ett lager av matburkar. Niklas Sjönell väcker honom och kontrollerar hans id. Värmen tar ut sin rätt och Niklas Sjönell, som hittills varit föredömligt trevlig och tålmodig med alla han mött, frågar med kort ton vad mannen har för plan för dagen.
Då får han anrop från Samuel Sjöö som ber honom komma till andra sidan ön. Han hörde några ljud som ledde honom till en vik. En båt har gått på grund och ombord befinner sig en man som är efterlyst och dessutom markerad farlig. Han får kliva ombord på polisbåten och köras till land där en patrull i bil kan hämta honom. När fotografen Andreas Lagestrå filmar honom ropar mannen åt honom att han borde visa lite respekt.
– Det är en avvägning. Vi vill få med det som händer men inte gå över gränsen, säger han.
I samma vik hittar poliserna en övergiven motorbåt. Med hjälp av båtens skrovnummer kan Niklas Sjönell identifiera ägaren och ringa honom direkt. Det visar sig att båten stals för någon vecka sedan. Propellern är sönder och poliserna ringer en bärgare.
Samuel Sjöö intervjuas av tv-teamet och sammanfattar fynden:
– Det är charmen med att vara polis, man vet inte vart saker leder. Vi skulle kontrollera ett fartyg men hittade en efterlyst person och kunde återlämna en stulen båt, säger han.
Solen steker över den lummiga viken och får det att kännas som tropikerna. Niklas Sjönell hoppas att produktionsbolaget har fått tillräckligt med material idag.
– Gasolkaminen som plötsligt flöt i land var väl bra? skojar han.
Vad som platsar i övrigt får visa sig i höst när han bänkar sig framför teven.