Festen som kom av sig

Bild 1/8
Tom park i Uppsala
Valborg i Uppsala 2020. Polisen hade vid upprepade tillfällen bett människor att inte sätta sig i parkerna på grund av coronaviruset. Bild: Minna Ridderstolpe
Bild 1/8
Valborg 2018
En vanlig valborg i Uppsala. Bild: Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT
Bild 1/8
Polis intervjuas i Uppsala
Magnus intervjuas av bland annat SVT Uppsala flera gånger under dagen. Bild: Minna Ridderstolpe
Bild 1/8
nattvandrare i Uppsala
Inför kvällen samlas nattvandrare och andra ideella krafter och får information om läget från både polisen och socialtjänsten. Bild: Minna Ridderstolpe
Bild 1/8
Polis med hundar
På Stockholms nation brukar kön ringla sig lång. Men den här valborgsmässoaftonen var det istället bus med valpar som var i fokus istället för fest. Bild: Minna Ridderstolpe
Bild 1/8
valborg
Kontroll av krogar under eftermiddagen. Bild: Minna Ridderstolpe
Bild 1/8
Polis framför restaurang
Uppmaningar om att hålla avstånd för att minska smittspridningen av corona. Bild: Minna Ridderstolpe
Bild 1/8
Polis framför kameran
Magnus uppdaterar läget på polisens instagram stories. Bild: Minna Ridderstolpe

Uppsala en vanlig valborg: fest, filtar, fylla och tusentals studenter i samma park. Men inte 2020. Följ med när polisens coronataktik gav full pott.

På en svagt upplyst cykelväg i ett bostadsområde strax utanför Uppsala, tänker inte Magnus Almerfors på att det finns ett virus i samhället som resulterat i tusentals dödsoffer.

– Hallå, hur är det grabben, vi är med dig här.

Magnus på huk, lutar sig fram över tonårspojkens ansikte, kontrollerar andningen. Handen på hans axel.

Pojken som svimmat och som inte minns om han druckit fyra, fem eller sex öl, kvicknar till på några sekunder. Kommer på fötter. Hans tre kompisar klappar fumligt om honom. Magnus kollega ansluter och snart står de fyra pojkarna i 16-årsåldern och rabblar upp sina föräldrars telefonnummer till polis och socialtjänst. Festen är slut. Mamma och pappa hämtar.

Kollegan Annika Svensson pratar med en av pojkarna som fryser i sin tunna jacka. Coronakrisen tänker man inte på när man har förtroendesamtal med barn och unga i tjänsten. Då går det inte att stå flera meter från varandra och prata, som Annika uttrycker det.

– Det är ju ändå valborg, försöker pojken när pappan rullar upp med bilen för att hämta hem sin berusade tonåring.

Visst är det valborg, eller sista april, som de flesta säger i Uppsala. ”Men långt ifrån en vanlig valborg. Ni kommer alltid komma ihåg den här dagen”, som insatsledaren sa med emfas vid utsättningen tidigt på morgonen. Dagen är historisk.

För första gången på 80 år har valborg ställts in. De traditionella evenemangen forsränningen och mösspåtagningen blir inte av. För första gången på väldigt, väldigt länge förväntas inte centrala Uppsala fyllas av 150 000 festsugna valborgsfirare. Smittspridning ska förhindras. Den
29 mars förbjöd regeringen allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

– Jag har aldrig pratat så mycket juridik, lagstiftningar och tillämpningar som nu. Jag har blivit nedringd av krogar, näringsidkare och evenemangsarrangörer som undrar vad som egentligen gäller, säger Magnus Almerfors.

En annan historisk händelse inträffade tre dagar tidigare. Polisen, kommunen, Uppsalas två universitet, Region Uppsala, Akademiska sjukhuset och länsstyrelsen höll en gemensam pressträff med ett gemensamt syfte. Budskapet var tydligt: Festen är inställd. Ställ in firandet. Åk inte till Uppsala. Träffas inte i större grupper.

Och valborg är bara ett exempel i raden denna sommar. Runt om i landet ställs konserter, idrottsevenemang och festivaler in. Att vara gruppchef för evenemangspoliserna, som Magnus Almerfors, när inga evenemang blir av, är inte så festligt.

– Det är jättetråkigt. Jag älskar evenemang, det är mitt huvuduppdrag. Valborg brukar vara den roligaste arbetsdagen på året. Det är så mycket glädje och folk är så glada, säger Magnus, som ansvarar för samordningen av förberedelserna inför valborg.

Planeringen för valborg 2020 började i augusti förra året. I februari/mars började man ta höjd för att corona kanske skulle ställa till det. När viruset började krypa närmare fick Magnus områdespolisen som kompanjon Annika Svensson.

– Vi samarbetar och hon täcker upp om jag skulle bli sjuk.
Men Magnus har klarat sig.

Att möta människor med olika smittor ingår i grunduppdraget. Är ni rädda?

– Jag har respekt för smittan, säger polisen Helene Österberg, som teamar med Magnus och Annika den här kvällen.

– Vi försöker påminna varandra om att hålla avstånd och tvätta händerna, men det är svårt när man är ute och jobbar, säger Annika.

– Vi är ju ute hela tiden och möter människor. Man glömmer av corona, fortsätter Helene.

– Min mamma är 75 år och sitter i karantän hemma. Hon blir tokig av att vara inne, säger Magnus.

– Jag är mest orolig för far och- morföräldrar ska smittas, tillägger Josef Hörnqvist, som också är med i team Magnus & Annika denna dag.
Som på andra arbetsplatser i coronatider flyttar flera av polisens möten in i datorn. Framför skärmen i ett mindre arbetsrum samlas Magnus och Annika. Josef och Helene står i dörrhålet och håller tvåmetersavståndet intakt. Nu handlar det om att få en aktuell lägesbild om kollektivtrafiken. Finns det berusade personer på tågen?

Sju av tio valborgsfirare i Uppsala reser hit från övriga delar av landet.
Men i år är ju inget som vanligt. Lugnt på tågen, halvfulla bussar, heter det klockan 10 på morgonen.

Hade det varit en coronafri valborg hade trafikledningen träffat poliserna på plats i servicecentret som sätts upp i en lokal i centrala Uppsala. Det är en jätteapparat som fungerar som bas för alla sociala insatser på valborg: polis, ungdomsjour, socialtjänst, trafikledning, kommunala vakter, nattvandrare, kuratorer, kyrkor, organisationer och föreningar. Målet är att alla ska få samma information om läget, att resurser ska fördelas rätt. Poliserna hyllar metoden och berättar att flera kollegor och andra kommuner tittat på modellen för inspiration. Men nu har apparaten krympt. Mötet med nattvandrarna har flyttat utomhus och lägesbilder ges för det mesta digitalt.

I polisbilen som tar oss mot stan finns en flaska alkogel. I Magnus, Helene, Annika och Josefs väskor förvaras deras personliga skyddsmasker och regnkläder som ska på vid misstanke om coronasmitta bland gripna eller omhändertagna personer.

Någon kontakt med misstänkt coronasmitta har inte gänget varit med om hittills.

– Hoppas vi slipper det i dag, för jag kan ha glömt mina regnbyxor…, kommer Helene på.

Under denna valborg rullar även särskilda polistransportbussar i Uppsala. De är framtagna specifikt för personer som misstänks vara coronasmittade. I bussarna finns ett särskilt förvaringsutrymme, avskilt från resten av passagerarna.

Polisbilarna svänger in till Ekonomikumparken. Lägesbild en vanlig valborg: Runt 25 000 festglada och berusade studenter och ungdomar trängs på färggranna picknickfiltar och ihopfällbara solstolar.

Lägesbild 2020: En handfull poliser och några journalister i parken. Gröna skyltar smyckade med gula hjärtan sticker upp här och där och påminner om att man ska vara rädda om varandra och hålla avstånd.

Stenlugnt, konstaterar Magnus när han ser sig omkring. Någon enstaka figur syns på en picknickfilt klockan 11.26, en tidpunkt när folkfesten sedan länge är igång i normalfallet.

Både Annika och Magnus ser en smula överraskade ut.

– Vi är nöjda. Det här betyder att studenterna har tagit uppmaningen på allvar och inte tagit sig ut i större grupper.

Men: Kön till Systembolaget i city har ringlat lång dagarna innan sista april.

– Vi vet att det har köpts mycket alkohol. Frågan är bara var alla studenter är?

Polisbilarna kör vidare på Uppsalas kullerstensgator. Krogarna i city är snudd på lika tomma som parkerna. Från en innegård hörs hög musik. Ett stort vitt tält täcker uteserveringen där inne. Unga uppklädda besökare vid borden, glas klirrar. Borden är placerade längs med sidorna och i mitten är det fritt fram – för dans? Men något tillstånd för danstillställning har inte den här krogen. Medan Magnus och Annika dividerar med krogägaren, samt ringer jourhavande jurist för att dubbelkolla, skruvar DJ:en upp musiken. Snart skrålar ”Sound of da Police” ur högtalarna – 30 decibel för högt.

– Blir man provocerad av sådant kan man inte jobba som polis, kommenterar Annika.

Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning som bryter mot de tillfälliga ordningsreglerna – för att förhindra spridningen av corona.

– Ni har placerat borden längs med sidorna, har en DJ och jättehög musik vilket manar till spontandans. Behåller ni möbleringen så här räknas det som en offentlig tillställning, säger Magnus till krogägaren.

– Ni måste möblera om, sätta personal vid dörren för att ha kontroll på inflödet av gäster och sänka ljudvolymen. Nu har ni lite att jobba med.

Nästa krog får ingen anmärkning. Magnus träffar en bekant och de möts
i en coronakram-i-luften-gest. På en av stadens 13 studentnationer, där kön en vanlig valborg ringlar hundratals meter och där tusentals liter champagne brukar sprutas, är just nu 19 gäster inskrivna.

Ska hela valborgsmässoaftonen fortsätta i samma lugna anda? Magnus och Annika säger att de hade trott att det åtminstone skulle vara 3 000 till 4 000 ungdomar i parkerna.

”Men vad gör egentligen polisen när det är så här lugnt och lite folk på stan?” Frågan ställs till Magnus av en SVT-reporter. För vad finns det att hålla ordning på om det inte finns några att hålla ordning på?

– Det handlar om att synas på stan. Se efter var folk befinner sig. Följa rörelser och se så det inte uppstår spontana fester, förklarar Magnus.

Att extra fokus i år läggs på synlighet och alkohollagen, deklarerade länspolismästare Carin Götblad redan under den historiska pressträffen.

”Är det för att det är corona som vi måste hälla ut?” frågar en tonårig tjej i jeansjacka när Magnus och patrullen är tillbaka i Ekonomikumparken, som nu fyllts på med folk. Nej, det är alltid förbjudet att dricka på offentlig mark, förklarar Magnus vänligt.

Men hade det varit en vanlig valborg hade både tjejen i jeansjackan
och det kubbspelande grabbgänget bakom campus Blåsenhus troligtvis fått behålla cidern och cavan i sina flaskor.

– I vanliga fall ser vi lite genom fingrarna när det gäller alkohol på offentliga platser på valborg. Det är en omöjlighet att kontrollera alla sällskap i en park med 25 000 studenter, säger Magnus.

– Ni ska ha en stor eloge att ni träffas i så här små gäng. Ha en fortsatt fin
valborg och glöm inte att ta med er skräpet så ni inte får en böter på 800, avrundar Magnus till det kubbspelande grabbgänget.

Vid 15.30-tiden blir polisradions röster lite mer frekventa. Bussförare har uppmärksammat att tonåringar med systemkassar gått av vid samma hållplats utanför stan. Det pratas om en fest i en lada.

Coronataktiken blir nu märkbar:

– Nu gäller det att vi är på direkt och visar närvaro och förverkar alkohol.
Är vi på snabbt sprider sig ryktet och då tar man sig nog inte ut i stora grupper, säger Annika.

Fyra timmar senare summerar Magnus för SVT-reportern att endast en person tagits om hand för fylleri och en har gripits för misshandel. En vanlig valborg spenderar minst ett 20-tal sin tid i fyllecellen nu.

Kvällen fortskrider. Polisens coronataktik att direkt ligga på och hälla ut alkohol stoppar folk från att samlas i större grupperingar i city. En del ungdomsfester flyttar i stället till ytterområdena – men också där är polis och socialjour snabbt på plats.

På senkvällen, när Magnus är inne på sin andra övertidstimme denna valborg, vågar han konstatera:

– Vi lyckades.

I augusti börjar förberedelserna för valborg 2021.