Nya uppdrag när gränserna stänger

Gränspolisen Nord

Fredrik Forsberg på gränspolisen i region Nord har fått nya arbetsuppgifter sedan gränserna stängdes. Bild: Polisen

Många inom polisen har fått nya arbetsuppgifter sedan corona stängde gränserna. – Nu gör vi mest arbetsplatsinspektioner, säger Fredric Forsberg på gränspolisen i region Nord.

Coronapandemin har påverkat arbetet för alla polisanställda inom alla verksamheter. En är gränspolisen i region Nord där flygtrafiken till och från Sverige under våren minskade med nära 95 procent och antalet verkställigheter med drygt 80 procent.

I gränsgruppen i polisområde Norrbotten jobbar 13 personer och lika många timmanställda passkontrollanter.

– Vi är högst påverkade av att gränserna till stor del är stängda, förklarar polisassistent Fredric Forsberg.

Till vardags brukar Fredric Forsberg, som jobbar i Luleå, göra verkställningshandläggningar, utreda brott enligt utlänningslagen, utföra gränskontroller, jobba som eskortör samt göra arbetsplatsinspektioner.

– Vi skiljer oss från andra polisregioner eftersom alla inom gränspolisen Nord jobbar med alla uppgifter men nu gör vi mest arbetsplatsinspektioner. Vi kontrollerar om personerna har rätt att jobba men stöter vi på annat tar vi det också. Vi är också beredda att hjälpa till om ordningsverksamheten behöver.

Kommissarie Håkan Ershammar i polisområde Norrbotten:

– Sedan regeringen beslutade att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige kommer knappt några passagerare till de internationella flygplatserna i Luleå, Kiruna, Pajala och Arvidsjaur. Undantaget är enstaka arbetsplatspendlare som till exempel vindkraftsarbetare från Rumänien, säger Håkan Ershammar.

Andra samhällsbärande arbetsplatspendlare som personal inom hälso- och sjukvården, släpps också genom gränskontrollen mellan Haparanda och Torneå.

Hamnarna i Luleå, Kalix och Piteå, som vanligtvis har hundratals ankomster och avgångar per år, har också mindre trafik nu.

Den minskade trafiken har däremot skapat nya möjligheter till samarbete över nationsgränserna efter att Finland stängt sin gräns.

– Vi har landets enda landsgräns mot Finland och nu har vi har fått igång juridiska och operativa kontaktvägar med det finska Gränsbevakningsväsendet (Rajavartiolaitos) som vi kan ha nytta av i framtiden, säger Håkan Ershammar.

På Arlanda har det under våren varit lugnt och stilla, närapå ödsligt med stängda restauranger, caféer och butiker. All flygtrafik, både inom Sverige och Schengen och mot tredje land, är centrerad till terminal 5.

– Flygtrafiken har minskat med 95 procent och antalet resenärer är endast 1 000 varje dygn mot cirka 70 000 i normala fall, säger tf lokalpolischef Cajsa Velden.

300 polisanställda har Arlanda som arbetsplats men just nu är endast 65 personer på plats per dygn. Resterande stöttar region Stockholm med utredningarbete, beslag samt arbete på skrivcentraler och kanslier.

– De som jag har pratat med är väldigt nöjda. De får upp ögonen för annan verksamhet inom myndigheten vilket är väldigt positivt. En farhåga är dock att det kan leda till att de söker andra tjänster, men här måste jag se till hela regionens behov, förklarar Cajsa Velden.

En av dem som ställt om är Fredrik Gerdau, gränskontrollant på Arlanda. Han började som civilanställd inom polisen för ett drygt år sedan, efter att tidigare ha jobbat med att köra långfärdsbuss. Nu hoppar han in som utredare på polisstationen i Nacka – och stortrivs.

– Jag utreder mängdbrott, allt från skadegörelse, stöld till ofredande och misshandel – saker som jag inte haft en aning om tidigare. Det känns verkligen som att man gör nytta, berättar Fredrik Gerdau.
Han tycker att han blivit mycket väl mottagen av sina nya kollegor.

– Alla är supertrevliga och hjälpsamma.

I region Syd har tio poliser och 40 civila, av knapp 500 anställda vid gränspolisen, fått andra arbetsuppgifter efter att den internationella flygtrafiken till Sturup begränsats till ett par flyg i veckan och trafiken på Öresundsbron kraftigt minskat.

Antalet avvisningar och utvisningar har också påverkats av delvis stängda gränser i flera länder.

Några har gått över till att jobba med Operation Rimfrost, andra till utredningsverksamhet i polisområdena efter att ha fått utbildning i utredningssystemet DUR 2.

En av dem är den civila gränskontrollanten Anja Friberg som vanligtvis kontrollerar fordon vid Lernacken på Öresundsbron, resenärer vid tågstationen Hyllie och passagerare, pesonbilar och lastbilar från färjorna i Trelleborg och Ystad.

– Nu sitter jag på regionala utredningsenheten och handlägger bedrägeriärenden. Jag begär ut handlingar från banker och företag, jobbar
med kontospårning, hämtar och säkrare övervakningsfilmer och gör telefonförhör med målsäganden. Det är otroligt häftigt att få prova på ett helt nytt jobb utan att behöva säga upp sig eller meka med tjänstledighet. Jag är väldigt tacksam att jag fick den chansen.

Ewa-Gun Westfjord är inspektör i region Syd:

– Jag trodde det skulle bli ett väldigt liv men omplaceringarna har gått förvånansvärt bra. Det är nya tider och med flera nationella särskilda händelser är vi numera också vana att ställa om snabbt och lätt. Corona förändrade allas liv från en dag till en annan och är något som alla kan referera till.