Smidigt med nya appen Obot

polis pratar med bilförare

Maria Rosander har precis stoppat en fortkörare och utfärdar böterna direkt i mobilen. Bild: Minna Ridderstolpe

Snart kan alla poliser skriva ordningsböter digitalt i appen Obot. – Det här är det bästa som hänt på länge, säger trafikpolis Maria Rosander.

Våren 2019 började pilotprojektet med appen Obot som ersätter handskrivna ordningsböter. Polisassistent Maria Rosander i region Mitt har varit med i projektet från start och har redan använt den digitala oboten mer än 200 gånger.

– Allt går automatiskt och sjukt snabbt. Dessutom går det nästan inte att göra fel eftersom alla uppgifter hämtas digitalt, berättar Maria Rosander medan hon och kollegan Nicklas Ekman svänger ut på E4:an mot Uppsala i den civila BMW:n. En mörkblå bil bränner förbi i högerfil. Några minuter senare har Maria Rosander och Nicklas Ekman stoppat bilen som nu står vid vägkanten.

– Har du någon aning om varför vi har stoppat dig i dag, frågar Maria Rosander vänligt.

Föraren ler snett och suckar men medger utan omsvep att det gick alldeles för fort.

– Om det känns okej med dig kan jag utfärda böterna direkt i min telefon. Du får skriva under på min skärm och sedan kommer det ett brev med ett inbetalningskort hem till din brevlåda.

Maria Rosander för över uppgifter om person och fordon till appen innan hon skriver in föreläggandet. Därefter lämnar hon över mobilen till föraren.

– Skriv snyggt nu så att du kan vara stolt över din autograf, uppmanar hon med glimten i ögat.

Föraren väljer att använda sitt pekfinger i stället för digital penna när han skriver sin namnteckning direkt på Maria Rosanders skärm.
Domen registreras direkt i ordningsbotsregistret Orbit. En kopia och ett inbetalningskort kommer nu att skickas hem till föraren med post utan att en administratör behöver lägga in uppgifterna från en ordningsbot manuellt.

– På sikt hoppas jag att kunden kan få en kopia på boten direkt vid utfärdandet, till sin mejl eller som ett sms, men där är vi inte riktigt ännu, förklarar Maria Rosander.

En stor fördel är att Obot automatiskt räknar ut bötesbelopp inklusive eventuella straffrabatter. Det kan till exempel handla om en fort-
körare som även gör sig skyldig till förseelser mot bältes- eller mobillagen.

En annan fördel är att domen registreras direkt i Orbit och därmed blir direkt synlig i belastningsregistret. Med vanlig pappershantering kan det ta flera dagar.

Den nationella spridningen av Obot-appen pågår för fullt och förhoppningen är att alla poliser ska ha tillgång till Obot före sommaren.

– Äntligen! Nu känns det som 2020 på riktigt!