"Han tvingades bo i ett skjul"
Mannen bodde i ett skjul och jobbade under slavliknande förhållanden åt en familj. Fallet avslöjades av den brittiska myndigheten GLAA som utreder tvångsarbete. Bild: GLAA
En man som var slav åt en familj i tre generationer. Tjugo illegala arbetare som drunknade. Det är två fall av tvångsarbete som brittiska myndigheter har utrett den senaste tiden.
Det var några byggnadsarbetare i en engelsk stad som tipsade polisen. De hade sett en smutsig, mager, äldre man gå runt och tigga. Ärendet hamnade hos den brittiska myndigheten mot tvångsarbete GLAA, Gangmasters and labour abuse authority, som grävde vidare och avslöjade en ofattbar och tragisk historia.
En brittisk man hade sålts till en familj när han var 18 år. Fyrtio år senare var han fortfarande kvar hos familjen, arbetade nästan gratis och bodde i ett litet skjul. Till och med familjens hund bodde bättre i garaget.
– Han var det mest utsatta brottsoffer jag mött. Vi fick anlita experter för att intervjua honom, både för att han var på en sexårings intellektuella nivå och för att han var känslomässigt bunden till familjen, säger Martin Plimmer senior utredare hos GLAA.
Martin Plimmer var en av föreläsarna på en europeisk utbildning om tvångsarbete som hölls på Sörentorp i Stockholm i september. Tjugosju poliser, jurister och arbetsinspektörer från 16 länder gick utbildningen ”Trafficking in human beings and labour exploitation” som ordnades av Cepol, EU:s läroakademi för medarbetare inom rättsväsendet. Syftet med Cepols utbildningar är att sprida metoder att hantera olika brott, och att knyta kontakter mellan länderna.
I Storbritannien är det GLAA som hanterar de flesta ärenden av tvångsarbete. Utredarna på myndigheten samarbetar med polisen, men kan både gripa och göra husrannsakan själva. De använder begreppet ”modern slavery” vilket omfattar flera delar, allt från utnyttjande av arbetskraft, till sexuell exploatering och handel med organ.
Myndigheten jobbar även för att höja kunskapen om tvångsarbete och lär bland andra arbetgivare att se varningstecken på om personer de anlitar är offer.
– Ett exempel är om någon ber att få lönen för en massa personer inbetalat på ett enda konto, säger Martin Plimmer.
Områden där GLAA avslöjat tvångsarbete är bland annat inom bygg- och jordbruksindustrin, hotell- och restaurangbranschen, på biltvättar, skönhetssalonger och lager- och distributionsföretag.
Ett stort ärende som Martin Plimmer utredde handlade om kinesiska illegala arbetare som plockade musslor vid en havsstrand. När tidvattnet kom fick de ingen förvarning och alla 20 personer drunknade. Mannen som utnyttjat dem dömdes till fem års fängelse.
– Vårt viktigaste fokus är brottsoffren. Ingen ska behöva leva under så hemska förhållanden, säger Martin Plimmer.