Snabb väg till straff
Stjäla ett par arbetshandskar – och få tid i domstol två veckor senare. Sedan drygt ett år kan poliserna i polisområde Stockholm nord se resultat direkt när de åker på snatteri.
På en stol i ett avskilt rum i byggvaruhuset sitter den misstänkta tjuven, klädd i arbetsbyxor med stora fickor på sidorna. Butikskontrollanten Tommy håller vakt och släpper in Solnapoliserna Sanne Appelqvist och Mattias Persson genom personalentrén på baksidan. Tommy såg mannen ta två par arbetshandskar värda 155 kronor styck, stoppa dem i vardera fickan och bara betala för en hink målarfärg i kassorna.
– Som han säger, jag har gjort, erkänner mannen på knagglig svenska när Sanne Appelqvist börjar förhöra honom.
Mannen är från Kroatien men vill inte ha tolk. Poliserna bedömer att det går bra ändå. Han vill heller inte ha försvarare, bara komma därifrån så fort som möjligt.
Och det kommer att gå fort – i alla fall ge ett straff betydligt snabbare än normalt vid snatterier. Solna är ett av lokalpolisområdena i polisområde Stockholm nord som deltar i försöket snabbare lagföring sedan början av 2018. Stölder, rattfyllor, narkotikainnehav och andra brott som är enkla att utreda ska avslutas ute på brottsplatsen, inte hamna på hög och belasta lokalpolisområdets utredare.
Patrullen såg till att fylla i alla nödvändiga papper i bilen redan när de åkte. Lika viktigt är direktnumret till den särskilda jourförundersökningsledaren inne på stationen som stöttar patrullerna på telefon, för kvällen Katarina Bäckström. Sanne Appelqvist ringer henne när mannen har ändrat sin berättelse och säger att han inte stal med flit. Går det att styrka uppsåt? Troligen, eftersom butikskontrollanten har sett mannen riva av prislapparna innan.
Med det nya arbetssättet kan polisen i bästa fall ge böter direkt, genom en fullmakt. Då får personen inte vara misstänkt för andra brott. Alternativ två är att ge en tid direkt hos tingsrätten. Det kallas tillgänglighetsdelgivning. Mattias Persson söker på mannens personnummer med mobilen och får tre träffar: han är misstänkt för narkotikabrott och olaga hot i december och dömd för narkotikabrott förra sommaren.
Det får bli tid hos tingsrätten. Katarina Bäckström ger patrullen två datum över telefon och de delger honom direkt med en blankett. Om en vecka får han hämta alla handlingar i tingsrätten och om två veckor är han kallad till huvudförhandling. Med papperen i ena handen och färghinken i den andra lämnar mannen varuhuset genom bakdörren.
Ett medelkomplicerat ärende, sammanfattar Mattias Persson. Enklast hade varit om mannen erkänt helt och inte funnits i misstankeregistret. Men de kunde ställa alla frågor som behövdes om uppsåt, alltså ifall mannen stal medvetet.
– Tidigare behövde utredare kanske hålla nya förhör om det var oklart i frågan om uppsåt. Nu behöver de inte lägga onödig tid och resurser på det, säger han.
Butikskontrollanten Tommy jagar snattare på flera platser i Stockholm och är ofta på rättegångar som vittne. Lite otippat tycker han att lagföringen nästan går för snabbt. Tidigare dröjde det månader, ibland ett halvår, innan han kallades till tingsrätten. Nu måste han ofta dit inom några veckor, vilket kan krocka med ett redan lagt arbetsschema.
– Jag hade önskat lite längre framförhållning. Många förhandlingar ställs också in för att den misstänkta döms på handlingarna, säger han.
De flesta andra är nöjda med att rättsprocessen har snabbats på. Utredare som kan ägna sig åt grövre brott, tingsrätter som inte behöver leta efter misstänkta för att delge dem och misstänkta som får sitt ärende överstökat.
Poliserna i yttre tjänst får ett kvitto på sitt arbete. Sanne Appelqvist har gett böter genom fullmakt vid flera rattfyllor, som mest 32 000 kronor. Andra gånger får hon besked om domar via mejl.
– Nu ser vi vad som händer, att det faktiskt blir en påföljd. Det känns bra, säger hon.
Att poliserna har direktkontakt med jourförundersökningsledaren gör att de utvecklas och Sanne Appelqvist håller numera kortare förhör.
– Jag frågar exakt vad som behövs för att räcka till bevisning, säger hon.
Arbetet på plats tar sällan längre tid än tidigare. De flesta utredningsåtgärderna gjorde poliserna redan förut och de nya rutinerna lär man sig efter några ärenden.
Det som kunde bli bättre vore att slopa pappersblanketterna tycker Mattias Persson.
– Fler steg borde göras digitalt, säger han.
Snart får patrullen åka på nästa snatteri. En kvinna har tagit två dyra parfymer och gått ut ur en butik i jättegallerian Mall of Scandinavia. I väntan på polisen skryter hon för väktarna om att hon stulit saker för över 60 000 den senaste tiden och sålt till kompisar, men när poliserna kommer nekar hon till brott. Hon förstod inte att hon lämnade butiken och skulle gå en våning upp och betala, säger hon. Men när hon får frågan om att betala ersättningsanspråk har hon plötsligt inte några pengar och nekar.
Poliserna bedömer att det kommer bli svårt att styrka uppsåt och kräva för många utredningsåtgärder för att ärendet ska gå i snabbspåret. De hämtar in det som behövs för att lämna över till sina utredande kollegor.
På stationen avrapporterar patrullen som vanligt och låter jourförundersökningsledare Katarina Bäckström granska anmälan. Hon stöttar hela polisområde Stockholm nord och har hanterat 13 snabbare lagföringsärenden under kvällspasset. På väggen bakom henne hänger en kopia på försökets hittills högsta böter, 75 200 kronor till en man som körde rattfull.
– Han tjänade bra och låg på gränsen till grov rattfylla, säger Katarina Bäckström.
Hon hjälper poliserna ute på jobb att ta fram bötesbelopp och har en lista med tider hos tingsrätten som hon fördelar. Först bedömer hon hur fort ärendet kan gå till förhandling, till exempel måste provsvar hinna komma.
Hon brukar också vara med på utsättningar och återkoppla hur poliserna kan jobba ännu smidigare med snabbare lagföring. Kvaliteten på utredningarna har redan höjts rejält.
– När patrullerna ringer mig har de ofta gjort allt jag tycker de behöver göra, säger hon.
Något av det bästa med försöket är att man kommer åt de brottsaktiva tycker Katarina Bäckström. De brukar inte bo där de säger och lämnar ofta fel telefonnummer. Då är det svårt att kalla dem till domstol och förhandlingar får ställas in.
– Vi har ett delgivningssystem från stenåldern. Man ska skriva på en blankett och skicka tillbaka, det gör inte yrkeskriminella, säger hon.
Nu kan poliserna göra allt när de har den misstänkta framför sig, vilket spar tid och pengar åt tingsrätterna. Ansvaret flyttas till de misstänkta.
– De får en chans att komma till tingsrätten annars döms de ändå, säger Katarina Bäckström.
När varje enskilt brott tas upp kan domstolen också lättare döma för återfall, med strängare straff. Till exempel dömdes en kvinna nyligen till villkorlig dom för försök till stöld. Tre dagar senare fick hon två veckors fängelse för en annan stöld som utretts parallellt. Det var ett ganska lågt stöldbelopp och enligt resonemanget i domen hade det troligen inte gett fängelse om det inte hade varit ett så snabbt återfall.
Också vanliga Svenssons som försöker skjuta sina böter på framtiden genom att neka till brott får snabbare straff. Enkla utredningar blir inte liggande.
– En man som kört mot rött insåg att han skulle hamna i rätten om några veckor om han inte skrev på ordningsboten och frågade om det var försent att ändra sig, säger Sanne Appelqvist.
Fakta Snabbare lagföring
- Regeringsuppdrag där flera myndigheter deltar. Målet är en snabbare process genom hela rättskedjan.
- Gäller brott som är enkla att utreda, där den misstänkta är över 18 år och kvar på plats.
- Vanligast är brott utan målsägare som stöld i butik, skadegörelse, olovlig körning, rattfylleri, bruk och innehav av narkotika, brott mot knivlagen.
- Försöket startade i januari 2018 i lokalpolisområdena Rinkeby, Solna och Täby.
- Sedan januari 2019 omfattas hela polisområde Stockholm nord. Ett ungdomsspår har startat i de första tre lokalpolisområdena.
- Från januari 2020 planeras en utökning till hela region Stockholm vilket kräver att försökslagstiftningen förlängs.