Drömmen om att bli polis kan komma närsomhelst i livet

Patrick Tornéus och John Franco

Den som vill bli polis och göra skillnad i samhället, den ska vara stolt över det, säger John Franco, till höger. Bild: Dilshan Fernando

Patrick Tornéus var främmande inför yrket men på ett medborgarmöte i Botkyrka mötte han polisen John Franco. Idag jobbar Patrick som polis i Södertälje.

Patrick Tornéus har just gått ut gymnasiet när han följer med sin mamma på ett medborgarmöte i Fittja. Våldet har ökat och det har varit skjutningar och knivskärningar i området där de bor. På mötet finns Botkyrkapolisen representerade. Patrick har snuddat vid tanken på att bli polis men det känns främmande, han känner inte ens någon som känner en polis. Men den här kvällen kommer en polis fram och börjar prata med Patrick.

– Det var konstigt, nästan onaturligt först. Jag var van vid att se polisen patrullera men ingen jobbade uppsökande då. Jag berättade att jag funderade på att bli polis och det slutade med att vi bytte nummer.

Polisen som Patrick bytt nummer med heter John Franco. Han vet att det finns många unga i Fittja och övriga Botkyrka som både vill och kan bli bra poliser. Han vet också att många av de här ungdomarna inte andas högt om den saken.

– Jag fick höra mycket skällsord från ungdomar för att jag är kombinationen polis och invandrare. Vid sidan om den kärnan stod det andra ungdomar som kunde komma fram och viska: ”Om jag vill bli polis, hur gör jag då?” Och jag reflekterade mycket över det, varför de kände att de behövde viska. Det måste vi jobba bort. Den som vill bli polis och göra skillnad i samhället, den ska vara stolt över det.

John Franco får höra att det går att söka pengar hos en nystartad mångfaldsgrupp om man har ett bra förslag som kan gynna mångfald och integration. Så han skriver ner sin idé. Att samla ungdomar
i området som kan tänka sig att bli poliser. Ge dem lite tid och visa vad yrket innebär. Lyfta fram de här ungdomarna som förebilder så att de på sikt kan hjälpa till att förändra synen på polisen.

Johns förslag är det enda som kommer in. Men idén backas av Johns gruppchef och hyllas av mångfaldsgruppen. Så med 10 000 kronor
i ryggsäcken drar John igång projektet. Sammanlagt söker 50 ungdomar in med ett personligt brev och alla kallas till intervju. John vill att alla som söker ska ha fått ut någonting, så han ger feedback på allas intervjuer och råd inför framtiden. Plötsligt har polisen knutit 50 nya kontakter bland kommunens unga. Samtidigt börjar John få samtal från ungdomar i andra förorter.  De har hört talas om projektet och vill också vara med.

– Vi fick begränsa oss till ungdomarna vi hade i närområdet, men man kan säga att intresset var ännu större än vi trodde. 

Tio ungdomar väljs ut att delta i projektet. En av dem är Patrick Tornéus.

– Bilden många av oss hade av polisen kom från filmer och polisfientlig musik. John bröt den normen med sitt projekt. Vi fick vara i polisens miljö och den var varm och välkomnande. Vi fick agera polis i Sörentorp och bada isvak. I slutet bjöd de på en fin lunch. Det kom kollegor med guld på axlarna och man fick ett diplom. Det var verkligen jättestort för mig, säger Patrick Tornéus.

Idag är Patrick Tornéus polis i Södertälje. Några av de andra i projektet blev istället civilekonomer, it-programmerare och lärare. Vissa hörde av sig och kände att de svikit John.

– Jag svarade att du sviker inte mig, jag backar dig vad du än vill göra. Jag är glad att du kommit fram till din dröm. Dessutom är det inte för sent att ångra sig och söka till polisutbildningen om fem, tio eller tjugo år.

John Franco menar att alla inte föds med ett kall att bli polis. Drömmen kan komma när som helst i livet. Ibland kan man behöva så ett frö som får ta tid på sig att gro. Han vill uppmana alla poliser att hålla ögonen öppna och väcka tanken hos någon som de tycker är lämplig. Det är väldigt enkelt.

– Du behöver bara föra ämnet på tal. ”Har du tänkt på att bli polis?” Kanske till och med hos någon man ingripit mot och som man ser potential hos. Det kan bli vändpunkten. 

John Franco berättar om ett möte med en ung man som ville bli polis men som skämdes för sitt bagage. Han hade testat narkotika som tonåring och åkt fast.

– Men det handlar ju om erfarenheter och vilka lärdomar han dragit av dem. När han är polis och träffar en person i samma sits som han en gång suttit i kan den erfarenheten vara en tillgång.

John Francos projekt har gett ringar på vattnet. Patrick berättar att en bekant till honom som stod i valet och kvalet och hörde av sig och ville ha råd. Nu går han sin andra termin på polisutbildningen.

– Det är faktiskt flera som hört av sig och vill snacka om att bli polis. Jag brukar ta en fika, svara på deras frågor och visa att jag finns som stöd. De flesta av oss har en förälder som tror på en, men när en polis tycker att jag är lämplig gör det drömmen mer verklig.

Både John Franco och Patrick Tornéus tror att alla poliser med ganska enkla medel kan få fler att få upp ögonen för yrket. Ett möte på en fritidsgård för att berätta om yrket kan räcka.

– Det kanske kommer två eller 20 men lyckas du nå en person som blir nyfiken är det en framgång, säger John.

Under den senaste säsongen av Veckans brott på SVT var John Franco en del av panelen.

Patrick har varit med i ett par avsnitt av Södertäljepolisen på Kanal 5. John Franco och Patrick Tornéus tror att tv-programmen kan göra nytta genom att locka fler till yrket. Och faktiskt, sedan Södertäljepolisen gått på tv har antalet ansökningar till polisutbildningen från boende i Södertälje ökat rejält.

- Jag tror på transparens. När folk dessutom får förståelse för vår vardag kan de bete sig på ett sätt som underlättar för oss vid ett
ingripande, säger John Franco.

Polisen behöver fler medarbetare. Här är Johns och Patriks tips på hur vi kan hjälpas åt för att locka fler till myndigheten:

  • Lyft eldsjälar – låt dem som vill få jobba med rekrytering och stötta dem i deras arbete.
  • Var snabb och fånga upp när någon uttrycker en vilja att bli polis, fråga dig på vilket sätt du kan vara ett stöd.
  • Lyft frågan i ditt lokalpolisområde, hur ska just vi jobba med rekrytering?
  • Alla känner någon som skulle bli en bra polis. Vem har du i din närhet?
  • Glöm inte att berätta om allt annat man kan jobba med inom polisen.