Homoki - Sveriges största dataintrånghärva

En av dem som jobbade med det stora bedrägeriärendet ”Homoki” är Maria Bååth i region Nord. Hon höll själv i sex fall av dataintrång.

– Jag har aldrig jobbat med ett så avancerat fall. Det har varit otroligt lärorikt och spännande.

Sammanfattningsvis gick det till så att mejl skickades till olika företag med ett bifogat dokument som innehöll skadlig kod. Gärningsmannen kunde se exakt vad som hände i företagets datorer, företagshemligheter, handlingar, ekonomi samt in- och utkommande mejl. Med den informationen har gärningsmannen bland annat beställt kapitalvaror och laddat ner information och aktivt ändrat utbetalningar till egna bluffbolag

Genom det lyckade tillslaget hade Maria Bååth och hennes kollegor tillgång till kopior på gärningsmannens dator. Han hade ett strukturerat system för all information han hämtade om varje företag med bland annat skärmdumpar inifrån deras system. Han hade stenkoll på vad han hämtat från vem.

– Vi kände igen strukturen i målsägandenas system från gärningsmannens skärmdumpar. Då kunde vi spåra bevisningen från dataintrånget.

När huvudpersonen dömdes till sex år och sex månaders fängelse, kände Maria Bååth att det var värt den tid och alla resurser de hade lagt ner.

– Framgången för oss var att vi fick tillräckliga resurser och hade tillgång till allt från it-forensik, analys och inhämtning. Vi jobbade enhetligt och strukturerat trots att vi var många utredare från hela Sverige. Skulle något liknande hända igen så skulle vi kunna göra det ännu bättre.
Vi lärde oss jättemycket, säger Maria Bååth.