Viola lurade bedragaren

Illustration av en man som pratar i telefon

Illustration: Jonas Andersson

Bluffläkaren lurade äldre över hela landet på miljonbelopp. Men Viola, 94, var för smart. Tillsammans med polisen gillrade hon en fälla – och nu är mannen dömd till fängelse.

Den 46-årige mannen ringde upp äldre, mestadels kvinnor, och låtsades vara läkare. Sedan talade han om för dem att de var allvarligt sjuka, i vissa fall dödligt sjuka, och att han kunde bota dem med en mirakelmedicin. Men man var tvungen att betala i förskott och de äldre uppmanades skicka pengar eller bankomatkort och kod till hans adress i London.

94-åriga Viola Ericsson var dock ännu slugare. När hon blev kontaktad av mannen flera gånger, ringde hon polisen.

– När hon uppgav att mannen skulle höra av sig igen blev vi eld och lågor. Jag ringde upp henne och hon var helt klar, det är det inte alla som är i sådana här ärenden, säger Christian Löf Rosenquist, polis i Malmö.

Han instruerade henne att låta intresserad och spela med nästa gång bluffläkaren ringde, dra ut på samtalet. Viola var helt med på noterna.

– Hon älskade detta!

Sedan åkte personal från teknikspan i region Syd hem till henne och installerade en inspelningsutrustning. Christian gav sitt direktnummer till Viola: "Fördröj bluffläkaren om han ringer, så hinner vi åka hem till dig!"

Några dagar gick. Då ringde Christians mobil. Det var Viola. Bluffläkaren hade hört av sig igen och sagt att han skulle skicka en budbärare hem till henne för att hämta pengar.

"Han kommer om tio minuter!" viskade Viola i telefonen. Hon satt inne på toan och ringde till polisen, ute i köket var bluffläkaren fortfarande kvar i hennes andra telefon. Viola väste: "Vad ska jag göra! Vad ska jag säga?"

– Då visste vi inte om gärningsmannen var i Sverige eller England, eller om han var på väg till Viola. Jag och kollegan Josephine Aus blåste iväg direkt i en civil bil till Viola, säger Christian Löf Rosenquist.

Patrullen hann fram med tre minuters marginal. Då kom en taxi som stannade utanför Violas bostad, och poliserna visste inte om taxichauffören var invigd i bluffläkarens plan. Det visade sig att han var ovetande, och bara hade fått order om att hämta ett kuvert som han sedan skulle lägga på posten.

Via taxibolaget kunde polisen spåra telefonsamtalet om körningen till England. Till Viola sade poliserna att bluffläkaren säkert skulle ringa om några dagar igen, när han upptäckte att det aldrig kom något kuvert med pengar.

– Då var det ett bra läge att avsluta, för vi hade ett par inspelade samtal som var bra underlag för en röstanalys. Vi instruerade Viola att bara säga till bluffläkaren att hon hade fattat att det var en bluff och att han kunde sluta ringa, säger Christian Löf Rosenquist.

Sagt och gjort. Nästa gång "doktorn" ringde förklarade Viola att hon hade funderat och kommit fram till att hon inte tänkte köpa någon mirakelmedicin.

De inspelade samtalen skulle visa sig vara viktiga i utredningen och för att fälla "Medicinmannen", poliserna kallade bluffläkaren. I mars blev 46-åringen dömd för 27 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri. Straffet blev sex år och elva månaders fängelse, samt skadestånd på mer än två miljoner kronor. Polisen misstänker dock att långt fler kom i hans väg och att det i själva verket handlar om över 600 fall över hela landet.

Det var polisens specialenhet Circagruppen som höll i utredningen och samverkan skedde både nationellt och internationellt. 46-åringen efterlystes internationellt, greps i England och utlämnades till Sverige.

Poliserna som hade kontakten med Viola var noga med att informera henne om allt som hände hela tiden, för att skydda henne och hålla henne trygg. I samband med att inspelningsutrustningen hemma hos henne skulle avinstalleras, passade Christian Löf Rosenquist på att köpa en liten blomma till henne.

– Hon blev så glad. Det visade sig att det inspelade samtalet till henne var skitviktigt.

Christian Löf Rosenquist har jobbat med åldringsbrott i fem år men aldrig tagit hjälp av en 94-åring förut.

– Nej, en så här pigg dam träffar man sällan och så här bra har det inte blivit tidigare. Det här är annars en typ av brottslighet som är svår att komma åt. Gärningsmännen är väldigt förslagna och målsäganden är gamla människor.

Ibland har vi fotokonfrontationer där både åklagare och tingsrätt säger att man måste ta de äldres uppgifter med en nypa salt. Det är så tragiskt, för de är så utsatta.

Christian Löf Rosenquist tycker dock att Violas fall är en riktig solskenshistoria.

– Det här är ett sånt ärende som jag kommer minnas den dagen jag sitter på hemmet!