Samarbete fällde storbedragare

Den 33-årige mannen lurade folk över hela Sverige. Tack vare att ärenden över hela Sverige samordnades kunde han dömas till ett års fängelse.

Under ett års tid lurade en 33-årig man människor över hela Sverige som lagt ut varor på olika säljsajter. När varorna skulle betalas visade mannen att han gjorde en banköverföring till deras konton. Men det fanns en hake, det fanns inga pengar på mannens konto, vilket innebar att överföringarna återkallades och säljarna fick aldrig några pengar.

På det sättet kom mannen över allt från datorer och motorcrossar till gitarrer och mobiltelefoner utan att betala.

I januari 2016 antogs polisens nationella strategi för att arbeta mot brottsaktiva, där ett viktigt syfte är att avbryta pågående brottslighet.

– Bedragarna är inte geografiskt avgränsade. Det görs anmälningar runt om i hela landet och vi ska bli bättre på att samordna misstankarna och vara mer offensiva mot de brottsaktiva, säger kommissarie Tommy Lindén i region Syd, som är med i den nationella utredningssamordnargruppen.

Den första anmälan mot 33-åringen gjordes i Helsingborg. Efter att lokala utredningsåtgärder hade gjorts, tog region Syd och den regionala bedrägerisektionen i Helsingborg på sig ansvaret att samordna alla misstankar.

Förundersökningsledare Anders Cato begärde in alla ärenden från hela Sverige för att få en helhetsbild.

– Att samarbeta med hela landet är relativt nytt och ovanligt. Vi hade ett gemensamt mål och det viktiga var att någon tog ledningen, säger han.

I samband med en husrannsakan i ett annat ärende, greps mannen i sin bostad i Västerås där polisen hittade gods som han lurat till sig. Efter att han anhållits av åklagare transporterades han till Helsingborg, där han satt häktad fram tills att domen kom i maj 2017.

– Avsätter man tillräckligt med resurser och kraftsamlar, kan vi få en brottsaktiv person dömd. Vi har fått bort honom från gatan och han kommer inte att begå brott på ett tag, säger Anders Cato.

Att vid ett enskilt tillfälle redovisa alla misstankar till åklagaren är en central del i polisens strategi mot brottsaktiva. En stor hjälp i arbetet är det nya it-systemet ärendesamordnarfliken.

– Tack vare det kan vi ha järnkoll. Vi kan söka på personer som har fler än tre öppna brottsmisstankar i Ystad och få fram misstankarna även om de är registrerade i Kiruna, säger Tommy Lindén.

Den 33-årige mannen var en av de första brottsaktiva som hanterats inom ramen för den nya strategin. Han åtalades och dömdes på 15 punkter till ett års fängelse för bedrägeri.

Tommy Lindén hoppas att polisen i framtiden ska kunna samordna misstankar för ett stort antal brottsaktiva personer.

– Detta är en strategi som polisen ska arbeta utifrån framöver. Det gäller att få genomslag och att vara uthållig, säger Tommy Lindén.