De hittade Kim Wall

Polishunden Ben och hundföraren Johan Esbjörnsson, i fören på en båt.

Polishunden Ben och hundföraren Johan Esbjörnsson. Tillsammans med andra svenska hundekipage sökte de efter journalisten Kim Walls kvarlevor i Öresund. Bild: Martin Lindeborg

I april avslutas rättegången i Danmark mot Peter Madsen, efter det uppmärksammade mordet på Kim Wall. Fynden av kroppsdelar i Öresund var avgörande i polisutredningen och det var svenska kriminalsökhundar som hjälpte dansk polis.

Hundföraren Johan Esbjörnsson var på restaurang med sin fru när samtalet kom den 6 oktober ifjol. Dykarna från den danska marinen hade hittat ett ben, det första av en lång rad fynd i Kögebukten utanför Köpenhamn.

– Hundarna hade verkligen visat rätt! säger Johan.

Redan i inledningsskedet av polisutredningen hörde den danska polisen av sig till region Syd och Johan Esbjörnsson och hans två kolleger baserade i Revinge utanför Lund. Danskarna har inga specialiserade kriminalsökhundar som kan söka i vatten. Svensk polis har sju.

– Uppdraget liknande inte något vi tidigare varit ute på, säger Johan Esbjörnsson.

Jaktspringerspanieln Ben är liksom de andra hundarna tränad i att spåra i sjöar. Han kan inte känna vittring direkt från botten, det kan ingen. Men lik ger ifrån sig doftämnen som i sin tur färdas upp till ytan. Det är där han känner vittringen av dem.

Att jobba ute på havet var dock en tuff utmaning. Många timmar i inlånade båtar som sicksackade sig fram över vindpinat vatten i de områden där svenska radarstationer hade observerat ubåten. Det var ett arbete som krävde koncentration och stillasittande tålamod. Ändå lyckades hundarna få vittring redan första dagen. Markeringarna följde ett mönster, ett pärlband i syd/nordlig riktning.

Ett omfattande dykarbete inleddes – utan resultat. Det skulle visa sig att de sökt för nära de markerade platserna. Först efter att en oceanolog kopplats in för en detaljerad beräkning av hur salt, vind och strömmar påverkar likdoftens färd genom vattnet, kom genombrottet.

– Det var nödvändiga fynd för att Madsen ska kunna fällas. Att hitta kroppen var även oerhört viktigt för familjens skull, säger Johan Esbjörnsson.

Fallet skiljer ut sig på många sätt. Inte minst i sin obeskrivliga grymhet. Men polisiärt har det skötts skickligt, menar Johan Esbjörnsson. Att samarbeta med dansk polis och deras marina dykare var inga problem. Efter det inledande skedet skickade danskarna en formell begäran till polisens nationella operativa avdelning, Noa, och ytterligare två hundförare med specialtränade hundar från Stockholm och Hudiksvall kom ner för att delta i sökandet.

– Ända sedan dag ett har det mediala intresset för hundarnas insats varit stort. Jag hoppas att uppmärksamheten har lett till att fler kolleger fått upp ögonen för vilken resurs hundarna är, säger Johan Esbjörnsson.