Linjer och virvlar kan fälla inbrottstjuven

Foto av Inez brev till Nationellt forensiskt centrum

Inez, 8 år, undrade om det går att se skillnad på hennes och hennes pappas fingeravtryck. Vet du vad en daktylog, fingeravtrycksexpert, kollar efter när de analyserar och jämför fingeravtryck?

Helena Stjernqvist på Nationellt forensiskt centrum, NFC, förklarar vad de ser i ett fingeravtryck.

– Vi tittar på det som kallas papillarlinjer, de breda linjerna du kan se på ditt eget finger. Använder du förstoringsglas kan du se små punkter också. Det är där våra papillarlinjer antingen stannar av eller delar sig och vi kan se ett mönster. För att vi ska kunna jämföra fingeravtryck måste vi hitta sådana detaljer, säger hon.

Det finns tre huvudmönster:

  • Bågar. Linjerna går från ena sidan av fingret och ut på andra sidan.
  • Slingor. Linjerna går som en tunga med början och slut på samma sida, antingen höger eller vänster.
  • Virvlar. Linjerna går runt 360 grader, det liknar cirkel- eller spiralmönster.

Så här svarade Helena Stjernqvist Inez: "Ni har båda två virvelmönster. Din pappas virvel är en undergrupp som heter dubbelslinga och din är en vanlig virvel som är något oval. Visste du Inez, att man inte har lyckats hitta ett fingeravtryck hos en person som ser likadant ut som någon annan människas? Detta gör att man kallar fingeravtryck unika. Så både du och din pappa har unika fingeravtryck."

En inbrottstjuv lämnar nästan alltid spår efter sig. Ett avtryck på en brottsplats säkras oftast med pulver och tejp, avgjuts eller fotograferas. Det viktigaste är att få så stor kontrast som möjligt. Då går det att se de viktiga detaljerna. Det är så klart också viktigt att ta fingeravtryck från de misstänkta för jämförelse.

För att ett fingeravtryck som polisen hittar ska kunna användas som bevis i en rättegång måste tillräckligt mycket detaljer stämma överens och inget skilja sig åt mellan fyndet på brottsplatsen och den misstänkte. Då kan det användas för att bevisa att en person varit i kontakt med ett föremål och ibland också att en person befunnit sig på en brottsplats.