"Man kan ta sig vidare"
– Jag börjar inse vem jag är. Jag vet vad jag vill och det är att göra något för barnen i samhället och hjälpa människor, säger Alexandra Goncalves. Bild: Anna Hermansson
Mitt i mörkret blev barnen ett ljus. Under hösten har vi sett Alexandra Goncalves i barnprogrammet ”Brottsligt” på SVT.
– Barn betyder allt för mig. Hur kan man inte brinna för barn? säger Alexandra Goncalves när vi träffas på Rosengårds polisstation i Malmö.
Mötet med barn och unga har varit viktigt under hela Alexandra Goncalves liv. Hon är född i Portugal och flyttade till Sverige som sexåring.
Uppväxten på Holma i Malmö kantades av mörka stunder och hon var med om flera saker som mynnade ut i en depression som ung vuxen. Men depressionen gav henne också verktyg som hon nu använder i sin roll som polis på Rosengård och i arbetet med att vara ett stöd för barn och unga vuxna.
– Jag tror det är viktigt att ungdomarna vet att jag haft det tufft och jag vill visa att man kan ta sig igenom de svåra tiderna. Titta på mig i dag!, säger hon.
När Alexandra Goncalves var 17 år började hon boxas för den lokala profilen Dialy Mory Diabaté, för många känd som Dallas, på Rosengård. I ur och skur cyklade hon flera gånger i veckan mellan hemmet på Holma och träningen på Rosengård.
– Boxningen var jätteviktig för mig. Den stärkte mitt självförtroende och hjälpte mig igenom många svåra stunder.
Någon karriär inom boxning blev det dock inte. För att fly Malmö, och för att hon inte riktigt visste vem hon var, bestämde sig Alexandra Goncalves istället för att göra lumpen. Tiden vid signaltrupperna i Enköping lärde henne att ta ansvar, bli vuxen och att lyssna och efter lumpen kände Alexandra Goncalves att hon ville göra något med sitt liv och utmana sig själv. Vad hon skulle göra var hon fortfarande osäker på. I dag är hon säker:
– Jag börjar inse vem jag är. Jag vet vad jag vill och det är att göra något för barnen i samhället och hjälpa människor.
Alexandra Goncalves engagemang för barn och unga vuxna har nu fört henne till tv-rutan och barnprogrammet "Brottsligt" som sändes på SVT under hösten, men att hon hamnade där var egentligen mest en slump. Hon minns hur en kollega kom in när hon satt i matsalen på polishuset. Kollegan hade blivit kontaktad av Sveriges Television som undrade om det fanns någon som skulle vara intresserad av att svara på frågor från barn i tv. Han tänkte på Alexandra Goncalves och frågade om hon skulle kunna tänka sig att ställa upp.
– Jag hade nyligen separerat och gått in i en ny depression. Jag funderade på det och tänkte att kanske är det meningen att jag ska göra det här.
I det läget trodde Alexandra Goncalves att det handlade om att svara på frågor i ett par minuter, men hon förstod snart att det var större än så. Efter ett första möte med tv-bolaget var det en riktig audition med lampor och en massa människor.
– Då tänkte jag "Oj, vad har jag gett mig in på?". Jag fick improvisera och det har blivit några omtagningar under inspelningarnas gång, men programledaren Sofia Rågenklint är superduktig och jag har lärt mig så mycket av henne.
Programmet spelades in under några kalla vintermånader och hon märkte snart att arbetsförhållandena som sidekick i ett barnprogram skiljer sig något från arbetsförhållandena för en polis. Det dukades upp kaffe under inspelningarna, även om de var utomhus, och alla var måna om att Alexandra Goncalves skulle ha det bra både under och utanför inspelningstiden.
– Som polis i yttre tjänst är man van vid hårt klimat, både vädermässigt och i kontakten med många av de människor man möter, och så blir man plötsligt omhändertagen och folk frågar hur man mår. Det är en helt annan värld för mig som bara är "Polisalexandra".
Förutom att synas i tv-rutan har Alexandra Goncalves varit ett bollplank för redaktionen under planeringsfasen och har bidragit med tips på saker som hon som vill ska komma ut till barnen. De barn som är med i programmet och som bevittnat eller blivit utsatta för brott träffar hon däremot aldrig eftersom man valt att skilja på vad som är tv och vad som är de polisiära delarna där hon är med.
Många barn och unga hör ändå av sig till Alexandra Goncalves via sociala medier, där de kan vara anonyma, och hon lägger mycket tid både på att försöka hjälpa och stödja. Hon tycker att samhället behöver öppna upp och prata om hur vi mår utan att stigmatisera.
– Alla går igenom tuffa perioder, ändå pratar vi inte om det. Många unga har en förstörd bild av samhället och sin egen plats i samhället. Om våra unga växer upp och tror att vi aldrig mår dåligt kommer de att tro att det är dem det är fel på.
För Alexandra Goncalves är det viktigt att nå ut till de barn som inte har trygga vuxna i sin närhet. Hon försöker vara en lyssnare och ge råd om var ungdomarna kan vända sig för att få hjälp.
– När man växer upp tror man att man kan lita på alla vuxna, men det kan man inte, vilket många barn tyvärr fått uppleva. Jag vill att de ska känna sig trygga i att veta att de kan prata med oss.
När Alexandra Goncalves är ute och arbetar märker hon ett stort intresse från barn för polisen, men också en hel del okunskap hos ungdomar. Hon hoppas att "Brottsligt" gör att kunskapen ökar och att det öppnar upp för diskussioner i familjer och i klassrum runt om i landet. Att intresset för henne som person ökat efter hennes medverkan i programmet och att hon blivit mer offentlig märks när hon rör sig på Rosengård. Flera gånger blir hon stoppad av barn som vill ta en selfie med henne.
– "Du är polisen på tv!", säger de ofta och jag har skrivit ett antal autografer. Men det där med att arbeta med spaning får jag nog lägga på hyllan ett tag!
Alexandra Goncalves tror att bilden av polisen hos unga nog har förändrats sedan hon själv var ung, men hon märker också att det finns en större misstänksamhet mot polisen i vissa områden, som till exempel Rosengård där hon själv arbetar, och där många har en tydlig ståndpunkt att de inte tycker om polisen.
– Man får jobba lite mer för att nå fram till ungdomarna här, även om de inte har haft med oss att göra i brottsliga sammanhang. Jag frågar mig var det kommer ifrån. Var gick det fel och vad kan vi göra för att fånga upp det?
Även om tiden under inspelningen av "Brottsligt" var tuff, framför allt för att Alexandra Goncalves samtidigt arbetade heltid som polis och är mamma till två små barn, är hon glad att hon valde att vara med och ser att det fanns en mening.
I dag mår hon jättebra och känner sig starkare än någonsin mentalt. Hon trivs framför kameran och även om det i dagsläget inte ser ut att bli en andra säsong av "Brottsligt" pågår just nu arbete med att ta fram ett annat barnprogram med Alexandra Goncalves som programledare.
– Tanken är att det blir ett program där jag verkligen får träffa barnen. Jag är överlycklig och ser fram emot det väldigt mycket.
”Alexandra är en viktig ambassadör”
"Jag ser vår medverkan i programmet som något mycket positivt för polisen. Alexandra är en viktig ambassadör för polisen, som för ut vårt budskap om hur polisarbetet fungerar på ett bra och tydligt sätt i ett program med många tittare. Jag tror att det påverkar barnens bild av polisen på ett positivt sätt och förhoppningsvis tar de med sig den bilden när de blir äldre. Det faktum att Alexandra har blivit en förebild för många barn och unga tror jag faktiskt också kan få brottsförbyggande effekter."
Erik Jansåker, chef för lokalpolisområde Malmö Söder.