Korrat och klart

Hon har skickat tidningar till Maskeradligan, korrläst alla nummer utom ett och kommer fortsätta leta stavfel. Efter 25 år på Svensk Polis går redaktionsassistent Barbro Dolk i pension.

Tidningen Svensk Polis har kommit ut sedan 1962. Riktigt så länge har inte Barbro Dolk varit med, men sedan 1992 har hon ägnat halva sin arbetstid åt att hantera prenumerationsärenden, fakturor och administration åt tidningen – och att korrekturläsa alla sidor inför tryck.

– Jag har bara missat ett enda nummer för att jag var sjuk, annars hade det blivit 237 tidningar, säger Barbro Dolk.

Finns det något reportage du aldrig glömmer?

– Ett tungt minne är Estoniakatastrofen 1994 när 63 fackliga ombud från polisen i Stockholm omkom. Vi publicerade namn och bild på alla i tidningen. Det var tufft att hantera alla dessa foton på människor som inte längre fanns, som så hastigt försvunnit från kolleger och familj.

Vad har ändrats sedan du började på tidningen 1992?

– De första åren var tidningen mer lik en dagstidning i format och papper, sedan blev den mindre och helt i färg. Senast 2016 gjorde vi om formatet och designen igen.

– Till innehållet så har tidningen blivit mer modern. Förut kunde den vara ganska gubbig med referat från olika konferenser, eftersom det var så det skulle vara på den tiden. Numera är det viktigt att spegla hela landet. Det finns även reportage om brottsfall som verkligen går på djupet, det tycker jag är väldigt intressant.

Kan du avslöja några spännande namn bland prenumeranterna?

– Henning Mankell prenumererade, och även andra författare har haft tidningen, till exempel Liza Marklund, Anna Jansson, Inger Frimansson och Katarina Wennstam.

– Tidningen är även populär på anstalterna, bland annat har Maskeradligan prenumererat. Alla riksdagsledamöter får tidningen och många journalister läser den, till exempel redaktionen på Veckans brott och Uppdrag granskning.

Nämn en höjdpunkt under åren med tidningen!

– Vi hade en skrivartävling under tio år, det var roligt. Tävlingen hade olika teman och vi fick in 50-100 bidrag varje gång. I juryn satt olika författare som Maj Sjöwall, Camilla Läckberg, Lars Wierup och David Lagercrantz.

Kommer du fortsätta leta stavfel när du läser tidningen som pensionär?

– Ja, säkert, det är en arbetsskada som jag nog inte blir av med bara för att jag går i pension.