Varför blev polisen så hyllad?

Intervju med Jonas Hysing, nationell kommenderingschef på nationella operativa avdelningen.

Polisen har fått massor av beröm, rosor och kramar för sitt agerande vid attentatet på Drottninggatan. Men vad var det som var så bra? Var det inte vanligt polisarbete?

– Före 2010 var det för de flesta otänkbart med en självmordsbombare i Sverige och inom polisen fanns tidigare en generell uppfattning att terrorism bara hanterades av Säkerhetspolisen och nationella insatsstyrkan. De senaste åren har vi jobbat målmedvetet med att öka förmågan inom polisen att motverka och hantera terrorattentat. Utbildningsinsatser har riktats mot alla ledningsnivåer och professioner inom myndigheten, exempelvis genom webbutbildning, åtgärdskort, utbildningsmaterial och övningar.

– Den främsta skillnaden är den kunskap och attityd som nu finns bland personalen. Att direkt se vad det handlar om, att det inte är en trafikolycka, och omedelbart börja agera. All erfarenhet från internationella polisorganisationer visar att det är den enskilde polisens vilja att göra skillnad som är mest avgörande. I samband med Drottninggatan visade polisanställda på alla nivåer prov på det. Jag är oerhört stolt över alla som gav sitt yttersta från första sekund.

Kan du ge några exempel?

– Det var poliser som utan att tveka drog sina vapen och sökte igenom Åhléns, analytiker som snabbt tog fram bilder, patruller som varnade allmänheten och som grep gärningsmannen. För att bara nämna några. Några dagar senare stod samma poliser på Drottninggatan igen och pratade lugnande med människor. Det är väldigt professionellt och visar vilket brett spektrum av situationer som polisen hanterar.

Gärningsmannen var synbart skadad och uppgav själv att han var skyldig. För att vara djävulens advokat: Hur svårt var det att få fast honom?

– Om vi skulle gripa alla som erkänner ett uppmärksammat brott så skulle vi få gripa många. Det viktiga här var att vi snabbt lyckades få allmänheten att lokalisera just honom. Där var bildanalysen en väldigt viktig del.

De som var mitt i smeten har fått mycket uppmärksamhet, men hur såg det ut i resten av Polissverige?

– Att upprätthålla ordning och säkerhet och skydda allmänheten gör poliser dygnet runt, årets alla dagar. Drottninggatan gjorde det tydligt för allmänheten. Jag vill tro att rosorna på Sergels torg även tillägnades alla de poliser i vårt avlånga land som samtidigt grävde i högarna med mängdbrott, eller som fick stenar kastade mot sig när de gjorde sitt jobb.