"Där är bilden"
Emil Lidén och Jonas Samuelsson visar bilden på den misstänkte gärningsmannen vid attentatet på Drottninggatan. Bild: Lars Hedelin
Det finns över 5 000 övervakningskameror – men bara en misstänkt gärningsman. Inom en timme vaskades bilden fram.
Fredagen den 7 april satt Stockholmspolisens bildanalysgrupp som vanligt och granskade bilder från övervakningskameror runt om i hela länet. Hit strömmar omkring 3 500 ärenden varje år som gäller till exempel fickstölder, misshandel, försvunna personer, och gruppen jobbar på uppdrag. Nu var det ett terrorattentat – och alla gick igång självmant.
Attentatet inträffade klockan 14.53 vid T-centralens norra tunnelbanenedgång vid Åhléns, så bildanalysgruppen började med att gå igenom de filmer som fanns precis när nyheten kom och backade sig sedan bakåt till klockan 14.53.
Det man letar efter är så kallade felbeteenden, saker som sticker ut, och sekunder efter att lastbilen kraschade mot Åhléns syntes en man springa i tunnelbanans biljetthall i hög fart, forcera spärrarna utan att betala, ramla omkull, resa sig och fortsätta springa. Inte som om han hade bråttom, utan som om det gällde livet.
Personalen på Stockholms trafikförvaltnings trygghetscentral hade också börjat leta på samma sätt. Trygghetscentralen är kollektivtrafikens motsvarighet till polisens larmcentral med personal som dygnet runt vakar över tunnelbana, buss och tåg i realtid. Trygghetscentralen håller också kontakten med sjukvård, väktare och polis.
När Emil Lidén, gruppchef på polisens bildanalysgrupp, ringde sin kontaktperson på trygghetscentralen, var de alltså redan igång och hade hittat en tidpunkt och vilken kamera det var som mannen passerade.
– De är jätteduktiga. När vi fick det tipset följde vi upp det direkt och fortsatte kolla hur mannen rörde sig. Vi gjorde också bedömningen att mannen var intressant för utredningen, säger Emil Lidén.
I hela tunnelbanesystemet finns omkring 5 000 kameror, varav 120 stycken bara på T-centralen. Bildanalysgruppen kunde alltså fortsätta följa mannens flykt via olika kameror i princip hela vägen till Märsta där gripandet sedan skedde samma kväll.
Tidsspannet, platsen och beteendet. Allt tydde på att mannen var intressant även om man ännu inte visste om det var gärningsmannen. Klockan 15.46, mindre än en timme efter attentatet, skickade Emil Lidén bilden till polisens stabsledning.
– Jag ringde och sa "nu har vi hittat den!", säger han.